Instagram raste: Spremite se za fotografije visoke rezolucije

Instagram raste: Spremite se za fotografije visoke rezolucije

Ni Instagram nije tako mlad kao što nam se čini. Sada već ‘petogodišnjak’, ova društvena mreža nedavno se ponovila novim dizajnom, a kako saznajemo, ispod haube uveliko se radi na poboljšanju funkcionalnosti. Sve do sada postavljene fotografije bile su poprilično niske rezolucije, a servis se konačno okreće visokoj definiciji.

instagram_1

Šta to zapravo znači? Poslednjih pet godina fotografije koje se nalaze na Instagramu postavljaju se u jednoj veličini – 640 x 640 piksela. U pitanju je format koji je odavno prevazišao potrebe modernih uređaja. Sa pojavom panela visoke definicije pa čak i 4K ekrana, javila se ozbiljna potreba za većim i oštrijim fotografijama.

Čini se da je Instagram konačno uslišio molitve, makar u pozadini. Kako piše The Verge, servis je “ispod haube” krenuo da upload-uje fotografije u rezoluciji 1080 x 1080 piksela, iako društvena mreža u ovom trenutku ne koristi prikaz visoke definicije. No, gotovo je sigurno da su nove funkcionalnosti na pomolu.

Dobro, a čemu to?

Pored većeg prikaza, oštrijih i detaljnijih fotografija, korisnici će na svojim uređajima moći da sačuvaju značajno kvalitetnije fotografije, ali i da urade više stvari sa njima u offline svetu. Možda i najbolji primer svakako jesu mnogobrojni third-party Instagram servisi, koji nude štampanje i koričenje fotografija sa profila korisnika, a koji sada mogu da iskoriste veće fotografije i ponude bogatije iskustvo.

Pored većeg prikaza, nova 1080px rezolucija nosi i jedan negativan aspekt – potrošnju podataka. Iako ona u realnom svetu ne bi trebala da bude primetna, može se desiti da Instagram potroši koji kilobajt više, učitavajući jasnije i kvalitetnije fotografije. Svakako najviše smisla, novi prikaz imaće upravo na desktop računarima, gde bi ova društvena mreža mogla otići korak dalje i napraviti specijalan full-screen pregled i tako omogućiti milionima korisnika da uživaju u umetnosti koju su njihovi prijatelji i pratioci kreirali tog dana.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.