Novosadski Globe Scout Me otkriva mlade sportiste - i pomaže skautima

Novosadski Globe Scout Me otkriva mlade sportiste – i pomaže iskusnim skautima

Koliko puta ste, gledajući nekog sportistu ili sportistkinju, pomislili da je jedina prepreka njihovom talentu činjenca da nemaju novca, dobrog menadžera i priliku da ih neko zapazi? Novosadski startap Globe Scout Me pokušava da reši upravo ovaj problem besplatnom aplikacijom koja sportistima pruža mogućnost da prikažu svoj talenat i tako budu otkriveni. O proizvodu, timu i daljim planovima, razgovaramo sa Ognjenom Vlaškalinom, jednim od suosnivača ove kompanije.

Mirko Topalski i Ognjen Vlaškalin, osnivači Globe Scout Me startapa.

Priča o ovom projektu počinje pre desetak godina, oko sedam i po hiljada kilometara daleko od Srbije, na jednom od američkih univerziteta na kome je Ognjen završavao fakultet i aktivno se bavio košarkom. Obrisi ideje na osnovu koje će biti pokrenut ovaj servis rodili su se po njegovom povratku u Srbiju:

Kada sam se vratio stalno sam dobijao pozive bivših saigrača da im pronađem neki klub u Evropi za koji bi mogli da igraju. Sa druge strane, veliki broj mojih prijatelja se upustilo u trenerske vode i konstantno su me ispitivali da li znam neke mlade talentovane igrače, budući da je Srbija nadaleko poznata kao košarkaška nacija. Bilo je više nego očigledno da postoji praznina koja bi trebalo da bude popunjena, da se napravi most koji bi spojio te dve potražnje.

Taj most danas je Globe Scout Me – besplatna aplikacija za sportiste, trenere i timove koja služi kao virtuelno mesto za skauting najboljeg talenta.

Za registraciju je potrebno ostaviti lične podatke, odabrati da li ste sportista ili trener, uneti podatke tima i izabrati sport. Na ovaj način, oni koji se bave fudbalom, košarkom, odbojkom, tenisom, ali i nešto više egzotičnim sportovima poput lakrosa, hokeja, ragbija i slično – svetu se mogu predstaviti putem videa, preporuka, statistike, ugovora sa timovima za koje su do sada igrali, ali i navesti lične podatke o sebi poput pozicije na kojoj igraju, svoju visinu, težinu i druge karakteristike. Na ovaj način, skauti dobijaju sveobuhvatnu sliku o igraču i njegovim sposobnostima.

Optimizacija skautinga – iz radne fotelje

Iako servisi za umrežavanje u svetu sporta nisu novina, Ognjen za Netokraciju ističe kako niko nije ozbiljnije stavio šapu na ovo tržište, te lansirao proizvod koji zadovoljava potrebe – kako sportista, tako i trenera. CEO sedmočlanog tima sa sedištem u Novom Sadu navodi da im je cilj pre svega da korisničko iskustvo bude što jednostavnije i interaktivnije, izjavivši kako se aktivno radi na razvoju i implementaciji dodatnih opcija.

Globe Scout Me trenerima i timovima štedi preko potrebno vreme i novac koje bi potrošili na klasičan skauting koji se sastoji od mnoštva putovanja.

Neke od njih su i prenos uživo putem kog sportisti mogu da prikažu svoje treninge i utakmice, ali i psihološki profil korisnika uz pomoć kog igrači kroz kratak i zabavan test mogu da prikažu treneru kako reaguju u određenim situacijama, pod pritiskom i u odlučujućim momentima.

Vlaškalin dodaje kako putem Globe Scout Me servisa treneri i timovi zapravo štede novac i vreme koje bi potrošili na klasičan skauting koji se sastoji od mnoštva putovanja, a igrači bez trenutnog angažovanja i menadžerske podrške mogu prikazati svoje veštine i postignute rezultate. Stoga, ova baza igrača, trenera i timova dozvoljava zainteresovanim klubovima da – ukoliko traže igrača – jednostavno odaberu sport i željenu poziciju i istog trenutka dobiju profile registrovanih igrača koji odgovaraju specifičnim uslovima pretrage.

Dakle, kao Google za vašeg budućeg štopera.

Pored toga, zainteresovanim korisnicima je na raspolaganju i opcija Globe Propremium deo servisa koji se naplaćuje 5 dolara mesečno i koji u odnosu na besplatan profil, nudi dodatne pogodnosti:

Konkretno, igrači mogu da vide koji treneri i timovi posećuju njihov nalog, imaju neograničenu mogućnost postavljanja video klipova, opciju uklanjanja reklama i, takođe, mogu prvi kontaktirati trenere, što sa običnim profilom nije moguće, a to su samo neke od prednosti ovog premium naloga.

Pobeda na Start Tel Avivu i prilika za razgovor sa investitorima

Pored 600 registrovanih sportista u ovom trenutku (koji su došli organski, budući da Globe Scout Me tim još uvek nije započeo aktivnu marketing strategiju), potencijal aplikacije uvideo je i žiri takmičenja Start Tel Aviv na kome smo upoznali Ognjena i njegov tim, a koji su odneli pobedu i sebi na taj način obezbedili put na DLD festival u epicentar izraelskog startap ekosistema.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pobeda im je, kako Vlaškalin kaže, za sada obezbedila samo medijsku pažnju, ali izgradnja imena i izlazak pred inostrane investitore – benefit je koji osnivači ne sakrivaju, dodavši:

Novac ćemo, ukoliko ga obezbedimo u Tel Avivu, iskoristiti za skaliranje proizvoda i prisustvo samog brenda na većim sportskim kampovima širom sveta, ali i na finaliziranje ugovora sa poznatim sportskim klubovima.

Prema predviđanjima Forbsa, industrija sporta samo u Severnoj Americi mogla bi iznositi $ 73,5 milijardi do kraja 2019. godine, pružajući tako velike mogućnosti tehnološkim kompanijama koje nastoje da digitalno transformišu decenijama ustaljene procese. Pripreme za najvažniju utakmicu ovog mladog novosadskog tima, čini se, upravo su počele.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Novost

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.