Nanosateliti budućnost su IoT industrije

Nanosateliti budućnost su IoT industrije – ako je verovati jednom startapu iz Australije

Broj povezanih 'smart' uređaja raste sve više, te se procenjuje da će čak 75 milijardi IoT uređaja biti povezano na Internet do 2025. godine. Doprinos infrastrukturi koja će podržati rad ove tehnologije stigao je u vidu startapa iz Australije koji je osigurao investiciju od 5 miliona dolara za razvoj i puštanje u rad grupe nanosatelita koji će - kada budu lansirani u orbitu - dobrineti stabilnijoj i pouzdanijoj konekciji povezanih uređaja.

fleet-sateliti

Kada već govorimo o nanosatelitima bitno je napomenuti da oni nisu novost, te da su se još ranije koristili za određena naučna istraživanja kao što je posmatranje i mapiranje planete Zemlje, piše Mashable. Osvrnuvši se na pomenute brojke koje ukazuju na sve veći porast IoT uređaja šrom sveta, CEO startapa Fleet baziranog u Australiji, Flavia Nardini kaže da je ideja iza čitavog projekta da se stvore pravi uslovi i infrastruktura koja će moći da isprati sve veći broj uređaja povezanih na Internet.

Flavia takođe smatra da će IoT vremenom promeniti industriju, ali i svakodnevnicu na koju smo se navikli, te da se to neće desiti preko noći i da neće biti jednostavno kao što mnogi misle i govore. Štaviše, ambiciozni planovi poznatog svetskog operatora Vodafone kada je reč o 5G tehnologiji prenosa podataka koja bi podržala IoT, podudaraju se sa ambicijama australijskog startapa iz kojeg veruju da bi sićušni sateliti u velikom broju igrali važnu ulogu kada je pomenuta konekcija u pitanju.

100 nanosatelita za stabilno povezivanje?

Upravo iz tih razloga, iz ovog startapa počeli su da rade na rešavanju procedura za lansiranje satelita na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Sa druge strane, Fleet planira da realizuje nekoliko pilot programa na tržištu agrokulture, nafte i transporta – pre nego što lansira prvu grupu satelita do 2018. godine.

sat_1
Nanosateliti uređaji su koji mogu da stanu na dlan ruke, a čija funkcionalnost daleko prevazilazi njihovu veličinu. nocamels.com

Ukoliko sve pođe po planu, grupa od čak 100 nanosatelita trebalo bi da započne sa svojom funkcijom u narednih četiri godine – obezbeđujući tako stabilno umrežavanje IoT sistema. No, vreme će pokazati koliko će ovaj ambiciozan plan Australijanaca uspeti i koliko bi mogao da doprinese rastućem globalnom trendu povezanih uređaja.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.