Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Gošća 32. epizode Office Talks podcasta bila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sa Jelenom smo razgovarali o tome zašto građani Srbije i dalje vole keš, ali sve češće koriste kartice - kao i kako su nam se navike promenile za vreme vanrednog stanja kada smo više kupovali putem Interneta.

Keš je i dalje glavna stvar u Srbiji, ali da se ne lažemo – za vreme trajanja vanrednog stanja čak i oni najveći protivnici novca u bilo kom drugom obliku osim papirnog bili su primorani da robu i usluge kupuju putem Interneta. Za tih nekoliko meseci domaći e-commerce sektor je skočio, a Jelena Ristić iz Mastercarda otkrila nam je koliko su se zapravo finansijske navike građana Srbije promenile u 2020. godini, kao uzrok pandemije korona virusa – predstavivši poslednje Masterindex istraživanje.

U samom podcastu govorili smo i o tome zašto je Mastercard danas prvenstveno tehnološka kompanija koja posluje na platnom tržištu – a ne banka ili izdavač kartica. Bilo je reči i o finansijskoj edukaciji kod građana Srbije koja je ključna kako bi se podigao stepen finansijske sigurnosti u kojoj gotovina i dalje određuje mnoga pravila.

Jedan od pozitivnih primera na ovom polju svakako jeste uvođenje online plaćanja u državne sisteme što je Jelena navela kao pozitivan primer. Naša sagovornica pričala je i o upotrebi biometrije u platnoj industriji kao veoma važnog dela bezbednosti i kako se ova tehnologija primenjuje u realnim uslovima, posebno kada je reč o sigurnom plaćanju bez korišćenja šifri koje često zaboravljamo.

Bilo je i reči o dolasku Apple Pay servisa u Srbiju, dok nam je Jelena otkrila i novi servis po imenu Tourism Insights koji je prošle godine skoro pa premijerno primenjen u Crnoj Gori.

Na kraju epizode našu sagovornicu smo upitali i zašto je Mastercard odlučio da uđe u svet esporta, a bilo je reči i o lokalnim i globalnim planovima ove kompanije za naredni period – posebno kada je reč o razvijanju strategija za dolazeće digitalne korisnike.

Naš Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Netokracija

Predstavljamo vam ‘Employer Branding Belgrade’ – online konferenciju koja otkriva nova pravila u IT industriji

Pravila za regrutovanje top talenta u IT-ju su se promenila… I zato organizujemo Employer Branding Belgrade - besplatni online događaj koji će pokušati da odgovori na pitanje šta zaposleni u tehnološkoj industriji danas traže kod svog poslodavca!

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.