Facebook testira Wave - lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Facebook testira Wave – lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Društvena mreža sa sedištemu Menlo Parku, odlučila je da ukine deljenje preciznih lokacija na mapi u okviru dobro poznate funkcije Nearby Friends, te će uskoro svi korisnici biti u mogućnosti da isprobaju novu opciju koja nosi naziv Wave - kako bi jednostavno, slanjem emodžija, izabrali prijatelje u blizini sa kojima žele da se sastanu ili stupe u kontakt.

wave
Pregledajte listu prijatelja u blizini i jednostavno stupite u konverzaciju. (Izvor: techcrunch.com)

Podsećanja radi, korisnici su na Facebooku još ranije mogli da podele svoje tačne lokacije sa prijateljima koje bi se prikazivale na mapama, što je bilo i više nego korisno s obzirom na to da se u realnom vremenu moglo videti kretanje osobe i koliko je ista udaljena od dogovorenog mesta sastanka. Kako prenosi TechCrunch, pomenuta mapa više neće biti sastavni deo Nearby Friends funkcije na Facebooku, koja će uskoro postati sastavni deo chat odeljka na desktop verziji ove društvene mreže.

Sa druge strane, lista prijatelja koji se nalaze u blizini automatski će generisati njihove lokacije u krugu od par kilometara, zajedno sa njihovim imenima i oblasti grada u kojem se nalaze. Korisnici će tako biti u mogućnosti da jednim klikom izaberu prijatelja sa kojim žele da se sastanu, uz slanje posebnog emodžija namenjenom za ovu priliku.

Takođe, bitno je navesti da je funkcija pod nazivom “Wave” za sada samo u fazi testiranja, te da je trenutno dostupna malom broju korisnika – koji će dati sve potrebne informacije Facebooku o eventualnim nedostacima, pre nego što funkcija bude i zvanično lansirana.

Nova prilika za ‘Nearby Friends’

Štaviše, na ovaj način korisnici su u mogućnosti da kontaktiraju svoje prijatelje bez slanja dodatnih poruka, ali ukoliko treba da obaveste poznanike o dodatnim detaljima poput toga da li su u mogućnosti da dođu ili ne, nastavak konverzacije moguće je prebaciti na Messenger, koji vremenom postaje sve naprednija chat platforma. Naime, iz Facebooka do sada nikada nisu pridavali veliku pažnju Nearby Friends funkciji, na šta je umnogome uticala i činjenica da je slanje trenutnih lokacija dostupno i na Messengeru, koji od osamostaljenja postepeno beleži rast korisnika.

Iz društvene mreže takođe ističu kako će Wave dodatno uticati na to da ljudi još bolje prikažu sebe onakvima kakvi jesu, obezbedivši im jednostavnu i zabavnu komunikaciju sa drugima. Ostaje još da se vidi kako će nova opcija izgledati kada zvanično bude lansirana, te da li će korisnici to umeti da prepoznaju kao bitan alat za još bolje povezivanje sa svojim prijateljima.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Sponzorisano

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.