Zašto Google želi svoj pametni telefon? - Netokracija.rs

Zašto Google želi svoj pametni telefon?

Ambicija Googlea da projektuje i napravi svoj pametni Androdi telefon bez drugih saradnika još od ranije je poznata, što potvrđuju i nove, neproverene glasine koje ukazuju na to da bi kompanija iz Mountain Viewa eventualno mogla da krajem ove godine na tržište lansira svoj brendirani uređaj. Ukoliko plan ikada i bude bio realizovan, realno je očekivati da bi iPhone u svakom slučaju dobio još jednog, jakog konkurenta - dok za sada sve ostaje u domenu pretpostavke.

google-nexus

Kako prenosi The Verge, nadovezujući se na anonimne izvore, ukoliko su glasine tačne, iz Google-a bi novi telefon razvijali isključivo u svojim prostorijama bez saradnje sa drugim brendovima kao što je to bio slučaj sa Nexus modelima. Podsećanja radi, Google je već postavio određeni rok za lansiranje svog prvog pametnog i modularnog Android telefona zahvaljujući projektu Ara, koji bi mogao da bude predstavljen već 2017. godine.

S obziorm na to da su veoma male šanse da pomenuti projekat zaživi do kraja tekuće godine, realno je očekivati da tehnološki gigant, ako je suditi po dosadašnjim neproverenim informacijama, svoj prvi smartphone možda predstavi 2016. godine koji se ne bi previše razlikovao od prethodnih Nexus modela. Sa druge strane, CEO Googlea, Sundar Pichai je tokom „Code“ konferencije izjavio da će kompanija i dalje da se fokusira ka dizajnu koji je karakterisao Nexus modele, koji će i dalje da budu rezultat saradnje sa partnerskim kompanijama među kojima su LG, Huawei ali i Motorola.

Šta očekivati, pitanje je sada?

Ipak, za sada se cela priča svodi samo na pretpostavke, jer se pojedine glasine i dalje ne mogu shvatiti za ozbiljno ukoliko govorimo o navedenim planovima Googlea. Trenutne informacije u vezi novog modela telefona iz Mountain Viewa se za sada zasnivaju na ideji da bi pomenuta kompanija ovim potezom mogla sebi da obezbedi veću i bolju kontrolu nad Androidom, kao i garanciju da je Google Play prodavnica instalirana na svakom uređaju koji pokreće ovaj operativni sistem.

Takođe, bitno je napomenuti da svaki Nexus telefon pokreće precizno izabran softver koji Google želi, dok se mogućnost lansiranja novog modela ove kompanije za sada zasniva samo na potencijalnoj želji Pichaia da se uloži više napora u novi dizajn – koji bi opet mogao da bude ispraćen hardverom razvijenim od strane neke druge kompanije. Iako se za sada sve zasniva samo na nagađanjima, ostaje da se sačeka određeni vremenski period kada ćemo se i sami uveriti u kom smeru se kreću planovi poznate kompanije, te da li uopšte treba pokretati pitanje još jedne serije rivalstva sa Appleom i njihovom perjanicom među proizvodima – iPhone uređajima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.