Nanosateliti budućnost su IoT industrije

Nanosateliti budućnost su IoT industrije – ako je verovati jednom startapu iz Australije

Broj povezanih 'smart' uređaja raste sve više, te se procenjuje da će čak 75 milijardi IoT uređaja biti povezano na Internet do 2025. godine. Doprinos infrastrukturi koja će podržati rad ove tehnologije stigao je u vidu startapa iz Australije koji je osigurao investiciju od 5 miliona dolara za razvoj i puštanje u rad grupe nanosatelita koji će - kada budu lansirani u orbitu - dobrineti stabilnijoj i pouzdanijoj konekciji povezanih uređaja.

fleet-sateliti

Kada već govorimo o nanosatelitima bitno je napomenuti da oni nisu novost, te da su se još ranije koristili za određena naučna istraživanja kao što je posmatranje i mapiranje planete Zemlje, piše Mashable. Osvrnuvši se na pomenute brojke koje ukazuju na sve veći porast IoT uređaja šrom sveta, CEO startapa Fleet baziranog u Australiji, Flavia Nardini kaže da je ideja iza čitavog projekta da se stvore pravi uslovi i infrastruktura koja će moći da isprati sve veći broj uređaja povezanih na Internet.

Flavia takođe smatra da će IoT vremenom promeniti industriju, ali i svakodnevnicu na koju smo se navikli, te da se to neće desiti preko noći i da neće biti jednostavno kao što mnogi misle i govore. Štaviše, ambiciozni planovi poznatog svetskog operatora Vodafone kada je reč o 5G tehnologiji prenosa podataka koja bi podržala IoT, podudaraju se sa ambicijama australijskog startapa iz kojeg veruju da bi sićušni sateliti u velikom broju igrali važnu ulogu kada je pomenuta konekcija u pitanju.

100 nanosatelita za stabilno povezivanje?

Upravo iz tih razloga, iz ovog startapa počeli su da rade na rešavanju procedura za lansiranje satelita na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Sa druge strane, Fleet planira da realizuje nekoliko pilot programa na tržištu agrokulture, nafte i transporta – pre nego što lansira prvu grupu satelita do 2018. godine.

sat_1
Nanosateliti uređaji su koji mogu da stanu na dlan ruke, a čija funkcionalnost daleko prevazilazi njihovu veličinu. nocamels.com

Ukoliko sve pođe po planu, grupa od čak 100 nanosatelita trebalo bi da započne sa svojom funkcijom u narednih četiri godine – obezbeđujući tako stabilno umrežavanje IoT sistema. No, vreme će pokazati koliko će ovaj ambiciozan plan Australijanaca uspeti i koliko bi mogao da doprinese rastućem globalnom trendu povezanih uređaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.