Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Gošća 32. epizode Office Talks podcasta bila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sa Jelenom smo razgovarali o tome zašto građani Srbije i dalje vole keš, ali sve češće koriste kartice - kao i kako su nam se navike promenile za vreme vanrednog stanja kada smo više kupovali putem Interneta.

Keš je i dalje glavna stvar u Srbiji, ali da se ne lažemo – za vreme trajanja vanrednog stanja čak i oni najveći protivnici novca u bilo kom drugom obliku osim papirnog bili su primorani da robu i usluge kupuju putem Interneta. Za tih nekoliko meseci domaći e-commerce sektor je skočio, a Jelena Ristić iz Mastercarda otkrila nam je koliko su se zapravo finansijske navike građana Srbije promenile u 2020. godini, kao uzrok pandemije korona virusa – predstavivši poslednje Masterindex istraživanje.

U samom podcastu govorili smo i o tome zašto je Mastercard danas prvenstveno tehnološka kompanija koja posluje na platnom tržištu – a ne banka ili izdavač kartica. Bilo je reči i o finansijskoj edukaciji kod građana Srbije koja je ključna kako bi se podigao stepen finansijske sigurnosti u kojoj gotovina i dalje određuje mnoga pravila.

Jedan od pozitivnih primera na ovom polju svakako jeste uvođenje online plaćanja u državne sisteme što je Jelena navela kao pozitivan primer. Naša sagovornica pričala je i o upotrebi biometrije u platnoj industriji kao veoma važnog dela bezbednosti i kako se ova tehnologija primenjuje u realnim uslovima, posebno kada je reč o sigurnom plaćanju bez korišćenja šifri koje često zaboravljamo.

Bilo je i reči o dolasku Apple Pay servisa u Srbiju, dok nam je Jelena otkrila i novi servis po imenu Tourism Insights koji je prošle godine skoro pa premijerno primenjen u Crnoj Gori.

Na kraju epizode našu sagovornicu smo upitali i zašto je Mastercard odlučio da uđe u svet esporta, a bilo je reči i o lokalnim i globalnim planovima ove kompanije za naredni period – posebno kada je reč o razvijanju strategija za dolazeće digitalne korisnike.

Naš Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.

Kultura 2.0

Platforma net.kabinet predstavlja interdisciplinarni kurs ‘Epidemija’ za srednjoškolce

Fondacija Petlja, Inicijativa 'Digitalna Srbija' i UNICEF predstavili su kurs "Epidemija" koji povezuje znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike. Kurs se sastoji iz tekstova, ilustracija, kvizova, a narator je glumac Miloš Biković.