Više od 50% stranica na HTTPS protokolu - povećana sigurnost podataka

Više od 50% stranica na HTTPS protokolu – povećana sigurnost razmene podataka

Više od polovine učitanih stranica putem Chrome pretraživača sa desktop uređaja danas koristi sigurnosni HTTPS protokol koji predstavlja korak više u zaštiti razmene podataka između sajta i korisnika. Čak dve trećine vremena provedenog na Internetu zaštićeno je ovim oblikom sigurnosti, ukazujući na veliki iskorak ka bezbednijem pretraživanju.

g11

Kada je Gugl krenuo da analizira podatke vezane za korišćenje Chrome pretraživača od strane svojih korisnika u 2015. godini, procenat korišćenja zaštićenog HTTPS protokola za komunikaciju tj. razmenu podataka od strane sajtova iznosio je manje od 50% ukupno indeksiranih stranica. Godinu dana kasnije, podaci kažu da taj broj iznosi daleko više od jedne polovine, pri čemu se pretraživanje na Windows uređajima može pohvaliti rekordnom upotrebom ovog protokola.

Prema Google Transparency izveštaju koji je objavljen danas, navodi se kako je primetan rast upotrebe HTTPS protokola na Windows, Chrome OS, Linux i Mac operativnim sistemima. Mobilni operativni sistemi i dalje su par koraka iza „starije braće“ – koristeći Android kao testni uzorak, primetan je tek mali porast: sa 30 procenata sigurne razmene podataka u aprilu 2015. na 40 odsto u oktobru 2016. godine.

prikaz

Ukoliko se pak i dalje pitate šta je to HTTPS, u pitanju je komunikacioni protokol koji pruža dodatni sloj enkripcije razmeni informacija na relaciji web sajt – korisnik (otuda i S za sigurnost).

Jednostavno rečeno, podaci koji se razmenjuju između vas i sajta koji posećujete bolje su zaštićeni i trećoj strani je teže da ih prikupi ukoliko to želi. HTTPS protokol postao je popularan zahvaljujući bankama i web uslugama koje one nude (poput e-bankinga), dok se danas ovaj nivo zaštite može naći i na društvenim mrežama i drugim web servisima – Twitter je HTTPS uveo još 2012. godine kako bi svojim korisnicima omogućio bezbednije korišćenje njihovih usluga.

Dve trećine vremena na HTTPS

Pogledamo li vreme provedeno krstareći sajtovima sa HTTPS enkripcijom, dolazimo do podataka koji nam kažu da čak dve trećine vremena pretražujemo one sajtove koji su zaštićeni i koji pružaju viši stepen sigurnosti.

screen-shot-2016-11-04-at-13-05-03
Sigurna konekcija i dalje izostaje na Android uređajima (Izvor: Google Transparicy Report)

U blogpostu objavljenom od strane Gugla, predstavnici ove kompanije zaduženi za web pretragu ističu kako pomenuti sigurnosni protokol u ovom trenutku omogućava najbolje performanse koje web pruža, ali i mnogobrojne funkcije među kojima su bolje konverzije, bolja offline podrška i web push notifikacije, kao i mogućnost automatskog ispunjavanja polja za unos podataka o platnim karticama prilikom kupovine.

Vesti o većoj upotrebi HTTPS protokola stižu tačno godinu dana nakon što je Gugl objavio kako se sajtovi koji pružaju ovu mogućnost bolje rangiraju na rezultatima pretrage, stavljajući korisnike u jedno bezbednije web okruženje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.

Mobilno

Bus Plus aplikacija konačno dostupna i za iOS uređaje

Posle dugo čekanja i najavljivanja, za korisnike mobilnih uređaja kompanije Apple konačno je dostupna Bus Plus aplikacija - koja će im omogućiti bolje i jednostavnije praćenje gradskog prevoza u Beogradu.