Srpski Fresh AgTech nastavlja da efikasno digitalizuje poljoprivredu

Srpski Fresh AgTech nastavlja da digitalizuje poljoprivredu – od sada sa liste top 500 svetskih agrotech startapa

Startap Fresh AgTech sa aplikacijom 'Map My Apple' našao se na listi 500 startapa u oblasti tehnologije hrane, poljoprivrede i održivosti. Sa njima razgovaramo o tome, drugim uspesima i daljim planovima.

Aplikaciju Map My Apple iza koje stoji pomenuti startap samo u 2020. godini preuzelo je 1.000 korisnika koji su je prepoznali kao kvalitetnu digitalnu pomoć za poljoprivrednike u kriznim situacijama. Oni su, zahvaljujući ovom rešenju, uspeli da prevaziđu različite probleme kada agronomi i konsultanti nisu mogli lično da dolaze u obilaske voćnjaka, a iz ovog startapa (čiju smo priču otkrili još u martu mesecu), smatraju da su na taj način doprineli da poljoprivrednici ne osete posledice korona virusa kad je reč o kontroli voćnjaka i očuvanja kvaliteta proizvodnje.

Pomenutu aplikaciju Fresh Agriculture Technologies predstavio je i u Brazilu, a ove godine učestvovali su i u Google Start Up akceleratoru gde su imali priliku da rade na usavršavanju svog biznis modela.

Osim toga, ovaj startap našao se i na listi top 500 svetskih preduzetničkih talenata na svetu koji inoviraju u oblastima tehnologije hrane, poljoprivrede i održivost, koju sprovodi organizacija Forward Fooding inspirisana listom Fortune 500. Sa Jovanom Đorđić, marketing menadžerkom ovog startapa, razgovaramo o tome šta se sve dogodilo od našeg poslednjeg razgovora i o daljim planovima ovog tima.

Efikasnost aplikacije u realnim uslovima kao merilo pravog uspeha

“Uvek se trudimo da budemo u toku sa svetskim događajima u oblasti poljoprivrede i proizvodnje jabuke, što se ni ove godine nije promenilo bez obzira na novonastale okolnosti”, započinje Jovana razgovor za Netokraciju.

Kako nam je otkrila, još jedan od značajnijih događaja za ovaj tim u toku 2020. godine bilo je i online prisustvo na najvećem događaju u industriji proizvodnje jabuke, na sajmu InterPoma, gde su izabrani među top 10 startapa, dobivši tako priliku da predstave MapMyApple u okviru hub-a Interpoma Connects Future. Međutim, naša sagovornica posebno izdvaja pomenutu listu Forward Fooding-a:

Naći se na listi sa ovakvim svetskim startapima za nas predstavlja jedno veliko priznanje. Imajmo u vidu da je u poljoprivredi najbitnije izgraditi poverenje sa vašim korisnicima, koje često ume da traje i godinama, pa će ovakav uspeh sigurno doprineti boljoj prepoznatljivosti našeg rešenja među današnjim poljoprivrednicima.

Takođe, ovakav uspeh je pre svega “spotlight” na naše rešenje, a ako uzmemo u obzir da je godišnji rast investicija u agtech startape u svetu od 16 godine 70% YoY, za nas ovo podrazumeva i veću pažnju stranih investitora i otvaranje novih tržišta.

Ipak, sve ovo ne bi bilo moguće bez tima koji je značajno doprineo da ovaj startap zabeleži lepe uspehe u tekućoj godini, Jovana nam je otkrila da se tim nije promenio od našeg prvog razgovora:

Ukupno nas je sedam i imamo ljude različitih zanimanja – od agronoma, preko programera do marketing stručnjaka. Planiramo posebno razvoj tima na tržištu južne “polulopte” zbog prodaje koja zahteva prisutnost u slučajevima kada je neophodno otići na teren ili brzo odgovoriti korisniku. Što se tiče tima u Srbiji, mi smo uvek otvoreni da primimo u tim mlade ljude koji imaju znanje, ideje i motivaciju da naukom i tehnologijom transformišu trenutno stanje u poljoprivredi.

Veliki planovi za startap i van granica zemlje

U nastavku razgovora Jovana nam je otkrila više detalja o tome da li iz ovog startapa u narednom periodu planiraju da razvijaju i neka nova rešenja na polju digitalne poljoprivrede. Naša sagovornica kaže da je tim uvideo da postoji potreba tržišta agronoma i konsultanata za digitalnim rešenjem koje će im omogućiti da opsluže veći broj proizvođača a da ujedno ubrzaju posao prepisivanja tretmana i da zamene sveske i excel tabele jednim preglednim alatom gde će imati pristup svemu:

To je kod nas još uvek netaknuto tržište i planiramo da krenemo u tom pravcu jer naša vizija je da želimo da napravimo revoluciju u poljoprivredi i osnažimo poljoprivrednike a pored njih i agronome da preciznije, lakše i brže obavljaju svakodnevne poslove!

Komentarišući upravo tržište poljoprivrede u Srbiji i otvorenost poljoprivrednika ka usvajanju novih tech rešenja, Jovana kaže da je pre svega pandemija nametnula svima, pa tako i poljoprivrednicima, imperativ da pronađu digitalne načine da održe svoje poslovanje i prilagode se novim trendovima.

Ono što je glavni cilj i benefit ove aplikacije jeste da omogući poljoprivrednicima uštede tokom gajenja i održavanja voća.

“Otuda je i MapMyApple u ovim trenucima bio podrška proizvođačima da prevaziđu nedostatak izazvan smanjenim prisustvom agronoma na parceli i samim tim smanjili su rizik od nepoznatih okolnosti poput vremena i bolesti koje mogu da ih iznenade ukoliko nisu pod nečijom budnom kontrolom”, smatra Jovana i dodaje:

Tehnologija ni danas ne može da zameni čoveka na polju i čovek će uvek biti potreban u voćnjaku, ali ono što mi garantujemo da tehnologija može je da prikupi i obradi znatno veći broj faktora nego što je čovek u stanju i na bazi toga i mašinskog učenja da prepozna kad postoji rizik bez da smo mi u tom momentu u voćnjaku i pratimo stanje lično.

Na samom kraju, naša sagovornica nam je otkrila i šta iz Fresh AgTech-a spremaju u narednom periodu, kao i koji su im planovi. Kako kaže, u narednim godinama ideja je da njihove tehnologije postanu u celom svetu dostupne i da razviju precizne algoritme za svaki voćnjak na svetu. Osim toga, ono što bi za njih bio idealan scenario jeste da dovoljno edukuju poljoprivrednike o značaju korišćenja tehnologije i na taj način im pomognu da postignu veće uštede i veće prinose u isto vreme.

“Nastavićemo da radimo i na sklapanju saradnji sa univerzitetima i udruženjima, da pratimo trendove i bitne događaje na sceni poljoprivredne industrije i osluškujemo potrebe tržišta kako bismo stalno unapređivali tehnologiju”, zaključila je Jovana. A mi se nadamo da ćemo opet imati priliku da razgovaramo o njihovim uspesima koji bi mogli da budu i van granica Srbije, pa i Balkana.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.