Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Data Engineer?

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Data Engineer?

Filip Novović iz kompanije Bosch otkriva za Netokraciju kako je tekao njegov razvojni put, kako danas izgleda raditi sa podacima i pripremati ih za algoritamsko čitanje tj. mašinsko učenje, ali i kakve to prilike za rad i razvoj nudi domaća IT industrija.

Šta žele senior softverski inženjeri u Srbiji? Bolju platu, zanimljivije projekte ili nešto sasvim treće? Odgovore na ova pitanja tražimo u seriji razgovora sa uspešnim programerima koji nam otkrivaju kako iz njihovog ugla izgleda IT scena u Srbiji i kakve kompanije traže.


Filip Novović započeo je svoju profesionalnu karijeru 2015. godine i to na trećoj godini Matematičkog fakulteta, kada je, kako kaže, kolega “povukao” njih troje sa sobom u jednu domaću IT kompaniju. Međutim, njegova priča počela je znatno ranije kada se u sednom razredu osnovne škole upoznao sa informatikom koja ga je odmah privukla. Na početku razgovora, on ističe:

Imao sam sjajnu profesorku, ekipu koja je ostajala posle časova da bi se igrala na računarima, otišao sam u osmom i na takmičenje i već tada se nesvesno opredelio za programiranje kao buduće zanimanje.

Tokom svoje karijere Filip je radio i na mnogobrojnim freelance projektima uključujući i jedan koji je bio predstavljen u sklopu programa za istraživanje i inovacije Horizon, a poslednje dve i po godine Novović je zaposlen u kompaniji Bosch u kojoj radi na razvoju i implementaciji više zanimljivih rešenja iz domena mašinskog učenja. U nastavku razgovora, prenosimo intervju u celosti.

Kada si došao u Bosch i šta te je privuklo?

Filip: Rekao bih da sam u Bosch došao u pravom trenutku (pre dve i po godine), baš kada je došlo vreme za veće karijerne izazove, drugačije tehnologije u odnosu na one koje sam do tada koristio i svega što ide uz to – promenu ambijenta, kompanijske politike i projekata. Između ostalog, kompaniji Bosch me je privuklo to što proizvodi ogroman broj uređaja i softver koji koristi njihove izlazne podatke. Budući da me godinama interesuje IoT – prosto rečeno pametno povezivanje najrazličitijih uređaja – kompanija koja se time bavi bila je pravi izbor za mene.

Na kojim to projektima i tehnologijama danas radiš? Gde se nalazi njihova primena?

Filip: Bio sam na više projekata, pošto sam se uvek trudio da se bavim zadacima koji su interesantni, a na kojima mogu najviše da doprinesem. Samim tim, radio sam na dosta različitih komponenti i slojeva projekata. Svaki do sada bio je zanimljiv i zahtevan na svoj način.

Na primer, projekat na kom sam najduže bio angažovan predstavlja softver koji omogućava stručnjacima iz građevinske industrije lakše planiranje objekata za gradnju – od faze arhitektonskih nacrta, pa sve do planiranja količine materijala koji ce se koristiti. U okviru tog projekta, najviše sam radio na komponenti u kojoj crtate sobu, ubacujete vrata, prozore… igrate se “Simsa” takoreći.

Za realizaciju te komponente korišćeni su Typescript, React, fabric.js i nekoliko manjih biblioteka koje su optimizovano rešavale potrebna matematička izračunavanja. Nakon tog projekta, u potpunosti sam prešao na rad sa infrastrukturom u Azure-u, dok IaC pišemo u Pulumiju koji smo odlučili da probamo nakon višegodišnjeg rada sa Terraformom.

Inače, Infrastructure as Code predstavlja pristup definisanja potrebne infrastrukture kroz regularan kod na osnovu kog bi moglo lako da se manipuliše potrebnim resursima i njihovim zavisnostima, a Terraform i Pulumi su među poznatijim alatima koji ovo omogućavaju.

Sve to radim na projektu koji je idejno usko povezan sa prvim i uključuje 2D skeniranje sobe Bosch-ovim skenerom i prepoznavanje njenih zidova korišćenjem veštačke inteligencije. Lično, rad na ovim projektima bio mi je izuzetno interesantan jer su praktični, a mene su usmeravali vrlo jasno ka pozicijama zbog kojih sam i došao u Bosch, a tiču se rada sa podacima i veštačkom inteligencijom. Od maja ću biti na Data Engineer poziciji.

Reč je o projektu iz grupe visoko inovativnih, naučno-inženjerskih projekata, imenovanom TOP98 što označava redni broj unutar kategorije. Ovakvih projekata u jednom trenutku ima oko tri, a ukupan broj uključenih istraživača i inženjera je oko 80 širom sveta. Trenutno nas četvoro iz Srbije radi na ovim projektima, a budući da postoji jako veliko interesovanje za našim kadrom, očekujemo da će taj broj biti znatno veći u budućnosti. Ovo je samo jedan od projekata koji su aktuelni, svakako u Bosch-u postoji mnogo drugih, koji uključuju najmodernije tehnologije razvoja i nose sa sobom velike inženjerske poduhvate i značaj sa biznis aspekta. Držite mi palčeve.

Sa kojim tehnologijama najviše radiš? Koja znanja i veštine mora da poseduje Data Engineer u kompaniji Bosch?

Filip: Ukratko, bavim se obrađivanjem podataka pre nego sto oni dostignu željenu strukturu nad kojom se mogu primenjivati modeli mašinskog učenja.

Dosad sam tu obradu implementirao na Azure okruženju, korišćenjem servisa kao sto su ML studio, Azure Functions, relacione i nerelacione baze. Dosta se koristi Azure Data Factory, iako u Bosch-u nisam imao susreta s njim, a naredno okruženje uključuje AWS ekosistem i rad sa Airflow-om.

U svim tim nabrojanim alatima moj posao uključuje razumevanje i implementaciju toka podataka od njihovog izvora preko svih potrebnih transformacija i validiranja do skladištenja u baze koje su upotrebljive od strane analitičara. Sami alati jako često uključuju koncizan i jasan grafički prikaz toga kuda se sve kreću podaci i šta sa njima radi na njihovom putu.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan i kako je organizovan tim sa kojim radiš?

Filip: Dan mi se uglavnom sastoji jednim delom od rada na projektima na kojima sam angažovan, gde su svi u međusobnoj komunikaciji nezavisno od tehnologije, pošto sami zadaci često zahtevaju saradnju razlicitih profila. Drugim delom Bosch dosta podržava grupe na lokalnom i globalnom nivou u kom se dele mišljenja, diskutuje, održavaju prezentacije i mentorship programi, gde postoji određena doza tehnološkog usmerenja. Kada pričamo o implementaciji, najviše radim sa kolegama koje se bave infrastrukturom kao i ja.

Kako bi opisao kulturu organizacije u kojoj radiš i šta za tebe predstavlja zdrava kompanijska kultura?

Filip: Po mom mišljenju, osnova zdrave kulture kompanije svodi se pre svega na direktnu, iskrenu i objektivnu komunikaciju tokom ličnog razvoja, kao i tokom rada na projektima između različitih pozicija zaposlenih. U tom smislu, uspešna kompanija je ona koja uspe da okupi ljude i učini da se oni osećaju kao članovi neke sportske ekipe sa zajedničkim ciljem, a ne kao skup zatvorenih pojedinaca.

Lično, meni je to preko potrebno kako bih mogao da pružim maksimum na poslu, jer u svakodnevnom radu dosta zavisimo od drugih kolega. Bosch kao velika, globalna kompanija postoji i pre naglog razvoja IT-ja pa se oseća već uveliko izgrađena, “zrela” sistematičnost u odnosu sa ljudima i organizaciji projekata.

Seniorska pozicija sa sobom nosi mnoštvo benefita. Šta je za tebe važnije novac ili prilika za rad na zanimljivim projektima? Da li danas uopšte može jedno bez drugog?

Filip: Što se mene tiče, različita vremena nose različite motive. Na početku karijere neki princip mi je bio uglavnom to da mi je osnovni posao u firmi u kojoj mogu bolje da se razvijam, a ukoliko je bilo potrebno, budžet sam popunjavao part-time projektima.

Ako planirate da rešite stambeno pitanje u kraćem roku ili želite da priđete korak bliže pokretanju svog biznisa, sva je prilika da će novac imati najviši prioritet nezavisno od zanimljivosti projekta.

Međutim, mislim da je na pozicijama višeg senioriteta verovatnije da su oba uslova itekako ispunjena.

Svedoci smo da sve više kompanija vraća svoje zaposlene u kancelarije nakon skoro dve godine rada od kuće. Kakva je situacija u kompaniji Bosch?

Filip: Imamo potpunu slobodu odabira da li ćemo raditi od kuće ili iz kancelarije. Međutim, ja sve više i više biram opciju odlaska u firmu jer mi više prija da posao ne bude deo privatnog zivota, što u slučaju rada od kuće on donekle postane. Svakako mi i sada s vremena na vreme prija to što mogu da ostanem kod kuće i izbegnem saobraćajnu gužvu koju odlazak na posao sa sobom nosi.

Kako gledaš na problem sa manjkom kadrova sa kojim se čitava IT industrija susreće?

Filip: Mogu da primetim da su pozicije dosta raznovrsnije sada u poređenju sa periodom od pre nekih pet godina, to je svakako i razumljivo jer mnogi tokovi unutar IT-ja (uključujući i IoT i AI) uživaju jako veliku pažnju i ulaganja u ovom trenutku. Verujem da to ukazuje da mi, kao društvo, opravdavamo ulaganja velikih korporacija i njihovu želju za našim kadrovima i to je sjajno. Uzimajući to u vidu vidim izazov u tome da se od jake outsourcing mete popnemo na nivo izvora projekata – bilo u obliku startapa ili u formi inicijatora inovacija unutar stranih kompanija.

Koji su tvoji dalji planovi za razvoj karijere? Kako se Bosch uklapa u tu viziju?

Filip: Nova pozicija, novi alati, novi ljudi i zadaci, to je trenutno ispred mene i mogu reći da sam jako motivisan da se otisnem u sve to. U kratkoročnom budućem periodu, planiram da polažem AWS sertifikate koji se tiču mašinskog učenja kako bih formalizovao znanje koje svakodnevni posao zahteva.

Bosch se svakako širi, dobijamo nove projekte i imamo konstantno veliki broj otvorenih pozicija. Oči su i ovde uprte na svetske trendove vezane za veštačku inteligenciju jer konstruišemo jako veliki broj proizvoda koji čekaju u redu da postanu “smart” i deo IoT familije. Predlažem svakome ko je zainteresovan da vidi šta je trenutno u poslovnoj ponudi ili nas kontaktira kako bismo mogli zajedno da razmotrimo saradnju.


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Bosch.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.