Mogu li neuralne mreže 'uloviti' botove na Internetu?

Mogu li neuralne mreže ‘uloviti’ botove na Internetu?

Sekcije za komentare na velikim portalima odavno su postale uporište stranačkih prepiranja i nametanja mišljenja, takozvanog 'botovanja'. Takvo ponašanje danas se gotovo stopilo sa mišljenjima običnih građana koji kritikuju ili hvale vlast, a prepoznavanje botovskog komentara - veština koju poseduje tek nekolicina. Novosađanin Mihailo Isakov misli da se botovski komentari mogu lakše prepoznati uz pomoć neuralnih mreža, evo i kako.

bot1

Ukoliko ste se već na počektu zapitali šta su to neuralne mreže – u pitanju je nova generacija sistema za informaciono procesiranje koja pokazuje osobinu učenja, memorisanja i generalizacije na osnovu podataka kojima se obučava. U prevodu, sistem se uči kako bi prepoznao određeno ponašanje. To je upravo ona tehnologija koju Google primenjuje kako bi automatski odredio vašu lokaciju na osnovu napredne analize fotografije.

No, mogu li se neuralne mreže iskoristiti za prepoznavanje botova? Mihailo Isakov kaže da mogu, a tim povodom kreirao je i web aplikaciju pod nazivom „Lovac na sendviče“ čiji je zadatak obeležavanje botovskih i ne-botovskih komentara, a sa ciljem učenja sistema da prepozna komentare sa političkom pozadinom:

Lovac na sendviče je Chrome app koji na komentare na portalima Blic i B92 ugradi dugmiće „BOT!“ i „nije bot“. Time korisnici koji instaliraju aplikaciju mogu da mi pošalju komentare za koje misle da su plaćeni. Bavim se mašinskim učenjem, konkretno dubokim neuronskim mrežama, i već duže vreme sam hteo da istreniram mrežu da prepoznaje bot komentare na Internetu.

bot2
Korisnici aplikacije ručno obeležavaju komentare za koje smatraju da su plaćeni (Izvor: Lovac na sendviče)

U razgovoru za Netokraciju, Isakov ističe kako je inicijalno želeo da ručno obeleži približno 10.000 komentara, ali da je posao jednostavno prevelik za jednu osobu. Plan je bio da se kreira upravo Chrome aplikacija šaljivog naziva koja bi privukla korisnike, a njenom kreatoru obezbedila veliki broj podataka koji će dalje biti iskorišćeni u svrhu istraživanja neuralnih mreža.

Šta nam neuralne mreže govore o ‘botovima’?

Lovac na sendviče objavljen je pre svega nekoliko dana, a aplikacija je do sada zabeležila 300 korisnika koji su ocenili više od 1.700 komentara sa 4.000+ ocena. Aplikacija trenutno radi na sajtovima kao što su Blic, B92 (uskoro i na N1), dok je u planu i izrada verzije za Firefox pretraživač, dodaje Mihailo, ističući kako je jedan od problema sa kojim se primena neuralnih mreža na prepoznavanje botovskih komentara suočava jeste i veliki dataset obeleženih komentara potrebnih za kvalitetnu analizu:

Hashtagovi su jako korisni za sentiment analizu tvitova jer ih korisnici sami pišu, a ti treba samo da ih pokupiš. Kod komentara to je teže jer ne postoji nikakva dodatna informacija, nikakav način da uporediš sadržaj komentara sa nekom labelom ili ocenom (upvotes/downvotes ne znače mnogo). 

Isakov ističe da je kod aplikacije u potpunosti opensource budući da je cilj proširiti reč o app-u, te prikupiti barem 10.000 obeleženih komentara potrebnih za ozbiljnije rezultate. On zaključuje kako će se nakon što prikupi dovoljan broj komentara krenuti sa analizom pomenutih informacija (pri čemu će kompletan dataset biti dostupan za preuzimanje), a sa ciljem predstavljanja rezultata o mašinskom učenju vezanom za prepoznavanje određenih paterna tj. ponašanja na Internetu.

Preuzmite „Lovac na sendviče“ i krenite u lov na botovske komentare već danas.

Ostavi komentar

 1. Aleksandar Vučićević

  Aleksandar Vučićević

  14. 3. 2016. u 10:30 Odgovori

  Svaka čast Mihajlu, on je za samo nekoliko nedelja uspeo da razvije aplikaciju koja će nam omogućiti da još brže izvršimo bolnu reformu interneta. Molim da mi neko prosledi njegov kontakt u inboks.

 2. Stjepan Zlodi

  Stjepan Zlodi

  14. 3. 2016. u 10:53 Odgovori

  Kad u članku napišete da je nešto opensource onda bi očekivao da će se u njemu naći i link na repozitorij tog koda.

  Drugo – čini mi se da bot nije ispravan termin za stranačke vojnike koji ostavljaju takve komentare. Bot je obično automatizirana skripta koja izvodi jednostavne operacije visokog volumena. Npr. kao kladioničarske skripte koje lijepe svoje komentare na sve članke iz rubrike sport na nekim portalima. U ovom slučaju bi prije rekao da se radi o drukerima koji rade za jednu opciju, ali bez obzira što to rade s pola mozga ne možemo ih izjednačiti s botovima. Jedino ako je u .rs termin za drukera bot onda povlačim primjedbu. 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Kako da napravite podcast zbog kojeg nećete morati da prodate bubreg?

Šta morate da znate ukoliko želite da se upustite u avanturu zvanu podcast?

Kultura 2.0

Ko je vaš Mesija na razmućivanje?

Kada ste prvi put shvatili da ste matori? Ja pre nekih 5-6 godina, tada u kasnim dvadesetim.

Digitalni mediji

Valjda niste zaboravili na TikTok jer ova aplikacija upravo menja način na koji konzumiramo digitalni sadržaj

Aplikacija TikTok otklanja iluziju o tome kako je bilo koji korisnik društvenih mreža tu da odlučuje i aktivno bira – to umesto njega u potpunosti radi aplikacija. Znači li to da dolazi novo doba za društvene mreže?

Propustili ste

Netokracija

Kako da unapredite korisničko iskustvo svojih klijenata? Saznajte na ‘Customer Experience’ konferenciji!

Bavite se korisničkim iskustvom ili podrškom, marketingom, IT-jem ili vas jednostavno zanima digitalna transformacija? Netokracijina Customer Experience konferencija u Zagrebu je pravo mesto za vas!

Digitalni mediji

Kako da napravite podcast zbog kojeg nećete morati da prodate bubreg?

Šta morate da znate ukoliko želite da se upustite u avanturu zvanu podcast?

Startapi i poslovanje

U kojoj meri sarađuju domaće kompanije i startapi?

Uoči predstojeće Webiz edukacije u Novom Sadu, razgovaramo sa učesnicima panela o saradnji kompanija i startapa. Kako taj odnos izgleda danas i može li se unaprediti?

Mobilno

Societe Generale Srbija i Mastercard lansirali mCard – uslugu plaćanja mobilnim telefonom na POS terminalima

Societe Generale Srbija lansirala je u petak mCard - uslugu koja omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Startapi i poslovanje

Vukan Simić (FishingBooker): Svaki dan na posao dolazi 80 ljudi koji veruju u ono što stvaramo – to je naš najveći uspeh

Sa Vukanom Simićem razgovarali smo o putu koji je prošao FishingBooker, jedan od najpoznatijih domaćih startapa i servis koji se bavi rezervacijom pecaroških tura svuda u svetu.

Internet marketing

Proglašeni dobitnici IAB MIXX 2019. nagrada – Grand Prix otišao u ruke Ovation BBDO

Na devetom po redu Digital Day konferenciji pod sloganom How do you trust, dodeljena su Mixx Awards priznanja za najbolje digitalne kampanje realizovane prethodne godine u Srbiji.