Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i komunikaciju

Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i bezbedniju komunikaciju

Tehnološka kompanija iz Mountain Viewa, pokrenula je posebnu inicijativu pod nazivom 'Key Transparency' iza koje stoji čitav jedan tim za bezbednost i privatnost podataka pri Guglu. Cilj novog projekta jeste obezbeđivanje novih i jednostavnih načina enkripcije kako bi se uspostavile sigurne konekcije putem različitih aplikacija i servisa, čak i putem nestabilnih i nepoverljivih servera.

google-enkripcija-1

Odluka Gugla zapravo i nije iznenađenje, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da korisnici širom sveta sve više pristupaju online sadržaju putem svojih uređaja izlažući se potencijalnim sajber napadima i krađi podataka – dok sa druge strane kompanije i različite organizacije ulažu sve više truda kako bi njihovi web servisi ali i aplikacije bile što bolje enkriptovane, radi očuvanja podataka korisnika.

Naime, kako prenosi Engadget, inženjeri pomenute kompanije naišli su na nekoliko problema kreirajući proces promenjivih javnih enkripcija koje bi radile na velikom broj aplikacija, a popravak ovih neočekivanih prepreka, najverovatnije će rezultovati stvaranju pomenutog open source Key Transparency projekta.

Kako ističu iz ove kompanije, veliki broj ljudi koristi teže procese korišćenja enkripcionih metoda i programa kao što su PGP (Pretty Good Privacy) ili se prepuštaju enkriptovanim messaging aplikacijama kao što je WhatsApp, a samo neki od njih često zahtevaju od korisnika manuelno verifikovanje naloga primaoca radi bezbednosti. Upravo iz sličnih razloga, ideja koja stoji iza Key Transparency inicijative jeste kreiranje jednostavnog frameworka koji bi bio dostupan običnim ljudima zarad veće sigurnosti tokom razmene poruka.

Bezbednosna zajednica daje konačnu ocenu

Štaviše, novi Guglov projekat, ako bude zaživeo, svakako će biti od velike koristi i programerima koji bi znatno jednostavnije revizirali podatke sa različitih naloga kako bi izgradili jednostavnije bezbednosne funkcije. Za sada ipak još nema naznaka kada bi sam projekat mogao i da u potpunosti oživi, ali s obzirom da je open source, iz Gugla se nadaju da će vremenom dobiti sve potrebne povratne informacije od digitalne bezbednosne zajednice o potencijalnim nedostacima, kako bi se plasirao što kvalitetniji proizvod.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Karijere

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.