Google Search dobio 'fact checker' za borbu protiv lažnih vesti

Google Search dobio ‘fact checker’ za borbu protiv lažnih vesti

Lažne vesti iliti 'FAKE NEWS' postale su profitabilan biznis krajem 2016. godine - štaviše, moglo bi se reći da su doprinele izboru američkog predsednika Donalda Trampa, ali i nekih drugih - nama geografski bližih političara. Kako se izboriti sa lažima i neistinama? Google misli da ima rešenje.

googlenews

Činjenica je da ljudi danas ne vole činjenice. Naučni podaci i analize zamenjeni su ljudskim osećanjima i pretpostavkama, dok stvari koje se nisu desile dospevaju u udarne termine svetski poznatih medija. Facebook i Google tako su izbili u prvi plan kao dva najzastupljenija online kanala na kojima se mogao videti veliki broj lažnih vesti – štaviše, korisnici širom sveta saglasni su da obe kompanije moraju uraditi više kada je borba protiv neistine u pitanju.

Pravo iz gradića Mountain View stiže najnovija funkcija koja je integrisana direktno u Google Searchfact checker za koji se ova Kalifornijska kompanija nada da će pomoći u otklanjanju neistina i nedoumica oko aktuelnih tema. Iako je prvobitna verzija prikazivanja činjenica prilikom pretrage bila dostupna samo na pojedinim tržištima i u okviru pojedinih proizvoda, Google je danas otvorio mogućnost provere i na svom najkorišćenijem alatu – pretrazi.

fotkicaTechCrunch
Pored upita od sada se nalazi i provera činjenice koja se pretražuje.

Prilikom postavljanja određenih upita, korisnicima će se pored standardnih odgovora od sada prikazivati i poseban deo sa linkovima ka najpoznatijim fact checking sajtovima, kao i konkretan podatak da li je neka vest istinita ili lažna. Na ovaj način, kompanija se nada da će stati na put većem broju neistina za koje se Internet pokazao kao savršen katalizator.

Iako u ovom trenutku dostupan isključivo za pretrage na engleskom jeziku, nadamo se da će sa porastom lažnih vesti na drugim tržištima Google proširiti svoj program i na druga jezička podneblja. Naravno, zdrav razum ne može vam ni najvrednija kompanija na svetu usaditi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Propustili ste

Kultura 2.0

Brendovi treba da poštuju autentičnost svakog influensera – i tu leži ključ kvalitetnijeg sadržaja

Ako ste se barem jednom iznervirali kada ste prelistavajući Instagram Story isti proizvod videli na deset različitih profila - ovo je tekst za vas. Sa predstavnicima agencija i influenserima razgovaramo o ovoj praksi.

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.