Google Search dobio 'fact checker' za borbu protiv lažnih vesti

Google Search dobio ‘fact checker’ za borbu protiv lažnih vesti

Lažne vesti iliti 'FAKE NEWS' postale su profitabilan biznis krajem 2016. godine - štaviše, moglo bi se reći da su doprinele izboru američkog predsednika Donalda Trampa, ali i nekih drugih - nama geografski bližih političara. Kako se izboriti sa lažima i neistinama? Google misli da ima rešenje.

googlenews

Činjenica je da ljudi danas ne vole činjenice. Naučni podaci i analize zamenjeni su ljudskim osećanjima i pretpostavkama, dok stvari koje se nisu desile dospevaju u udarne termine svetski poznatih medija. Facebook i Google tako su izbili u prvi plan kao dva najzastupljenija online kanala na kojima se mogao videti veliki broj lažnih vesti – štaviše, korisnici širom sveta saglasni su da obe kompanije moraju uraditi više kada je borba protiv neistine u pitanju.

Pravo iz gradića Mountain View stiže najnovija funkcija koja je integrisana direktno u Google Searchfact checker za koji se ova Kalifornijska kompanija nada da će pomoći u otklanjanju neistina i nedoumica oko aktuelnih tema. Iako je prvobitna verzija prikazivanja činjenica prilikom pretrage bila dostupna samo na pojedinim tržištima i u okviru pojedinih proizvoda, Google je danas otvorio mogućnost provere i na svom najkorišćenijem alatu – pretrazi.

fotkicaTechCrunch
Pored upita od sada se nalazi i provera činjenice koja se pretražuje.

Prilikom postavljanja određenih upita, korisnicima će se pored standardnih odgovora od sada prikazivati i poseban deo sa linkovima ka najpoznatijim fact checking sajtovima, kao i konkretan podatak da li je neka vest istinita ili lažna. Na ovaj način, kompanija se nada da će stati na put većem broju neistina za koje se Internet pokazao kao savršen katalizator.

Iako u ovom trenutku dostupan isključivo za pretrage na engleskom jeziku, nadamo se da će sa porastom lažnih vesti na drugim tržištima Google proširiti svoj program i na druga jezička podneblja. Naravno, zdrav razum ne može vam ni najvrednija kompanija na svetu usaditi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.