Sedam razloga zbog kojih će nam Internet Explorer ostati u sećanju

Sedam razloga zbog kojih će nam Internet Explorer ostati u sećanju

Prvi put, nakon više od 20 godina, Microsoft nije povezao Internet Explorer sa najnovijom verzijom Windows-a.

Pretraživač se povlači u korist Microsoft Edge-a, a kompanija Microsoft je zvaničnu podršku za Internet Explorer ukinula 15. juna ove godine. Iako je kompanija još ranije odustala od brendiranja Internet Explorer-a lansiranjem Windows-a 10 2015. godine, ova konačna odluka je – kao što kaže Monika iz Prijatelja – „kraj jedne ere”.

Nećemo ulepšavati istinu, svi smo imali problema sa ovim kultnim pretraživačem, a realno je i da ga skoro više niko ni ne koristi. Međutim, ne možemo zanemariti činjenicu da je gotovo 27 godina omogućavao pristup jednom od najznačajnijih izuma čovečanstva – internetu. Zato mu ovim tekstom odajemo počast, kroz podsećanje na njegove najupečatljivije momente i dostignuća.

Treća sreća

Prve dve verzije nisu bile uspešne u onoj meri u kojoj je Microsoft to želeo. Zato se Internet Explorer 3.0 pokazao kao pravi hit. Glavni razlog tome je što je došao besplatno uz Windows 95, zajedno sa rezervnom verzijom JavaScript-a pod nazivom JScript for the web browser. Ovime je zadata glavobolja Netscape Navigator-u, tadašnjem gigantu među web pretraživačima, pa je junak naše priče i detinjstva zauzeo vodeću poziciju na internetu.

Vladar među pretraživačima (bar na trenutak)

Možda je sada teško poverovati, ali nakon prve pobede protiv Netscape Navigator-a, Internet Explorer nije imao ozbiljnu konkurenciju. Zavladao je svetom interneta i postao najdominantniji web pretraživač na tržištu. U periodu od 2001. do 2003, pretraživač je dostigao svoj vrhunac sa oko 95% korisnika. To je prilično impresivno, s obzirom na to da Chrome, koji je u sadašnjem trenutku najzastupljeniji web pretraživač, broji oko 70% aktivnih korisnika.

Uživate u besplatnom pretraživanju? Zahvalite Internet Explorer-u

U početku, korisnici su bili prinuđeni da kupuju web pretraživače, u okviru softverskog paketa ili zasebno. Netscape Navigator i prvih nekoliko verzija Internet Explorer-a pratili su ovaj model. Presedan se dogodio kada je Microsoft integrisao Internet Explorer u Windows i time ga učinio besplatnim za preuzimanje. Ovaj potez naterao je i druge pretraživače da obezbede besplatno preuzimanje, a Netscape Navigator je konačno ugašen.

Koristite shortcut-e? Još jedno hvala Internet Explorer-u

Svi smo navikli na prečice do naših omiljenih web lokacija i aplikacija na našim desktop površinama. A da li ste znali da je Internet Explorer 5 prvi uveo ovaj tip alata? Iako su u početku sporo radile, ove ikonice su preteča web aplikacija, koje su nam omogućile da pristupamo funkcijama i određenim podacima bez potrebe da prethodno unosimo URL adrese ili biramo obeleživače.

Internet Explorer zamalo da ubije Bila

SAD su tužile Microsoft zbog nezakonitog monopola na tržištu računara. U maju 1998. pokrenut je slučaj protiv kompanije Microsoft, koja je pripajanjem Internet Explorer-a u Windows operativni sistem postala lider na tržištu web pretraživača. Kompanija je proglašena krivom u aprilu 2000, što je podrazumevalo njenu podelu na dve jedinice – jednu koja bi namenski razvijala operativne sisteme, dok bi druga radila na softverskim komponentama. Ipak, presuda je na kraju poništena.

Od lidera do zvezde internet mimova

Kao što smo naveli ranije u tekstu, Internet Explorer je u periodu od 2002. do 2003. godine bio neprikosnoveni lider među pretraživačima. IE6 istovremeno je bio najšire korišćena ali i najviše kritikovana verzija zbog nedostatka podrške za savremene web standarde. Nakon lansiranja Mozilla FireFox-a, Apple Safari-ja i Google Chrome-a, popularnost je počela da jenjava, a Internet Explorer postaje predmet parodije i podsmeha na webu. Iako je s vremenom postajao sve manje relevantan, Internet Explorer je nastavio da zabavlja korisnike interneta kroz popularne mimove.

Kako su godine prolazile, svi smo razvili love-hate odnos sa Internet Explorer-om, pa je i sam Microsoft iskoristio ovu priliku da plasira IE9. Kao deo marketinga, kompanija je 2012. godine snimila parodiju pod nazivom „Pretraživač koji ste voleli da mrzite” koji je sadržao mimove na račun performansi pretraživača, njegove zastarelosti i toga da je dobar samo za instaliranje drugih pretraživača.

Bez brige za korisnike

Kompanije su uglavnom prešle na Edge web režim, koji koriste za aplikacije i sajtove dovoljno stare da im je i dalje potreban Internet Explorer. Microsoft je kreirao ovaj IE režim za Edge 2019. godine, koji podržava starije ActiveX komponente namenjene zastarelim web lokacijama.

Što se tiče privatnih korisnika starijih verzija Windows-a, Microsoft će ih u narednim mesecima preusmeravati na Microsoft Edge. S druge strane, korisnici Windows 11 neće morati uopšte da brinu, jer ova verzija operativnog sistema uopšte nije povezana sa Internet Explorer-om. Ujedno, ovo je i prvi put da Microsoft nakon više od 20 godina nije povezao IE sa novom verzijom Windows-a. 

Ostaće upamćen u sećanju kao alat koji je obeležio detinjstvo, prve korake na internetu mnogim ljudima i koji je, iz jednog potpuno drugog razloga, uveselio i zabavio milione ljudi.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.