DaFED: Kakva je kultura vaše kompanije?

Kakva je kultura vaše kompanije?

Novembarsko DaFED okupljanje održano je u utorak 3. novembra, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu. Predavanja na temu 'Company Culture' održali su Jasmina Nikolić (Jazillify) i Dušan Zamurović (Codecentric).

Da li znate viziju Googlea? Možda i ne, ali ne biste odbili da radite u kompaniji čija se korporativna kultura uveliko hvali i vrednuje – i to s pravom. Nameće se pitanje: postoji li “prava” organizaciona kultura? Ako da, kako ona nastaje? Koje su njene vrednosti? KO utiče na nju i u KOJOJ meri?

Sertifikovani Scrum Master i pionir u prenošenju agilnih metoda u obrazovanje, Jasmina Nikolić, u svom predavanja otvara brojne diskusije koje je danas bitno sagledati – bilo iz pozicije zaposlenog, bilo poslodavca.

Ali ne samo to, kroz lično iskustvo i istraživanja, Jasmina pruža pregled šta je i kako izgleda agilna organizaciona kultura, zašto je ona najbolje rešenje, ali na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju, objašnjavajući kakve su agilne kompanije.

Pun amfiteatar novosadskog univerziteta i ovog je puta potvrdio zainteresovanost za edukativna predavanja o radu u IT industriji.
Pun amfiteatar novosadskog univerziteta i ovog je puta potvrdio zainteresovanost za edukativna predavanja o radu u IT industriji.

Svaka kompanija neguje (tačnije, trebalo bi da neguje) jedinstvenu organizacionu kulturu koja pak utiče na pojedinca, ali to nije jednosmeran proces – ti isti pojedinci snažno utiču na nju i mogu da je menjaju.

Kompanije treba da teže kulturi postignuća.

Baveći se agilnim organizacionim razvojem i integracijom poslovnih i razvojnih procesa u softverskoj i drugim industrijama, Jasmina upozorava da ako danas nemate kulturu kakvu treba, nećete moći da iznesete strategiju.

Building Company Culture – Leading The Change

IT operations manager Dušan Zamurović postavlja jedno bitno pitanje: Koliko je nekim kompanijama bitan kulturološki a koliko tehnički aspekt?

Mi često zaboravimo da smo ti koji proizvodimo kulturu, samim tim aktivni učesnici u menjanju iste.

Kultura koja nastaje na inicijativu ljudi koji su članovi tima je zdravija kultura od one koja stiže kao direktiva sa vrha.

Ali na šta treba obratiti pažnju kada želite da ili stvorite menjate kulturu? Uticaj na kompanijsku kulturu vrlo često imaju faktori koji nam se čine nevažnim, ili manje bitnim.

Raditi u pozitivnom okruženju, u kojem pojedinci dele iste vrednosti, komuniciraju i sarađuju bez prepreka, i imaju mogućnost da se usavršavaju i budu kreativni, želja je svakog, i tiče se svakog od vas. Kako stvoriti kulturu u kojoj želite da radite.

Kroz lično iskustvo koje je stekao radeći u domaćim i stranim kompanijama, Dušan nudi odgovor na mnoga pitanje.

DaFED su kao besplatan edukativni dogadjaj namenjen zajednici podrzale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.