Facebook uvodi prevod na 45 svetskih jezika

Facebook uvodi prevod na 45 svetskih jezika – među njima srpski i hrvatski

Već odavno je poznato kako Facebook okuplja ljude širom planete, a kako bi se što bolje razumeli sa njima, iz ove društvene mreže odlučili su da korisnicima omoguće da na jednostavan i lak način prevedu svoje statuse ali i statuse njihovih prijatelja. Novom opcijom za sada je pokriveno 45 svetskih jezika među kojima su i oni sa našeg govornog područja.

Untitled-3

Neizbežno je napomenuti da je Facebook još ranije pokušavao da implementira pomenuto rešenje za sve svoje korisnike putem različitih  opcija kao što je targetiranje lokacija ili Global Page funkcija. Ipak, ono što se i očekivalo od ove kompanije jeste pronalaženje znatno jednostavnijeg načina prevođenja, koje bi samim tim podiglo korisničko iskustvo na jedan viši nivo – pružajući dodatni kvalitet koji je vremenom postao neizbežan element društvene mreže.

Naime, sama funkcija omogućava korisniku da prevede prethodno napisan status i to na preko 40 svetskih jezika, što je samo dokaz da su iz Facebooka zaista mislili na sve detalje i sve svoje korisnike širom sveta čija brojka prelazi preko milijardu i po ljudi. Kako piše Wersm, da bi iskoristili novi alat kada postane dostupan, nakon napisanog statusa potrebno je izabrati novu opciju pod nazivom Write post in another language“nakon čega se prevodi obavljaju automatski za sve jezike koje ste odabrali, te sami određujete broj prevoda na različitim jezicima.

Mašinsko učenje budućnost komunikacije?

Sa druge strane, sam prevodilac nije savršen, te se mogu pronaći i pojedine greške poput neprepoznavanja množine. Ukoliko i uočite grešku sami je možete ispraviti pre nego što status bude bio objavljen. S obzirom na to da se novi alat bazira na procesu mašinskog učenja, svaka napravljena greška u prevodu koja je ispravljena od strane korisnika, sledeći put ne bi trebalo da se ponavlja – što će vremenom samo doprineti da nova funkcija radi bez ili sa veoma malo grešaka i odstupanja.

Iako statusi mogu da se obajve na bilo kojem jeziku, Facebook će ostale prevode u padajućem meniju prikazati na osnovu različitih i prikladnih kriterijuma koji se zasnivaju na tome koji jezik korisnik upotrebljava prilikom korišćenja platforme, zatim na osnovu njegove lokacije, kao i zahvaljujući najčešće upotrebljivanom jeziku za pisanje postova. Sama funkcija je veoma responzivan, te lako razume navike korisnika na ovoj društvenoj mreži.

Kada svima bude postala dostupna, nova opcija će svakako predstavljati samo još jedan od korisnih alata u nizu poboljšanja koje je Facebook predstavio u prethodnom periodu, podižući tako samo korisničko iskustvo. Ipak, kako je komunikacija u digitalnom svetu zapravo osnova svega, bilo je i očekivano da će najpopularnija društvena mreža na neki način „razbiti“ pojedine jezičke barijere, obezbeđujući tako korisnicima i brendovima još bolju i jednostavniju komunikaciju sa prijateljima ali i potencijalnim kupcima – u svakom kutku naše planete.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Kultura 2.0

Kako su domaći YouTube kanali o kuvanju ‘eksplodirali’ za vreme epidemije

Da li i vi spadate u grupu ljudi koja je u karantinu isključivo radila na razvoju i usavršavanju kulinarskih veština? Verujem da jeste, a verujem i da ste inspiraciju tražili ne u bakinim kuvarima, već na YouTube-u.

Propustili ste

Netokracija

Popunite anketu o stanju plata u srpskoj IT i digitalnoj industriji nakon COVID-19

Učestvovanje u anketi je anonimno, zahteva svega nekoliko minuta i biće moguće dok ne prikupimo relevantnu količinu materijala.

Karijere

Kada je pravo vreme da uvećate vaš tim – iz ugla kreativne agencije i IT kompanije

Skaliranje - naizgled strana reč koju ako prebacite u kontekst preduzetništva i poslovanja znači mnogo. Ovog puta govorimo o rastu timova u kreativnoj i IT industriji, o tome kako efikasno voditi ovaj proces i kako izbeći izazove na tom putu.

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.

E-commerce

eCommerce Asocijacija otvara vrata svoje Akademije za sve koji žele da pokrenu svoj web shop

eCommerce Asocijacija Srbije pokrenula je eCommerce Akademiju - edukativni projekat u okviru kog će profesionalci iz svih segmenata digitalnog ekosistema sa polaznicima deliti svoja iskustva iz sektora elektronske trgovine.