Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i komunikaciju

Google: Stiže naprednija enkripcija za sigurnije podatke i bezbedniju komunikaciju

Tehnološka kompanija iz Mountain Viewa, pokrenula je posebnu inicijativu pod nazivom 'Key Transparency' iza koje stoji čitav jedan tim za bezbednost i privatnost podataka pri Guglu. Cilj novog projekta jeste obezbeđivanje novih i jednostavnih načina enkripcije kako bi se uspostavile sigurne konekcije putem različitih aplikacija i servisa, čak i putem nestabilnih i nepoverljivih servera.

google-enkripcija-1

Odluka Gugla zapravo i nije iznenađenje, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da korisnici širom sveta sve više pristupaju online sadržaju putem svojih uređaja izlažući se potencijalnim sajber napadima i krađi podataka – dok sa druge strane kompanije i različite organizacije ulažu sve više truda kako bi njihovi web servisi ali i aplikacije bile što bolje enkriptovane, radi očuvanja podataka korisnika.

Naime, kako prenosi Engadget, inženjeri pomenute kompanije naišli su na nekoliko problema kreirajući proces promenjivih javnih enkripcija koje bi radile na velikom broj aplikacija, a popravak ovih neočekivanih prepreka, najverovatnije će rezultovati stvaranju pomenutog open source Key Transparency projekta.

Kako ističu iz ove kompanije, veliki broj ljudi koristi teže procese korišćenja enkripcionih metoda i programa kao što su PGP (Pretty Good Privacy) ili se prepuštaju enkriptovanim messaging aplikacijama kao što je WhatsApp, a samo neki od njih često zahtevaju od korisnika manuelno verifikovanje naloga primaoca radi bezbednosti. Upravo iz sličnih razloga, ideja koja stoji iza Key Transparency inicijative jeste kreiranje jednostavnog frameworka koji bi bio dostupan običnim ljudima zarad veće sigurnosti tokom razmene poruka.

Bezbednosna zajednica daje konačnu ocenu

Štaviše, novi Guglov projekat, ako bude zaživeo, svakako će biti od velike koristi i programerima koji bi znatno jednostavnije revizirali podatke sa različitih naloga kako bi izgradili jednostavnije bezbednosne funkcije. Za sada ipak još nema naznaka kada bi sam projekat mogao i da u potpunosti oživi, ali s obzirom da je open source, iz Gugla se nadaju da će vremenom dobiti sve potrebne povratne informacije od digitalne bezbednosne zajednice o potencijalnim nedostacima, kako bi se plasirao što kvalitetniji proizvod.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Ekskluzivno

Francuski Groupe Up kupio manjinski udeo u kompaniji FitPass – u startu ekspanzija na 5 novih tržišta

Domaća kompanija FitPass upravo je ekskluzivno za Netokraciju objavila prodaju udela u kapitalu ovoj francuskoj multinacionalnoj kompaniji i partnerstvo koje je tom prilikom sklopljeno.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.