Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Otkrivajuću nam svoju priču na profesionalnom planu, Milloš za Netokraciju kaže da je u IT industriji prisutan još od 2011. godine, dok je sve krenulo negde oko 2009, sa pojavom HTML5 standarda. Pre toga, naš sagovornik je imao malo dodirnih tačaka s programiranjem.

Zapravo, ulazak u svet programiranja za Miloša Cvetkovića je bio sklop čudnih sticaja okolnosti. Naime, njegov dobar drugar počeo je da radi na web programiranju, okupio je ekipu u Novom Sadu i trebao mu je neko ko radi ili želi da nauči Frontend.

S obzirom na to da je oduvek uživao u prirodnim naukama, posebno matematici, Miloš je imao dobar osećaj da bi mogao da nauči tehnologije oko frontend programiranja. Takvo novo znanje nije moglo da mu pruži formalno, već samo neformalno obrazovanje, kao što su online kursevi, blog postovi i slično.

Ipak, više puta je dokazano da se pravo znanje a kasnije i iskustvo stiču upravo na radnom mestu, a Miloša su tako karijera i stručno znanje koje je vremenom stekao, doveli do kompanije Levi9. Sa njim razgovaramo o počecima u njegovoj karijeri, radu u pomenutoj kompaniji i planovima za naredni period.

Kako je izgledala tvoja profesionalna karijera developera pre nego što si postao deo Levi9 tima? Na kojim pozicijama si radio u prethodnim kompanijama?

Miloš: Počeo sam kao UI programer, sa fokusom na HTML5 i CSS3 standardima, kroz konkretnu implementaciju semantičkih HTML tagova, responsive UI dizajna i tome slično. Sad to izgleda trivijalno, ali tada je bila revolucija. Bilo je dosta posla, jer su svi želeli da prilagode svoj sadržaj ne-Desktop uređajima.

Ubrzo nakon toga, dogodio se i veliki prasak u JavaScript svetu, koji i danas ne prestaje, vezan je za pojavu AngularJS. Bilo je i drugih framework-a u to vreme, ali iza ovog je stajao Google. Imao je neke nadogradnje koji drugi nisu imali i davao je programeru visoku produktivnost u radu. Čoveče, to je bilo vreme kad su svi radili SPA aplikacije u jednom framework-u.

Naš sagovornik ima važnu ulogu u kompaniji Levi9 kao JavaScript Tech Lead, a u kojoj radi već nešto više od 5 godina.

Radio si jedno vreme kao frontend developer. Koliko ti je to iskustvo značilo za dalji razvoj karijere u IT industriji?

Miloš: Posao JS programera podrazumeva pisanje koda, koji se ne izvršava samo u pretraživaču kao jedinom okruženju za kod frontend programera. Tu na scenu stupaju NodeJS kao JS kod koji se izvršava na serveru. Poslednjih godina aktuelna je Serverless paradigma, koja daje skroz novu dimenziju razvoja aplikacija.

U kompaniji Levi9 Technology Services si više od pet godina. Kako je počela tvoja karijera u ovoj kompaniji i šta tačno podrazumeva pozicija JavaScript Tech Lead-a?

Miloš: Počeo sam kao Medior frontend programer, sa fokusom na određeni projekat, koji je inače bio hibridna mobilna aplikacija jedne vodeće svetske TV emisije za rekreativne pevače. Nisam se nadao da ću kroz par godina biti jedan od vodećih ljudi što se tiče JS ekosistema unutar kompanije i da ću biti odgovoran za više timova.

Pozicija tech lead-a je primarno tehnička, ali nije samo izvršna kao programerska. Podrazumeva kreiranje šire slike što se tiče arhitekture samih aplikacija i brige o zadovoljstvu članova tima načinom rada, odabirom tehnologija, neposrednim vođenjem karijera mlađih kolega, kao i maksimizacijom njihovog ličnog potencijala.

U ovoj kompaniji si bio Javascript Community Lead u okviru kojeg si vodio internu ekspertsku zajednicu prethodnih šest meseci. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Miloš: To je bio poslednji u nizu izazova, koji je dao novu dimenziju i zahtevao nove liderske sposobnosti. Život zajednice se dosta razlikuje od dinamike timova, jer je primarna aktivnost sticanje znanja i njegovo deljenje. Ideja je da se sabere iskustvo u radu na različitim tehnologijama koje imamo unutar Levi9 kroz sve tri kancelarije u Srbiji.

Isto tako, dobili smo priliku da organizujemo predavanja eksternih predavača, što daje mogućnost organizacije događaja po ugledu na konferencije. S obzirom na to da je razvoj moje karijere od samog starta usko vezan za globalnu FE/JS zajednicu, osetio sam da je vreme da i ja dam svoj skromni doprinos. Ideja je bila da predavač bude naše gore list i poznat u široj zajednici.

Trebalo je biti u toku, pratiti sve aktuelnosti, pronaći pravu temu, nešto što je jako interesantno i na kraju donosi razliku prilikom razvoja aplikacija. Na kraju treba sve to personalizovati kroz predavača. Kao prirodno rešenje se nametnulo talentovani Marko Stanimirović, osnivač Angular Belgrade grupe i član tima vodeće state management biblioteke za Angular.

Organizovali smo Reactive Architecture workshop sa fokusom na Angular, u trajanju od dva dana. Bio je u Beogradu, imali smo goste iz Novog Sada i Zrenjanina, kao i neke naše bivše kolege. Iako su bili subotom, bilo je jako posećeno. Na kraju je sam workshop rodio dosta novih ideja vezanih za aktivnosti zajednice, koje će biti realizovane u narednom periodu.

Miloš i “Najneri” na JS Community Workshopu sa Markom Stanimirovićem.

Na kojim si sve projektima radio u ovoj firmi i iz koji dev oblasti?

Miloš: Radio sam na velikom broju različitih projekata. Počevši od hibridnih mobilnih aplikacija u Cordovi i Ionic framework-cima, preko NodeJS servisa, do NextJS biblioteke za renderovanje html-a na serveru, preko Serverless paradigmi i naravno, čistih klijentskih aplikacija. Dakle, bukvalno sva mainstream okruženja.

Opiši nam jedan tvoj prosečan dan, koje su to pozicije (kolege) sa kojima najviše radiš i komuniciraš i koje tech projekte trenutno razvijate?

Miloš: Dan svakako ne može početi bez dobre kafe. Jutarnji sastanci su vezani za sinhronizaciju na nivou projekata, nakon toga imamo sastanak s direktorom za sync na nivou klijenta, dok su poslepodnevni sastanci vezani za naše interne aktivnosti.

Što se tiče domena samih aplikacija, polovinu vremena sam radio za medijsku kuću, klijenta koji je lider u svojoj oblasti, tu je bilo jako interesantno spajanje s kućnim pametnim osvetljenjem i prebacivanje identičnog osvetljenja iz studija do krajnjeg korisnika uz pomoć pametnih sijalica. Nakon toga je bila Ecommerce prodavnica, povezivanje s vodećim payment procesorima.

Rad na aplikaciji za pametan grad je priča za sebe, možda i najinteresantniji projekat na kojem sam radio. Trenutno, radim na big data projektima, gde pomažemo klijentu u razvoju aplikacija koje “bacaju” različite magije nad velikom količinom podataka.

Kako bi opisao kulturu u kompaniji Levi9 i koliko se pažnje pridaje njenoj izgradnji?

Miloš: Levi9 polaže veliku pažnju na kompanijsku kulturu. Počevši od top menadžmenta, kroz periodične sastanke, preko direktora, pa do kolega s kojima svakodnevno komuniciramo, svi mi živimo istu kulturu. A principi su jasni i prosti.

Pored toga što se trudimo da klijenti budu srećni, takođe smo svesni da moramo biti zadovoljni svojim svakodnevnim aktivnostima i da radimo u okruženju koje će da maksimalizuje naše potencijale. Takođe, kako bismo napredovali, ponekad smo i van komforne zone, ali takva pozicija je isključivo u cilju daljeg napredovanja i sticanja novih iskustava. Kada na sve to dodamo transparentnost kao osnovu u komunikaciji, uspeh je zagarantovan.

Šta smatraš da je seniorima bitnije – novac ili prilika za rad na zanimljivim projektima na kojima mogu da se razvijaju?

Miloš: Novac je nagrada za neki iskazan trud, uspeh ili minuli rad. Međutim, on ne može da donese dobru poziciju na tržištu i rad u vodećim kompanijama. To može isključivo znanje. A znanje se stiče radom na interesantnim projektima na kojima možeš da se razvijaš.

Kako gledaš na trenutno stanje IT industrije u Srbiji i na manjak kadrova? Šta vidiš kao najveći izazov sa kojim se ova industrija trenutno suočava?

Miloš: Ne bih se složio da ima manjak kadrova, ali i da je tako, mislim da je mnogo veći problem kvalitet znanja koje imaju kandidati nakon završene određene škole/fakulteta. Tehnologije se razvijaju jako brzo i primenljivo znanje može da prenese samo neko iz industrije, koji se svakodnevno susreće s izazovima.

U Levi9 imamo različite programe pomoći budućim inženjerima i jako nam je bitno da novi kolega bude što obučeniji za izazove koji ga očekuju. Isto tako mislim da je adekvatno znanje nikad dostupnije, i što je najbitnije, besplatno.

Za kraj, kakvi su tvoji dalji planovi za razvoj karijere i koji te izazovi čekaju?

Miloš: Dalje razvijanje tehničkih veština se podrazumeva. Takođe, sebe vidim kroz razvijanje menadžerskih veština i vođenje karijera mlađih kolega. Kodiranje je ono što pokreće moj kreativni zanos i održava strast prema poslu, ali ću svakako dosta vremena provoditi i na pisanju dokumentacije, vizualizaciju arhitektura, kao i dalje osluškivanje potreba klijenata.

Hibridni način rada u Levi9 ostaje realnost, ali verujem da ću češće provoditi vreme u kancelariji jer smo sa preseljenjem u beogradski K-District dobili novi, moderni prostor za kolaboraciju i druženje. Nešto kao hub ili dnevna soba, samo za širu ekipu.


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Levi9 IT Services.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.