Facebook testira Wave - lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Facebook testira Wave – lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Društvena mreža sa sedištemu Menlo Parku, odlučila je da ukine deljenje preciznih lokacija na mapi u okviru dobro poznate funkcije Nearby Friends, te će uskoro svi korisnici biti u mogućnosti da isprobaju novu opciju koja nosi naziv Wave - kako bi jednostavno, slanjem emodžija, izabrali prijatelje u blizini sa kojima žele da se sastanu ili stupe u kontakt.

wave
Pregledajte listu prijatelja u blizini i jednostavno stupite u konverzaciju. (Izvor: techcrunch.com)

Podsećanja radi, korisnici su na Facebooku još ranije mogli da podele svoje tačne lokacije sa prijateljima koje bi se prikazivale na mapama, što je bilo i više nego korisno s obzirom na to da se u realnom vremenu moglo videti kretanje osobe i koliko je ista udaljena od dogovorenog mesta sastanka. Kako prenosi TechCrunch, pomenuta mapa više neće biti sastavni deo Nearby Friends funkcije na Facebooku, koja će uskoro postati sastavni deo chat odeljka na desktop verziji ove društvene mreže.

Sa druge strane, lista prijatelja koji se nalaze u blizini automatski će generisati njihove lokacije u krugu od par kilometara, zajedno sa njihovim imenima i oblasti grada u kojem se nalaze. Korisnici će tako biti u mogućnosti da jednim klikom izaberu prijatelja sa kojim žele da se sastanu, uz slanje posebnog emodžija namenjenom za ovu priliku.

Takođe, bitno je navesti da je funkcija pod nazivom „Wave“ za sada samo u fazi testiranja, te da je trenutno dostupna malom broju korisnika – koji će dati sve potrebne informacije Facebooku o eventualnim nedostacima, pre nego što funkcija bude i zvanično lansirana.

Nova prilika za ‘Nearby Friends’

Štaviše, na ovaj način korisnici su u mogućnosti da kontaktiraju svoje prijatelje bez slanja dodatnih poruka, ali ukoliko treba da obaveste poznanike o dodatnim detaljima poput toga da li su u mogućnosti da dođu ili ne, nastavak konverzacije moguće je prebaciti na Messenger, koji vremenom postaje sve naprednija chat platforma. Naime, iz Facebooka do sada nikada nisu pridavali veliku pažnju Nearby Friends funkciji, na šta je umnogome uticala i činjenica da je slanje trenutnih lokacija dostupno i na Messengeru, koji od osamostaljenja postepeno beleži rast korisnika.

Iz društvene mreže takođe ističu kako će Wave dodatno uticati na to da ljudi još bolje prikažu sebe onakvima kakvi jesu, obezbedivši im jednostavnu i zabavnu komunikaciju sa drugima. Ostaje još da se vidi kako će nova opcija izgledati kada zvanično bude lansirana, te da li će korisnici to umeti da prepoznaju kao bitan alat za još bolje povezivanje sa svojim prijateljima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.