Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Keš ili kartica? (gošća Jelena Ristić)

Gošća 32. epizode Office Talks podcasta bila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sa Jelenom smo razgovarali o tome zašto građani Srbije i dalje vole keš, ali sve češće koriste kartice - kao i kako su nam se navike promenile za vreme vanrednog stanja kada smo više kupovali putem Interneta.

Keš je i dalje glavna stvar u Srbiji, ali da se ne lažemo – za vreme trajanja vanrednog stanja čak i oni najveći protivnici novca u bilo kom drugom obliku osim papirnog bili su primorani da robu i usluge kupuju putem Interneta. Za tih nekoliko meseci domaći e-commerce sektor je skočio, a Jelena Ristić iz Mastercarda otkrila nam je koliko su se zapravo finansijske navike građana Srbije promenile u 2020. godini, kao uzrok pandemije korona virusa – predstavivši poslednje Masterindex istraživanje.

U samom podcastu govorili smo i o tome zašto je Mastercard danas prvenstveno tehnološka kompanija koja posluje na platnom tržištu – a ne banka ili izdavač kartica. Bilo je reči i o finansijskoj edukaciji kod građana Srbije koja je ključna kako bi se podigao stepen finansijske sigurnosti u kojoj gotovina i dalje određuje mnoga pravila.

Jedan od pozitivnih primera na ovom polju svakako jeste uvođenje online plaćanja u državne sisteme što je Jelena navela kao pozitivan primer. Naša sagovornica pričala je i o upotrebi biometrije u platnoj industriji kao veoma važnog dela bezbednosti i kako se ova tehnologija primenjuje u realnim uslovima, posebno kada je reč o sigurnom plaćanju bez korišćenja šifri koje često zaboravljamo.

Bilo je i reči o dolasku Apple Pay servisa u Srbiju, dok nam je Jelena otkrila i novi servis po imenu Tourism Insights koji je prošle godine skoro pa premijerno primenjen u Crnoj Gori.

Na kraju epizode našu sagovornicu smo upitali i zašto je Mastercard odlučio da uđe u svet esporta, a bilo je reči i o lokalnim i globalnim planovima ove kompanije za naredni period – posebno kada je reč o razvijanju strategija za dolazeće digitalne korisnike.

Naš Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Novost

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.