Gube li fotografije u Srbiji pravnu (autorsku) zaštitu?

Gube li fotografije u Srbiji pravnu (autorsku) zaštitu?

Za manje od 24 časa na društvenim mrežama eksplodirala je priča o sumnjivom potezu Narodne skupštine Republike Srbije koja bi fotografije nastale pametnim telefonima i drugim uređajima, mogla da liši pravne zaštite. U prevodu, to znači da bi svaka fotografija koja ne nosi poseban umetnički značaj mogla da bude okarakterisana kao 'rutinska', a povod za njeno preuzimanje, korišćenje, dalju obradu pa čak komercijalizaciju - isključivo odluka onog ko je preuzima, ne i njenog autora. Da li je svetu digitalne informacije zaista potreban još jedan haos?

djordj2

U toku jučerašnjeg dana fotograf Nenad Kostić objavio je na svom Facebook profilu poduži post u kome objašnjava predlog za tumačenje jedne od odredbi Zakona o autorskim i srodnim pravima koji će se u toku sutrašnjeg dana naći pred Narodnom skupštinom, a koji bi, ukoliko bude usvojen, trebao da liši autorskog prava fotografije koje su rezultat “isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje”, navodi se u postu.

Jednostavno govoreći, selfi ili fotografija zalaska Sunca koju ste napravili, mogla bi sutra krasiti naslovnicu nekog od dnevnih izdanja, biti embed-ovana sa vašeg profila na društvenim mrežama direktno u web članak, ali i mnogo gore – biti iskorišćena u komercijalne svrhe bez uživanja prava autora koji stoji iza nje.

Samo u Srbiji?

Razlog ovome jeste predlog tumačenja jedne od odredbi Zakona o autorskim i srodnim pravima koju je bliže objasnila SHARE Fondacija, iz koje između ostalog navode:

Predlogom tumačenja, skupštinski Odbor pokušava da uspostavi razliku između “obične“ fotografije i one koja je “autorsko delo” kao kriterijum pravne zaštite, što se kosi sa međunarodnim standardima i konvencijama među čijim potpisnicama je i Srbija.

Iz SHARE Fondacije posebno ističu da evropsko pravo i svetska praksa zaštite autorskog dela ne poznaju ovakvo tumačenje ograničenja autorsko-pravne zaštite, pa se kriterijum za slobodno korišćenje fotografija postavlja u zavisnosti da li su ispunjeni uslovi za ograničavanje autorskog prava, da li se ona nalazi u javnom domenu ili ne, a ne da li je nosilac autorskog prava istovremeno i kreator dela umetničke vrednosti.

Sledi dosta važan post za kolege iz medija, molim pročitajte pažljivo, a mogli biste i podeliti jer bi moglo da se…

Posted by Nenad Kostić on Wednesday, January 20, 2016

Štaviše, prema Bernskoj konvenciji o zaštiti književnih i umetničkih dela, koju je ratifikovala i Srbija, predviđa se da izraz “književna i umetnička dela” obuhvata i dela iz oblasti fotografija, sa kojima su izjednačena dela izražena postupkom sličnom fotografiji (putem vašeg pametnog telefona, GoPro kamere, pa makar i kamere vašeg automobila za vožnju u rikverc). Konvencijom se eksplicitno navodi da autori književnih i umetničkih dela uživaju isključivo pravo da daju odobrenje za reprodukovanje dela, bez obzira na koji način i u kom obliku.

Sedmica na lotu za domaće medije

I dok je pomenuti predlog naišao ne veliko negodovanje profesionalnih fotografa ali i amatera, postavlja se pitanje kako bi odredba mogla da se reflektuje na rad domaćih medija. Danas, kada je istraživačko novinarstvo prepušteno NVO sektoru, a dobar deo novina i “medija” ništa više nego produžetak kiča i šunda, novinarski i autorski moral i etika ostali su zaboravljeni u istom onom skladištu gde i ploče sa Studija B.

Upravo domaći mediji poznati su po slobodnom preuzimanju, kako tekstova, tako i vizuelnog sadržaja, a u poslednje vreme sve češće i fotografija, selfija, sa društvenih mreža. Retki su dani kada ne znamo kako se neka pevačica obukla, te kako je poznati sportista izgledao na gala večeri. I dok deljenje ove vrste sadržaja pojedincima ide u korist, vaša fotografija koju ste podelili sa prijateljima isto tako može završiti u medijima – pod pretpostavkom da vi niste umetnik ili umetnica, već osoba koja je vršila samo “mehaničku radnju”.

Urednik fotografije portala Kolubarske.rs, Đorđe Đoković, prokomentarisao je u razgovoru za Netokraciju predlog odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima:

Ovako nešto je neverovatno. Nažalost, to nije prvi pokušaj da se progura jedan ovakav predlog. Po mom mišljenju svaka fotografija je autorsko delo i pravo je autora da li će da je zaštiti, kao i da li želi da je neko podeli. Preuzimanje fotografije sa društvenih mreža nije samo kršenje autorskog prava već i ozbiljno narušavanje nečije privatnosti.

Ovo se odnosi na sve fotografije, bez obzira na kvalitet, da li su snimljene profesionalnom foto opremom ili mobilnim telefonom, da li je u pitanju profesionalni fotograf ili se time bavi iz hobija.

SHARE Fondacija dodatno ističe da obrazloženjem predloga nije utvrđeno koje se to nejasnoće i nepreciznosti otklanjaju i sa kojim ciljem. “Ukoliko je namera tumača da se unapredi javni interes i omogući šira upotreba fotografija koje su pod zaštitom autorskog prava u funkciji javnog informisanja i obrazovanja, zakonodavac treba da kreira šira ograničenja koja će obezbediti medijima, ali i ostalim autorima, da koriste tuđa autorska dela u javnom interesu, bez opasnosti da snose pravnu odgovornost”, navodi se iz ove organizacije, pozivajući na javnu raspravu pre daljih i konkretnijih koraka.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.