Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i komunikaciju

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i bezbedniju komunikaciju

Tehnološka kompanija iz Mountain Viewa, pokrenula je posebnu inicijativu pod nazivom 'Key Transparency' iza koje stoji čitav jedan tim za bezbednost i privatnost podataka pri Guglu. Cilj novog projekta jeste obezbeđivanje novih i jednostavnih načina enkripcije kako bi se uspostavile sigurne konekcije putem različitih aplikacija i servisa, čak i putem nestabilnih i nepoverljivih servera.

google-enkripcija-1

Odluka Gugla zapravo i nije iznenađenje, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da korisnici širom sveta sve više pristupaju online sadržaju putem svojih uređaja izlažući se potencijalnim sajber napadima i krađi podataka – dok sa druge strane kompanije i različite organizacije ulažu sve više truda kako bi njihovi web servisi ali i aplikacije bile što bolje enkriptovane, radi očuvanja podataka korisnika.

Naime, kako prenosi Engadget, inženjeri pomenute kompanije naišli su na nekoliko problema kreirajući proces promenjivih javnih enkripcija koje bi radile na velikom broj aplikacija, a popravak ovih neočekivanih prepreka, najverovatnije će rezultovati stvaranju pomenutog open source Key Transparency projekta.

Kako ističu iz ove kompanije, veliki broj ljudi koristi teže procese korišćenja enkripcionih metoda i programa kao što su PGP (Pretty Good Privacy) ili se prepuštaju enkriptovanim messaging aplikacijama kao što je WhatsApp, a samo neki od njih često zahtevaju od korisnika manuelno verifikovanje naloga primaoca radi bezbednosti. Upravo iz sličnih razloga, ideja koja stoji iza Key Transparency inicijative jeste kreiranje jednostavnog frameworka koji bi bio dostupan običnim ljudima zarad veće sigurnosti tokom razmene poruka.

Bezbednosna zajednica daje konačnu ocenu

Štaviše, novi Guglov projekat, ako bude zaživeo, svakako će biti od velike koristi i programerima koji bi znatno jednostavnije revizirali podatke sa različitih naloga kako bi izgradili jednostavnije bezbednosne funkcije. Za sada ipak još nema naznaka kada bi sam projekat mogao i da u potpunosti oživi, ali s obzirom da je open source, iz Gugla se nadaju da će vremenom dobiti sve potrebne povratne informacije od digitalne bezbednosne zajednice o potencijalnim nedostacima, kako bi se plasirao što kvalitetniji proizvod.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.