Hive5 razvija rešenje koje će fotografima olakšati obradu materijala

Srpski Hive5 razvija rešenje koje će fotografima i videografima olakšati rad na projektima – jer sve radi ‘u oblaku’

Hive5 je "all-in-one" cloud rešenje za profesionalne fotografe i videografe, posebno razvijeno za timove i agencije, koje se od sličnih rešenja razlikuje po jednoj ključnoj stvari - skladištenju materijala.

“Foto i video agencije imaju brojne izazove kada je u pitanju organizacija velikih projekata, transfer raw – originalnih fajlova, kao i saradnja sa editorima i ostalim članovima tima. U praksi, oni gube dragoceno vreme na transfer fajlova u fazi postprodukcije koristeći različite platforme i alate kreirane za amatersku, kućnu upotrebu, kao i na internu i eksternu komunikaciju”, započinje razgovor Marko Radenković, jedan od osnivača pomenutog startapa.

U celom tom procesu, dodaje on, nastaje veliki šum u organizaciji fajlova i radnih verzija ali, sa ovim rešenjem, sve ovo se dešava na jednom mestu: u cloud-u! Marko dodaje:

Hive5 je kreiran da specifično podrži njihov proces rada i kao startap ubrzano radimo na tome da budemo spremni za budućnost koja je vrlo blizu – postprodukcija foto i video projekata u cloud-u. Do sada je to jedini deo procesa koji profesionalci u toj industriji nisu mogli da zamisle da se radi van moćnih kompjutera u offline režimu. Tehnologija se vrlo brzo razvija i mi želimo da budemo tool-of-choice kada dođe taj trenutak.

Neke od glavnih funkcija Hive5 proizvoda su: arhiviranje i back-up projekata u cloud-u, podrška raw formata vodećih proizvođača foto i video kamera, kolaboracija unutar tima, kao i bezbedna distribucija fajlova unutar tima, i prema klijentima. 

Hive5 se izdvaja po kvalitetu korisničke podrške i skladištenju fotografija u oblaku

Hive5 je, kako nam objašnjava Marko, inicijalno pokrenulo čak pet pojedinaca – svako već profesionalno ostvaren u različitim industrijama koje su bile važne za razvoj ovog startapa. “Tako je prvi tim činio Aleksej Vasić (osnivač jednog od najvećih studija u regionu u domenu stock fotografije), Vladimir Cvejanović (CTO jednog od prvih UK startapa sa razvojnim timom u Srbiji) i ja, kao osnivač jednog od prvih coworking lanaca u našoj zemlji”, objašnjava nam Radenković i ističe da su veliki doprinos inicijalnom razvoju (a kasnije i kao investitori) dali i Nenad Lazarević sa svojim iskustvom u inbound marketingu i Igor Milanović kao UX/UI dizajner.

Kako je Hive5 vremenom evoluirao i zahtevao struktuiraniji proces razvoja, Vladimir i Marko nastavili su da rade na podizanju startapa i njegovoj internacionalizaciji, a za Netokraciju su se prisetili kako je uopšte nastala ideja za Hive5:

Sama ideja je nastala kao pilot projekat koji je trebao da potvrdi da naš tim co-foundera može da radi zajedno. I mislim da je to bila važna odluka za naš budući razvoj i to gde smo danas. Konkretno, naše rešenje je u početku kreirano da podrži interni proces tima jednog od naših co-foundera koji je specijalizovan za stock fotografiju. Tako su i naši prvi korisnici upravo bili timovi koji se bave produkcijom foto i video projekata za najveće stock agencije u svetu.

Kako se proizvod razvijao, uvideli smo da Hive5 kreira veliku vrednost za mnogo veća tržišta kao što je industrija venčanja i komercijalna fotografija. Tako smo krenuli u analizu radnih procesa tih specifičnih industrija i u saradnji sa korisnicima konstantno razvijamo nove funkcionalnosti. Rekao bih da smo i dalje u fazi pronalaženja Product Market Fit-a, ali rezultati koje trenutno ostvarujemo pokazuju da naš najveći potencijal leži upravo u “high-volume” foto i video projektima koje vode veći timovi i agencije. 

Na pitanje da li na tržištu postoje slična rešenja, Marko otkriva da postoje, ali da većina ipak zadovoljava samo pojedinačne delove postprodukcionog procesa fotografa. “Za timove, koji imaju veću potrebu za kolaboracijom i međusobnim transferom fajlova, problem upravo tu nastaje jer ne postoji prava integracija između svih alata koje koriste. Iz razgovora sa našim korisnicima, vreme (i živce) koje bi tu izgubili izuzetno utiče na produktivnost celog tima”, objašnjava on.

Upravo zato je osnova njihovog proizvoda pouzdan storage u cloud-u uz koji mogu kvalitetno da organizuju sve članove tima i da svima pruže instant pristup neophodnim fajlovima, istovremeno centralizujući sve faze postprodukcije, kao i komunikaciju sa klijentom:

Time im zamenjujemo tri do pet alata koje trenutno koriste, smanjujući troškove, kao i kompleksnost njihovog procesa rada. Ono što nas posebno razlikuje od drugih u ovoj fazi razvoja jeste korisnička podrška koju pružamo i brzina kojom reagujemo na potencijalne bagove. Takođe, sa našim korisnicima direktno radimo na razvoju novih funkcionalnosti koja automatizuju njihove procese.

Trenutni fokus ovog tima je uvođenje novih korisnika u Hive5

Na razvoju ovog alata trenutno radi tim od 10 ljudi i, kako Marko dodaje, želja im je da izgrade mali, ali agilan tim. “Zato smo i stalno u potrazi za novim članovima. Rad u startapu je mnogo drugačiji od rada u softverskoj kompaniji koja razvija rešenja za druge klijente i nije tajna da nekada mnogo vremena uložimo u to da pronađemo pravi fit”, navodi on i dodaje:

Ono što tražimo u saradnicima je da su samostalni, da su u stanju da postave jednostavne hipoteze i sprovode brze iteracije. Tako da većina naših eksperimenata počinje sa pitanjem: “Da li je to nešto što možemo da napravimo za dan?” Naravno, nisu svi zadaci tako jednostavni, ali je važno biti dosledan u pristupu i kulturi koju želiš unutar tima.

Druga stvar koja nam je bitna je da merimo uspeh ili neuspeh eksperimenata koje sprovodimo. Trudimo se da sve odluke donosimo na osnovu metrika, a ne na osnovu našeg ličnog mišljenja i “osećaja”. Ono što je sigurno je da je rad u startapu nezamenjivo iskustvo i svako ko ima želju da kasnije radi na svojoj ideji, treba u nekom delu svoje karijere da se oproba u takvom okruženju. Brzina kojom se uče stvari je neverovatna.

Kako je Hive5 SaaS rešenje, svoje finansije baziraju na mesečnim subskripcijama koje se razlikuju u zavisnosti od veličine storage-a (prostora koji korisnici zauzimaju u cloud-u) i broja članova tima. “Sa nekim klijentima trenutno eksperimentišemo i sa unlimited paketima jer smo svesni da cloud storage sve više postaje komoditet”, otkriva Marko. 

Oni su, takođe, bili i deo prvog kruga startapa koji su prošli kroz Katapult akcelerator, pokrenutog od strane Inovacionog Fonda i Svetske banke, a iskustvo i mentoring koji su dobili omogućilo im je da dodatno izgrade proizvod, unaprede poslovni model i pitch za investitore – sve u cilju pripreme za fundraising fazu koja je rezultirala uspešnim zatvaranjem seed investicione runde prošle godine:

Uspeli smo da okupimo grupu angel investitora iz US, UK i Kanade, uglavnom već uspešnih osnivača sa velikim iskustvom u razvoju SaaS proizvoda. Sa njihovom investicijom i grantom od Katapult fonda krenuli smo u dokazivanje Product Market Fit-a, jednom od najvažnijih ciljeva u razvoju svakog startapa. Tako da smo sada najviše fokusirani na uvođenje novih korisnika u Hive5, brzom učenju i pivotiranju ka tom cilju. Verujemo da nas naredna investiciona runda očekuje sredinom sledeće godine.

Ovaj tim već sprovodi testiranja za AI rešenja koja će ubrzati editing fotografija

Kako je sigurnost podataka od ključne važnosti u današnjem online svetu, posebno kada je u pitanju osetljiv sadržaj poput foto i video materijala, Marka smo pitali i kako Hive5 obezbeđuje bezbednost i privatnost korisničkih podataka. On otkriva:

Sigurnost i poverenje su sigurno dva glavna preduslova kada razvijaš proizvod koji se zasniva na pružanju usluge cloud storage-a, pored drugih brojnih funkcionalnosti. I to jeste izazov za nas kao startap koji tek ulazi na tržište. Kako je za izgradnju poverenja potrebno vreme, neophodno je da od samog starta korisnicima pružiš besprekornu uslugu. Neometan pristup podacima kao i njihova sigurnost je bez pogovora naš glavni adut u ovoj fazi.

Zato je od samog početka njihova poslovna odluka bila da kompletnu infrastrukturu izgrade na AWS (Amazon Web Services) infrastrukturi koji je najpouzdaniji i najveći cloud provider na svetu. “Kako budemo rasli, razvijaćemo integracije i sa drugim cloud provider-ima, ali smo za sada isključivo fokusirani na AWS kao infrastrukturnog partnera”, dodaje naš sagovornik.

Za kraj, Marka smo pitali i kakvi su planovi za budući razvoj i unapređenje Hive5-a, ali i za tim koji stoji iza ovog proizvoda. “Po našem mišljenju, kao i trendovima koje pratimo, budućnost je u cloud-u. Danas, mnogo više nego pre, fotografi veruju u bezbednost cloud rešenja i spremniji su da svoju vrednu arhivu backup-uju na Hive5. Kako vremenom budemo imali više podataka, moći ćemo da ponudimo pametnija i automatizovanija rešenja”, otkriva on i dodaje da već uveliko sprovode testove za razvoj AI rešenja koja će znatno ubrzati editing fotografija i automatizaciju dosadnih, repetativnih procesa.

“Razvijamo algoritme koji će učiti o stilovima i preferencijama obrade fotografija naših korisnika i uspešno postati njihov saveznik u postprodukciji. Paralelno sa tim, razvijamo integracije sa vodećim profesionalnim foto i video alatima koji će učvrstiti našu viziju jedinstvenog all-in-one alata za profesionalne fotografe i videografe. Naš ultimativni cilj je da postanemo industrijski standard za sve biznise u foto i video industriji koji imaju potrebu da skaliraju svoje poslovanje kroz kolaboraciju, automatizaciju i AI”, zaključuje on.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.