'Offline' GPS navigacija stigla na Google Maps za iOS

‘Offline’ GPS navigacija stigla na Google Maps za iOS

Tehnološka kompanija iz Kalifornije predstavila je sinoć ažurirani servis Maps za iOS uređaje, pa će tako ova aplikacija pored drugih noviteta od sada pružati i mogućnost 'offline navigacije' (kada je isključen Internet) - koja je već mesec dana prisutna na Android pametnim telefonima i tabletima.

maps

Kako piše The Verge, korisnici iPhone ili iPad uređaja moći će od sada da sačuvaju određene lokacije koje odaberu na mapama, na osnovu prethodno određenih oblasti koje ih zanimaju. Naime, sačuvane sekcije mapa će omogućiti da se na lakši način pretražuju određene destinacije, čak i kada uređaj nije spojena na Wi-Fi ili mobilni Internet.

Zahvaljujući podacima koji su sačuvani interno, Google Mape će omogućiti korisnicima lak pristup turn-by-turn navigaciji, ali i drugim podacima vezanima za lokacije od interesa (POI), kojima je od sada moguće pristupiti u offline režimu rada. Ipak, kako bi se podaci sačuvali na telefon ili tablet, neophodno je prethodno povezivanje na Internet.

Da li imam dovoljno slobodnog prostora na telefonu?

Sa druge strane, bitno je napomenuti da svako preuzimanje podataka za offline režim pomenute aplikacije zauzima određeni deo memorije vašeg telefona, pri čemu u nekim slučajevima taj broj može preći 300 MB (u zavisnosti od grada i države za koji je navigacija dostupna).

Pored toga, sačuvani podaci automatski ističu nakon mesec dana, pa treba obratiti dodatnu pažnju ukoliko krećete na put. Novo ažuriranje je već uveliko dostupno, a ukoliko aplikacija na vašem uređaju nije automatski pristupila novoj verziji, onda to možete sami da uradite putem iTunes prodavnice. 

Ostavi komentar

  1. BizNet

    BizNet

    25. 10. 2016. u 23:20 Odgovori

    Bez SD kartice ili dovoljno prostora na telefonu, bolje da i ne pokušavamo skidanje mapa offline. Iz iskustva, delovi Beograda mogu da zauzmz oko 500 MB.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Intervju

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.