Srpski startap Glober razvija rešenje za lakše donošenje strateških odluka

Glober razvija rešenje za lakše donošenje strateških odluka – i time unapređuje bankarski sektor u Srbiji

Startap iz Srbije Glober nastoji da poslovnim korisnicima omogući lakše operativno i strateško upravljanje mrežama organizacija sa velikim brojem 'retail' ispostava. U ovom intervjuu govorimo o tome kako je projekat nastao i kako teče poslovanje ovog startapa.

Poslovnu pozadinu servisa Glober, ideju za njegov nastanak i planove za naredni period, otkrila nam je Jelena Petković, COO u ovoj firmi. Kako smo u razgovoru sa njom uspeli da saznamo, osnivač i izvršni direktor ovog startapa, Miša Lazović, završio je master iz ekonomije na Univerzitetu u Nišu kao i MBA studije na Univerzitetu u Oksfordu 2016. godine, a pored toga ima dugogodišnje iskustvo u bankarskom sektoru.

Lazović je kroz rad sa velikim organizacijama, koje u svom poslovnom okviru imaju razgranatu prodajnu i uslužnu mrežu, primetio da postoje određene poteškoće i propusti u optimizaciji i alokaciji resursa i donošenju operativnih i strateških odluka, koje se odnose na upravljanje prodajnim i uslužnim mrežama.

Često, odluke nisu donošene na osnovu rezultata opsežnih i preciznih kriterijuma i pretraga, već na osnovu individualne interne procene organizacije ili preporuke eksterno angažovanih savetnika, a što je za posledicu imalo nedostatak u tačnosti i potpunosti podataka te neefikasnost u upravljanju organizacijom na osnovu istih.

Upravo zato, jedna od odluka pomenutog osnivača ovog startapa bila je da se krajem 2020. godine okupi tim ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti bankarstva, konsaltinga, različitih proizvodnih i prodajnih industrija, geo-analitike, programiranja, robotike i UI/UX dizajna. Rezultat toga rada je i osnivanje servisa Glober u okviru kojeg je upravljanje mrežama organizacije zasnovano na pouzdanim i ažurnim podacima, i omogućava organizacijama da lakše donose odluke koje utiču na operativnu efikasnost.

Pobeda na takmičenju ‘Serbia to China’ značajna za dalji razvoj poslovanja

Pojašnjavajući nam u nastavku razgovora po kojim tačno principima Glober funkcioniše, kao i kojim korisnicima je on tačno namenjen, Jelena objašnjava da je ova platforma u svom konačnom rešenju globalna jer iz ovog startapa smatraju da organizacijama više nisu potrebni samo alati ili samo podaci, ili skupi jednokratni konsultanti, već sveobuhvatno i pristupačno rešenje:

Platforma, koristeći naprednu tehnologiju veštačke inteligencije i robotizovanih web indeksera (Web crawler robot), omogućava automatsko prikupljanje, filtriranje i izbor dostupnih podataka na osnovu zadatih kriterijuma, i pruža mogućnost kontinuirane optimizacije resursa i “pametnog” i lako prilagodljivog modela odlučivanja.

Prema rečima naše sagovornice, u prvoj fazi razvoja u konsultacijama sa menadžerima najvećih banaka u regionu, razvijeno je rešenje namenjeno bankarskom tržištu Srbije i regiona, i kao takvo već funkcionalno i dato određenim bankama na testiranje i korišćenje. Upravo zato, Globeru kao proizvodu se pristupa lako i brzo, sa bilo kog uređaja i sa bilo koje lokacije, a pristup je definisan na registraciji korisnika i pretplati.

Ovaj startap uskoro očekuje važan put u Kinu gde će jednom ogromnom tržištu imati priliku da predstavi svoje napredno tehničko rešenje.

Na pitanje Netokracije na koji način je projektiovan biznis model startapa i na koji način se čitav projekat do sada finansirao, Jelena objašnjava da je celokupan razvoj do ovog trenutka finansiran sredstvnima samog osnivača, Miše Lazovića. Ipak, kada već govorimo o finansijama, plan tima koji stoji iza Globera jeste da u nekom trenutku započne prikupljanje sredstava od strane poslovnih anđela, organizacije koje nude grantove, a potom i od investicionih fondova.

Ali, pre nego što se to desi, ovaj startap očekuje poslovni i važan put u Kinu koji su osvojili kao jedni od pobednika takmičenja Serbia to China. Jelena nam je upravo govorila o tome šta ovaj tim očekuje od puta u Aziju i koliko bi predstavljanje na tamošnjem tržištu moglo da bude značajno za tim iz Srbije:

Izbor Globera u top 3 startap kompanije na ovom takmičenju omogućava priliku da upoznamo kinesko tržište, prilagodimo rešenje potrebama tog tržišta i da rešenje predstavimo kineskim investitorima, u saradnji sa ekspertima iz Kine. Kinesko tržište je zbog svoje veličine svakako jedno od najatraktivnijih na svetu. Ako uspemo da dođemo do product-market fita na ovom tržištu, potencijal za rast Globera je ogroman.

Unapređenje servisa za bankarsko tržište Srbije i regiona kao sledeći veliki plan

Takođe, imali smo priliku razgovaramo i o tome da li je startap za sada u potrazi za investicijom ako da, gde bi u ovom trenutku uložili potencijalna sredstva za dalji rast i razvoj poslovanja. Naša sagovornica otkriva da sledeća faza investicije podrazumeva dalji razvoj tehničkog dela tima, kao i razvoj korisničkog dela tima za analizu tržišta, marketing i prodaju, kako bi se, kao krajnji cilj, postigla operativna izvrsnost.

Jelena nam otkriva da je tim koji stoji iza Globera spreman za investiciju koje će uticati na dalji razvoj rešenja i približavanje istog krajnjim korisnicima, u cilju unapređenja njihovog poslovanja na polju agilnosti, automatizacije, sigurnosti i skalabilnosti. Za sam kraj, ona nam je otkrila planove startapa za ostatak godine, kao i šta sve možemo očekivati od Globera u narednom periodu:

Za kontinuirani rast i razvoj neophodno je duboko razumevanje i današnje stvarnosti i sutrašnjih mogućnosti, kao i praćenje tržišnih sila koje pokreću promene. Dosadašnji proces kreiranja i razvoja Globera, kao i povratna informacija koju smo dobili od korisnika koji testiraju i koriste postojeće rešenje, validirali su ideju uz zaključak da je Glober potreban tržištu. Rešenje kombinuje dostupne alate za prikupljanje, skladištenje i selekciju podataka, koji su u stalnom procesu kretanja, i čini da Glober bude primenjiv u različitim industrijama, na globalnom nivou.

U narednom periodu pomenuti startap iz Srbije očekuje unapređenje rešenja namenjeno bankarskom tržištu Srbije i regiona, kao i razvoj rešenja za druge industrije koje imaju razvijenu mrežu proizvoda i usluga na tržištu jugoistočne Evrope i na kineskom tržištu. “Put od današnje stvarnosti do sutrašnjih mogućnosti biće dug i pun izazova, a mi smo spremni da velikim koracima koračamo tim putem”, zaključila je Jelena na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Novost

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.