Internet kupovina u Srbiji raste - prednost za devize

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Narodna Banka Srbije: Internet kupovina u Srbiji raste – prednost za devizne transakcije

Rast kupovine putem Interneta potvrđuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije, dok pojedina istraživanja kartičarskih kompanija pokazuju da se najviše kupuju garderoba, nakit, kozmetika i karte za putovanja. U prva tri meseca ove godine građani su ostvarili najviše transakcija putem platnih kartica - čak 396.802 plaćanja u evrima. Slede dolari sa 360.972 plaćanja, dok su treće mesto zauzele dinarske transakcije - njih ukupno 244.330.

sloba_1

Kako prenosi Tanjug, u podacima centralne banke koji su inače dostavljeni ovoj agenciji, navodi se da je u prva tri meseca ove godine ukupna vrednost plaćanja u domaćoj valuti iznosila gotovo milijardu dinara, u evrima oko 17 miliona, a u dolarima oko 7,8 miliona. Ukoliko govorimo o drugim inostranim valutama, u prvom kvartalu ukupna plaćanja predvodi britanska funta (28.915), zatim slede mađarske forinte sa 5.242 plaćanja, ruske rublje sa 3.988, 1.177 u hrvatskim kunama i 1.796 u švajcarskim francima.

Prosečna vrednost jednog plaćanja, prema NBS, zavisno od valute, iznosila je 4.091 dinar, 43 evra, 22 dolara ili 162 švajcarca. Rezultati ukupnih plaćanja karticama putem Interneta prema podacima koje banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, u 2015. godini je bilo 740.647 transakcija u dinarima ukupne vrednosti od 3,32 milijarde. U stranim valutama, u istoj godini ukupno je ostvareno 2.083.900 transakcija.

Euro i dalje najdominantniji

Sa druge strane, najveći broj plaćanja bio je u evrima, 55 miliona i u američkim dolarima – 25 miliona. Štaviše, iz NBS-a veruju da će se pomenuti rast kupovine putem Interneta nastaviti, a da će tome posebno doprineti nova zakonska rešenja platnih usluga. Svoje mišljenje povodom objavljenih statističkih podataka sa Netokracijom je podelio i Slobodan Marković iz RNIDS-a, koji je tom prilikom istakao:

Podaci pokazuju da se, u poređenju sa svetom, pa čak i našim najbližim okruženjem, krećemo veoma sporo. To je slučaj ne samo sa uvođenjem i prihvatanjem elektronskih servisa, već i kada je u pitanju regulativa u oblasti platnih usluga, gde smo takođe na začelju u odnosu na region.

NBS mora da zakorači u budućnost

“Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije moraju konačno da napuste pristup ništa mi tu ne možemo da pomognemo, da prekinu komunikaciju dopisima i saopštenjima za medije, i aktivno se uključe u rešavanje problema domaćih Internet preduzetnika. Problem koji imamo neće nestati i postajaće sve veći kako vreme bude prolazilo. Opcija čekanja da Srbija postane članica EU prosto nije realna”, ocenio je Marković.

Podsećanja radi, od 1. oktobra prošle godine u primeni je Zakon o platnim uslugama koji je donet u cilju modernizacije nacionalnog platnog sistema i stvaranja pravnog osnova za pojavu i razvoj inovativnih oblika plaćanja, a naročito onih koji će doprineti razvoju kupovine roba i usluga preko Interneta. Takođe, ovim zakonom se uređuje i elektronski novac kao digitalni ekvivalent gotovog novca, što je ukupno doprinos unapređenju i razvoju e-trgovine u Srbiji.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.