Blogeri, priključite se istraživanju Blogometar15

Blogeri, priključite se istraživanju o stanju blogova u regionu – Blogometar15

Danas su blogovi zastupljeniji nego ikada pre - svaki treći web sajt na svetu je blog, a svakog dana objavi se skoro 3 miliona postova. Uzevši ove činjenice u obzir, organizacija Prometric pokrenula je istraživanje ‘Blogometar15’ koje za cilj ima prikupljanje informacija o domaćim blogovima, te blogovanju kao profesiji na ovim prostorima.

Prometric

Statistički gledano još od 2012. godine pa sve do danas, podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova. Ono što ukazuje na njihovu prisutnost, jeste da se na svakih 5 minuta širom planete objavi preko 20.000 postova.

Što se tiče ex-Yu blogosfere, ona se sve do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vreme brojala je čak jedan milion blogova, a danas ih je manje nego ikada. Upravo iz tih razloga, pokrenut je istraživački projekat Blogometar15 iza kojeg stoji Prometric.

Istraživanje ima za cilj da odgovori na pitanje šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osećaju sigurno da objave šta god žele (prisutnost cenzure), te da li dobijaju podršku od zajednice. Danas se i ne zna koliko ima blogova, na kojim platformama oni rade, koliko su prava blogera zapravo ugrožena i slično.

Okupljanje regionalne blogerske zajednice

Prema tvrdnjama Prometric-a, danas se o blogerima i blogerkama zna manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. Ukoliko ne dođe do promene, ovaj medij ne može se adekvatno razvijati i držati korak s vremenom. Štaviše, dok se ne prikupe značajni podaci o stanju blogova, teško je i samu blogosferu unaprediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog Interneta, što bi ona svakako mogla da bude (a što je u određenom trenutku i bila).

Kako biste učestvovali u istraživanju potrebno je da popunite anketu i iskreno odgovorite na postavljena pitanja. Da bi priča dobila na značaju, iz organizacije pak pozivaju sve zainteresovane da prošire priču o projektu. Odgovore na pitanja, pri čemu je zagarantovana anonimnost, organizacija će podeliti sa učesnicima i sa predstavnicima medija. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa Blogometar15 istraživanjem, možete se obratiti putem email adrese blogometar@proceniweb.com.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Domaći Teodesk omogućava interno praćenje poslovnih aktivnosti za 1.000 korisnika u Srbiji – od komunikacije do organizacije

I kompanije i mali timovi u digitalnoj industriji gotovo da ne mogu da funkcionišu bez kolaboracionih i menadžerskih aplikacija. U gomili tih softverskih rešenja, beogradski Teodesk u jednoj platformi nudi čitav niz alata koje zadovoljavaju različite poslovne potrebe jedne firme.

Karijere

Devojke, želite praksu u agenciji Namics? Prijavite se za programerski hakaton!

Takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za programiranje u organizaciji agencije Namics zakazano je za 14. decembar, a na njega se mogu prijaviti i učesnice koje nemaju profesionalno programersko iskustvo.

Kultura 2.0

Tekst koji treba da pročitate pre odlaska u Kinu

Sve je više ljudi koji me u poslednje vreme pitaju kako da se pripreme za (kratki) put u Kinu. Kapiram da me niko to ne bi pitao da pre dva meseca nisam pomislio da je baš sjajna ideja da odem kao novinar na Svetsko prvenstvo u košarci i provedem tri nedelje u nekoliko kineskih gradova.

Startapi i poslovanje

Najbrže rastuća evropska development agencija dolazi u Srbiju – i u startu zapošljava 20 developera

Q, zagrebačka development i dizajn agencija, na čuvenoj Deloitte Technology Fast 500 EMEA listi zauzela je 20. mesto, što je čini najbrže rastućom development agencijom u Evropi. Uskoro otvaraju i kancelariju u Srbiji, povodom toga razgovaramo sa njihovim osnivačem.

Kultura 2.0

Naš digitalni imunitet je narušen. Ko je kriv za to i kako ga izlečiti?

U okviru ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa 2019, Desk Kreativna Evropa Srbija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovao je panel diskusiju na temu 'Kritičko mišljenje i digitalni imunitet' koja je juče održana u Nordeus Habu.

Startapi i poslovanje

Srpski Hunch postao deo ekskluzivnog ‘ad-tech’ programa koji organizuje Google

Beogradski startap Hunch koji razvija SaaS rešenje za automatizaciju digitalnog oglašavanja, postao je deo programa kompanije Google namenjenog startapima iz oblasti marketinga. O tome šta to znači za njihovo dalje poslovanje, za Netokraciju objašnjava CEO ovog startapa.