Facebook testira Wave - lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Facebook testira Wave – lakši način da pozovete prijatelje na kafu

Društvena mreža sa sedištemu Menlo Parku, odlučila je da ukine deljenje preciznih lokacija na mapi u okviru dobro poznate funkcije Nearby Friends, te će uskoro svi korisnici biti u mogućnosti da isprobaju novu opciju koja nosi naziv Wave - kako bi jednostavno, slanjem emodžija, izabrali prijatelje u blizini sa kojima žele da se sastanu ili stupe u kontakt.

wave
Pregledajte listu prijatelja u blizini i jednostavno stupite u konverzaciju. (Izvor: techcrunch.com)

Podsećanja radi, korisnici su na Facebooku još ranije mogli da podele svoje tačne lokacije sa prijateljima koje bi se prikazivale na mapama, što je bilo i više nego korisno s obzirom na to da se u realnom vremenu moglo videti kretanje osobe i koliko je ista udaljena od dogovorenog mesta sastanka. Kako prenosi TechCrunch, pomenuta mapa više neće biti sastavni deo Nearby Friends funkcije na Facebooku, koja će uskoro postati sastavni deo chat odeljka na desktop verziji ove društvene mreže.

Sa druge strane, lista prijatelja koji se nalaze u blizini automatski će generisati njihove lokacije u krugu od par kilometara, zajedno sa njihovim imenima i oblasti grada u kojem se nalaze. Korisnici će tako biti u mogućnosti da jednim klikom izaberu prijatelja sa kojim žele da se sastanu, uz slanje posebnog emodžija namenjenom za ovu priliku.

Takođe, bitno je navesti da je funkcija pod nazivom „Wave“ za sada samo u fazi testiranja, te da je trenutno dostupna malom broju korisnika – koji će dati sve potrebne informacije Facebooku o eventualnim nedostacima, pre nego što funkcija bude i zvanično lansirana.

Nova prilika za ‘Nearby Friends’

Štaviše, na ovaj način korisnici su u mogućnosti da kontaktiraju svoje prijatelje bez slanja dodatnih poruka, ali ukoliko treba da obaveste poznanike o dodatnim detaljima poput toga da li su u mogućnosti da dođu ili ne, nastavak konverzacije moguće je prebaciti na Messenger, koji vremenom postaje sve naprednija chat platforma. Naime, iz Facebooka do sada nikada nisu pridavali veliku pažnju Nearby Friends funkciji, na šta je umnogome uticala i činjenica da je slanje trenutnih lokacija dostupno i na Messengeru, koji od osamostaljenja postepeno beleži rast korisnika.

Iz društvene mreže takođe ističu kako će Wave dodatno uticati na to da ljudi još bolje prikažu sebe onakvima kakvi jesu, obezbedivši im jednostavnu i zabavnu komunikaciju sa drugima. Ostaje još da se vidi kako će nova opcija izgledati kada zvanično bude lansirana, te da li će korisnici to umeti da prepoznaju kao bitan alat za još bolje povezivanje sa svojim prijateljima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.