Internet kupovina u Srbiji raste - prednost za devize

Narodna Banka Srbije: Internet kupovina u Srbiji raste – prednost za devizne transakcije

Rast kupovine putem Interneta potvrđuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije, dok pojedina istraživanja kartičarskih kompanija pokazuju da se najviše kupuju garderoba, nakit, kozmetika i karte za putovanja. U prva tri meseca ove godine građani su ostvarili najviše transakcija putem platnih kartica - čak 396.802 plaćanja u evrima. Slede dolari sa 360.972 plaćanja, dok su treće mesto zauzele dinarske transakcije - njih ukupno 244.330.

sloba_1

Kako prenosi Tanjug, u podacima centralne banke koji su inače dostavljeni ovoj agenciji, navodi se da je u prva tri meseca ove godine ukupna vrednost plaćanja u domaćoj valuti iznosila gotovo milijardu dinara, u evrima oko 17 miliona, a u dolarima oko 7,8 miliona. Ukoliko govorimo o drugim inostranim valutama, u prvom kvartalu ukupna plaćanja predvodi britanska funta (28.915), zatim slede mađarske forinte sa 5.242 plaćanja, ruske rublje sa 3.988, 1.177 u hrvatskim kunama i 1.796 u švajcarskim francima.

Prosečna vrednost jednog plaćanja, prema NBS, zavisno od valute, iznosila je 4.091 dinar, 43 evra, 22 dolara ili 162 švajcarca. Rezultati ukupnih plaćanja karticama putem Interneta prema podacima koje banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, u 2015. godini je bilo 740.647 transakcija u dinarima ukupne vrednosti od 3,32 milijarde. U stranim valutama, u istoj godini ukupno je ostvareno 2.083.900 transakcija.

Euro i dalje najdominantniji

Sa druge strane, najveći broj plaćanja bio je u evrima, 55 miliona i u američkim dolarima – 25 miliona. Štaviše, iz NBS-a veruju da će se pomenuti rast kupovine putem Interneta nastaviti, a da će tome posebno doprineti nova zakonska rešenja platnih usluga. Svoje mišljenje povodom objavljenih statističkih podataka sa Netokracijom je podelio i Slobodan Marković iz RNIDS-a, koji je tom prilikom istakao:

Podaci pokazuju da se, u poređenju sa svetom, pa čak i našim najbližim okruženjem, krećemo veoma sporo. To je slučaj ne samo sa uvođenjem i prihvatanjem elektronskih servisa, već i kada je u pitanju regulativa u oblasti platnih usluga, gde smo takođe na začelju u odnosu na region.

NBS mora da zakorači u budućnost

„Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije moraju konačno da napuste pristup ništa mi tu ne možemo da pomognemo, da prekinu komunikaciju dopisima i saopštenjima za medije, i aktivno se uključe u rešavanje problema domaćih Internet preduzetnika. Problem koji imamo neće nestati i postajaće sve veći kako vreme bude prolazilo. Opcija čekanja da Srbija postane članica EU prosto nije realna“, ocenio je Marković.

Podsećanja radi, od 1. oktobra prošle godine u primeni je Zakon o platnim uslugama koji je donet u cilju modernizacije nacionalnog platnog sistema i stvaranja pravnog osnova za pojavu i razvoj inovativnih oblika plaćanja, a naročito onih koji će doprineti razvoju kupovine roba i usluga preko Interneta. Takođe, ovim zakonom se uređuje i elektronski novac kao digitalni ekvivalent gotovog novca, što je ukupno doprinos unapređenju i razvoju e-trgovine u Srbiji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.