Blogeri, priključite se istraživanju Blogometar15

Blogeri, priključite se istraživanju o stanju blogova u regionu – Blogometar15

Danas su blogovi zastupljeniji nego ikada pre - svaki treći web sajt na svetu je blog, a svakog dana objavi se skoro 3 miliona postova. Uzevši ove činjenice u obzir, organizacija Prometric pokrenula je istraživanje ‘Blogometar15’ koje za cilj ima prikupljanje informacija o domaćim blogovima, te blogovanju kao profesiji na ovim prostorima.

Prometric

Statistički gledano još od 2012. godine pa sve do danas, podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova. Ono što ukazuje na njihovu prisutnost, jeste da se na svakih 5 minuta širom planete objavi preko 20.000 postova.

Što se tiče ex-Yu blogosfere, ona se sve do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vreme brojala je čak jedan milion blogova, a danas ih je manje nego ikada. Upravo iz tih razloga, pokrenut je istraživački projekat Blogometar15 iza kojeg stoji Prometric.

Istraživanje ima za cilj da odgovori na pitanje šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osećaju sigurno da objave šta god žele (prisutnost cenzure), te da li dobijaju podršku od zajednice. Danas se i ne zna koliko ima blogova, na kojim platformama oni rade, koliko su prava blogera zapravo ugrožena i slično.

Okupljanje regionalne blogerske zajednice

Prema tvrdnjama Prometric-a, danas se o blogerima i blogerkama zna manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. Ukoliko ne dođe do promene, ovaj medij ne može se adekvatno razvijati i držati korak s vremenom. Štaviše, dok se ne prikupe značajni podaci o stanju blogova, teško je i samu blogosferu unaprediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog Interneta, što bi ona svakako mogla da bude (a što je u određenom trenutku i bila).

Kako biste učestvovali u istraživanju potrebno je da popunite anketu i iskreno odgovorite na postavljena pitanja. Da bi priča dobila na značaju, iz organizacije pak pozivaju sve zainteresovane da prošire priču o projektu. Odgovore na pitanja, pri čemu je zagarantovana anonimnost, organizacija će podeliti sa učesnicima i sa predstavnicima medija. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa Blogometar15 istraživanjem, možete se obratiti putem email adrese blogometar@proceniweb.com.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.