Internet kupovina u Srbiji raste - prednost za devize

Narodna Banka Srbije: Internet kupovina u Srbiji raste – prednost za devizne transakcije

Rast kupovine putem Interneta potvrđuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije, dok pojedina istraživanja kartičarskih kompanija pokazuju da se najviše kupuju garderoba, nakit, kozmetika i karte za putovanja. U prva tri meseca ove godine građani su ostvarili najviše transakcija putem platnih kartica - čak 396.802 plaćanja u evrima. Slede dolari sa 360.972 plaćanja, dok su treće mesto zauzele dinarske transakcije - njih ukupno 244.330.

sloba_1

Kako prenosi Tanjug, u podacima centralne banke koji su inače dostavljeni ovoj agenciji, navodi se da je u prva tri meseca ove godine ukupna vrednost plaćanja u domaćoj valuti iznosila gotovo milijardu dinara, u evrima oko 17 miliona, a u dolarima oko 7,8 miliona. Ukoliko govorimo o drugim inostranim valutama, u prvom kvartalu ukupna plaćanja predvodi britanska funta (28.915), zatim slede mađarske forinte sa 5.242 plaćanja, ruske rublje sa 3.988, 1.177 u hrvatskim kunama i 1.796 u švajcarskim francima.

Prosečna vrednost jednog plaćanja, prema NBS, zavisno od valute, iznosila je 4.091 dinar, 43 evra, 22 dolara ili 162 švajcarca. Rezultati ukupnih plaćanja karticama putem Interneta prema podacima koje banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, u 2015. godini je bilo 740.647 transakcija u dinarima ukupne vrednosti od 3,32 milijarde. U stranim valutama, u istoj godini ukupno je ostvareno 2.083.900 transakcija.

Euro i dalje najdominantniji

Sa druge strane, najveći broj plaćanja bio je u evrima, 55 miliona i u američkim dolarima – 25 miliona. Štaviše, iz NBS-a veruju da će se pomenuti rast kupovine putem Interneta nastaviti, a da će tome posebno doprineti nova zakonska rešenja platnih usluga. Svoje mišljenje povodom objavljenih statističkih podataka sa Netokracijom je podelio i Slobodan Marković iz RNIDS-a, koji je tom prilikom istakao:

Podaci pokazuju da se, u poređenju sa svetom, pa čak i našim najbližim okruženjem, krećemo veoma sporo. To je slučaj ne samo sa uvođenjem i prihvatanjem elektronskih servisa, već i kada je u pitanju regulativa u oblasti platnih usluga, gde smo takođe na začelju u odnosu na region.

NBS mora da zakorači u budućnost

“Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije moraju konačno da napuste pristup ništa mi tu ne možemo da pomognemo, da prekinu komunikaciju dopisima i saopštenjima za medije, i aktivno se uključe u rešavanje problema domaćih Internet preduzetnika. Problem koji imamo neće nestati i postajaće sve veći kako vreme bude prolazilo. Opcija čekanja da Srbija postane članica EU prosto nije realna”, ocenio je Marković.

Podsećanja radi, od 1. oktobra prošle godine u primeni je Zakon o platnim uslugama koji je donet u cilju modernizacije nacionalnog platnog sistema i stvaranja pravnog osnova za pojavu i razvoj inovativnih oblika plaćanja, a naročito onih koji će doprineti razvoju kupovine roba i usluga preko Interneta. Takođe, ovim zakonom se uređuje i elektronski novac kao digitalni ekvivalent gotovog novca, što je ukupno doprinos unapređenju i razvoju e-trgovine u Srbiji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.