Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Otkrivajuću nam svoju priču na profesionalnom planu, Milloš za Netokraciju kaže da je u IT industriji prisutan još od 2011. godine, dok je sve krenulo negde oko 2009, sa pojavom HTML5 standarda. Pre toga, naš sagovornik je imao malo dodirnih tačaka s programiranjem.

Zapravo, ulazak u svet programiranja za Miloša Cvetkovića je bio sklop čudnih sticaja okolnosti. Naime, njegov dobar drugar počeo je da radi na web programiranju, okupio je ekipu u Novom Sadu i trebao mu je neko ko radi ili želi da nauči Frontend.

S obzirom na to da je oduvek uživao u prirodnim naukama, posebno matematici, Miloš je imao dobar osećaj da bi mogao da nauči tehnologije oko frontend programiranja. Takvo novo znanje nije moglo da mu pruži formalno, već samo neformalno obrazovanje, kao što su online kursevi, blog postovi i slično.

Ipak, više puta je dokazano da se pravo znanje a kasnije i iskustvo stiču upravo na radnom mestu, a Miloša su tako karijera i stručno znanje koje je vremenom stekao, doveli do kompanije Levi9. Sa njim razgovaramo o počecima u njegovoj karijeri, radu u pomenutoj kompaniji i planovima za naredni period.

Kako je izgledala tvoja profesionalna karijera developera pre nego što si postao deo Levi9 tima? Na kojim pozicijama si radio u prethodnim kompanijama?

Miloš: Počeo sam kao UI programer, sa fokusom na HTML5 i CSS3 standardima, kroz konkretnu implementaciju semantičkih HTML tagova, responsive UI dizajna i tome slično. Sad to izgleda trivijalno, ali tada je bila revolucija. Bilo je dosta posla, jer su svi želeli da prilagode svoj sadržaj ne-Desktop uređajima.

Ubrzo nakon toga, dogodio se i veliki prasak u JavaScript svetu, koji i danas ne prestaje, vezan je za pojavu AngularJS. Bilo je i drugih framework-a u to vreme, ali iza ovog je stajao Google. Imao je neke nadogradnje koji drugi nisu imali i davao je programeru visoku produktivnost u radu. Čoveče, to je bilo vreme kad su svi radili SPA aplikacije u jednom framework-u.

Naš sagovornik ima važnu ulogu u kompaniji Levi9 kao JavaScript Tech Lead, a u kojoj radi već nešto više od 5 godina.

Radio si jedno vreme kao frontend developer. Koliko ti je to iskustvo značilo za dalji razvoj karijere u IT industriji?

Miloš: Posao JS programera podrazumeva pisanje koda, koji se ne izvršava samo u pretraživaču kao jedinom okruženju za kod frontend programera. Tu na scenu stupaju NodeJS kao JS kod koji se izvršava na serveru. Poslednjih godina aktuelna je Serverless paradigma, koja daje skroz novu dimenziju razvoja aplikacija.

U kompaniji Levi9 Technology Services si više od pet godina. Kako je počela tvoja karijera u ovoj kompaniji i šta tačno podrazumeva pozicija JavaScript Tech Lead-a?

Miloš: Počeo sam kao Medior frontend programer, sa fokusom na određeni projekat, koji je inače bio hibridna mobilna aplikacija jedne vodeće svetske TV emisije za rekreativne pevače. Nisam se nadao da ću kroz par godina biti jedan od vodećih ljudi što se tiče JS ekosistema unutar kompanije i da ću biti odgovoran za više timova.

Pozicija tech lead-a je primarno tehnička, ali nije samo izvršna kao programerska. Podrazumeva kreiranje šire slike što se tiče arhitekture samih aplikacija i brige o zadovoljstvu članova tima načinom rada, odabirom tehnologija, neposrednim vođenjem karijera mlađih kolega, kao i maksimizacijom njihovog ličnog potencijala.

U ovoj kompaniji si bio Javascript Community Lead u okviru kojeg si vodio internu ekspertsku zajednicu prethodnih šest meseci. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Miloš: To je bio poslednji u nizu izazova, koji je dao novu dimenziju i zahtevao nove liderske sposobnosti. Život zajednice se dosta razlikuje od dinamike timova, jer je primarna aktivnost sticanje znanja i njegovo deljenje. Ideja je da se sabere iskustvo u radu na različitim tehnologijama koje imamo unutar Levi9 kroz sve tri kancelarije u Srbiji.

Isto tako, dobili smo priliku da organizujemo predavanja eksternih predavača, što daje mogućnost organizacije događaja po ugledu na konferencije. S obzirom na to da je razvoj moje karijere od samog starta usko vezan za globalnu FE/JS zajednicu, osetio sam da je vreme da i ja dam svoj skromni doprinos. Ideja je bila da predavač bude naše gore list i poznat u široj zajednici.

Trebalo je biti u toku, pratiti sve aktuelnosti, pronaći pravu temu, nešto što je jako interesantno i na kraju donosi razliku prilikom razvoja aplikacija. Na kraju treba sve to personalizovati kroz predavača. Kao prirodno rešenje se nametnulo talentovani Marko Stanimirović, osnivač Angular Belgrade grupe i član tima vodeće state management biblioteke za Angular.

Organizovali smo Reactive Architecture workshop sa fokusom na Angular, u trajanju od dva dana. Bio je u Beogradu, imali smo goste iz Novog Sada i Zrenjanina, kao i neke naše bivše kolege. Iako su bili subotom, bilo je jako posećeno. Na kraju je sam workshop rodio dosta novih ideja vezanih za aktivnosti zajednice, koje će biti realizovane u narednom periodu.

Miloš i “Najneri” na JS Community Workshopu sa Markom Stanimirovićem.

Na kojim si sve projektima radio u ovoj firmi i iz koji dev oblasti?

Miloš: Radio sam na velikom broju različitih projekata. Počevši od hibridnih mobilnih aplikacija u Cordovi i Ionic framework-cima, preko NodeJS servisa, do NextJS biblioteke za renderovanje html-a na serveru, preko Serverless paradigmi i naravno, čistih klijentskih aplikacija. Dakle, bukvalno sva mainstream okruženja.

Opiši nam jedan tvoj prosečan dan, koje su to pozicije (kolege) sa kojima najviše radiš i komuniciraš i koje tech projekte trenutno razvijate?

Miloš: Dan svakako ne može početi bez dobre kafe. Jutarnji sastanci su vezani za sinhronizaciju na nivou projekata, nakon toga imamo sastanak s direktorom za sync na nivou klijenta, dok su poslepodnevni sastanci vezani za naše interne aktivnosti.

Što se tiče domena samih aplikacija, polovinu vremena sam radio za medijsku kuću, klijenta koji je lider u svojoj oblasti, tu je bilo jako interesantno spajanje s kućnim pametnim osvetljenjem i prebacivanje identičnog osvetljenja iz studija do krajnjeg korisnika uz pomoć pametnih sijalica. Nakon toga je bila Ecommerce prodavnica, povezivanje s vodećim payment procesorima.

Rad na aplikaciji za pametan grad je priča za sebe, možda i najinteresantniji projekat na kojem sam radio. Trenutno, radim na big data projektima, gde pomažemo klijentu u razvoju aplikacija koje “bacaju” različite magije nad velikom količinom podataka.

Kako bi opisao kulturu u kompaniji Levi9 i koliko se pažnje pridaje njenoj izgradnji?

Miloš: Levi9 polaže veliku pažnju na kompanijsku kulturu. Počevši od top menadžmenta, kroz periodične sastanke, preko direktora, pa do kolega s kojima svakodnevno komuniciramo, svi mi živimo istu kulturu. A principi su jasni i prosti.

Pored toga što se trudimo da klijenti budu srećni, takođe smo svesni da moramo biti zadovoljni svojim svakodnevnim aktivnostima i da radimo u okruženju koje će da maksimalizuje naše potencijale. Takođe, kako bismo napredovali, ponekad smo i van komforne zone, ali takva pozicija je isključivo u cilju daljeg napredovanja i sticanja novih iskustava. Kada na sve to dodamo transparentnost kao osnovu u komunikaciji, uspeh je zagarantovan.

Šta smatraš da je seniorima bitnije – novac ili prilika za rad na zanimljivim projektima na kojima mogu da se razvijaju?

Miloš: Novac je nagrada za neki iskazan trud, uspeh ili minuli rad. Međutim, on ne može da donese dobru poziciju na tržištu i rad u vodećim kompanijama. To može isključivo znanje. A znanje se stiče radom na interesantnim projektima na kojima možeš da se razvijaš.

Kako gledaš na trenutno stanje IT industrije u Srbiji i na manjak kadrova? Šta vidiš kao najveći izazov sa kojim se ova industrija trenutno suočava?

Miloš: Ne bih se složio da ima manjak kadrova, ali i da je tako, mislim da je mnogo veći problem kvalitet znanja koje imaju kandidati nakon završene određene škole/fakulteta. Tehnologije se razvijaju jako brzo i primenljivo znanje može da prenese samo neko iz industrije, koji se svakodnevno susreće s izazovima.

U Levi9 imamo različite programe pomoći budućim inženjerima i jako nam je bitno da novi kolega bude što obučeniji za izazove koji ga očekuju. Isto tako mislim da je adekvatno znanje nikad dostupnije, i što je najbitnije, besplatno.

Za kraj, kakvi su tvoji dalji planovi za razvoj karijere i koji te izazovi čekaju?

Miloš: Dalje razvijanje tehničkih veština se podrazumeva. Takođe, sebe vidim kroz razvijanje menadžerskih veština i vođenje karijera mlađih kolega. Kodiranje je ono što pokreće moj kreativni zanos i održava strast prema poslu, ali ću svakako dosta vremena provoditi i na pisanju dokumentacije, vizualizaciju arhitektura, kao i dalje osluškivanje potreba klijenata.

Hibridni način rada u Levi9 ostaje realnost, ali verujem da ću češće provoditi vreme u kancelariji jer smo sa preseljenjem u beogradski K-District dobili novi, moderni prostor za kolaboraciju i druženje. Nešto kao hub ili dnevna soba, samo za širu ekipu.


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Levi9 IT Services.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Novost

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Novost

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Intervju

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.