Facebook uvodi prevod na 45 svetskih jezika

Facebook uvodi prevod na 45 svetskih jezika – među njima srpski i hrvatski

Već odavno je poznato kako Facebook okuplja ljude širom planete, a kako bi se što bolje razumeli sa njima, iz ove društvene mreže odlučili su da korisnicima omoguće da na jednostavan i lak način prevedu svoje statuse ali i statuse njihovih prijatelja. Novom opcijom za sada je pokriveno 45 svetskih jezika među kojima su i oni sa našeg govornog područja.

Untitled-3

Neizbežno je napomenuti da je Facebook još ranije pokušavao da implementira pomenuto rešenje za sve svoje korisnike putem različitih  opcija kao što je targetiranje lokacija ili Global Page funkcija. Ipak, ono što se i očekivalo od ove kompanije jeste pronalaženje znatno jednostavnijeg načina prevođenja, koje bi samim tim podiglo korisničko iskustvo na jedan viši nivo – pružajući dodatni kvalitet koji je vremenom postao neizbežan element društvene mreže.

Naime, sama funkcija omogućava korisniku da prevede prethodno napisan status i to na preko 40 svetskih jezika, što je samo dokaz da su iz Facebooka zaista mislili na sve detalje i sve svoje korisnike širom sveta čija brojka prelazi preko milijardu i po ljudi. Kako piše Wersm, da bi iskoristili novi alat kada postane dostupan, nakon napisanog statusa potrebno je izabrati novu opciju pod nazivom Write post in another language”nakon čega se prevodi obavljaju automatski za sve jezike koje ste odabrali, te sami određujete broj prevoda na različitim jezicima.

Mašinsko učenje budućnost komunikacije?

Sa druge strane, sam prevodilac nije savršen, te se mogu pronaći i pojedine greške poput neprepoznavanja množine. Ukoliko i uočite grešku sami je možete ispraviti pre nego što status bude bio objavljen. S obzirom na to da se novi alat bazira na procesu mašinskog učenja, svaka napravljena greška u prevodu koja je ispravljena od strane korisnika, sledeći put ne bi trebalo da se ponavlja – što će vremenom samo doprineti da nova funkcija radi bez ili sa veoma malo grešaka i odstupanja.

Iako statusi mogu da se obajve na bilo kojem jeziku, Facebook će ostale prevode u padajućem meniju prikazati na osnovu različitih i prikladnih kriterijuma koji se zasnivaju na tome koji jezik korisnik upotrebljava prilikom korišćenja platforme, zatim na osnovu njegove lokacije, kao i zahvaljujući najčešće upotrebljivanom jeziku za pisanje postova. Sama funkcija je veoma responzivan, te lako razume navike korisnika na ovoj društvenoj mreži.

Kada svima bude postala dostupna, nova opcija će svakako predstavljati samo još jedan od korisnih alata u nizu poboljšanja koje je Facebook predstavio u prethodnom periodu, podižući tako samo korisničko iskustvo. Ipak, kako je komunikacija u digitalnom svetu zapravo osnova svega, bilo je i očekivano da će najpopularnija društvena mreža na neki način “razbiti” pojedine jezičke barijere, obezbeđujući tako korisnicima i brendovima još bolju i jednostavniju komunikaciju sa prijateljima ali i potencijalnim kupcima – u svakom kutku naše planete.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.