Mogu li neuralne mreže 'uloviti' botove na Internetu?

Mogu li neuralne mreže ‘uloviti’ botove na Internetu?

Sekcije za komentare na velikim portalima odavno su postale uporište stranačkih prepiranja i nametanja mišljenja, takozvanog 'botovanja'. Takvo ponašanje danas se gotovo stopilo sa mišljenjima običnih građana koji kritikuju ili hvale vlast, a prepoznavanje botovskog komentara - veština koju poseduje tek nekolicina. Novosađanin Mihailo Isakov misli da se botovski komentari mogu lakše prepoznati uz pomoć neuralnih mreža, evo i kako.

bot1

Ukoliko ste se već na počektu zapitali šta su to neuralne mreže – u pitanju je nova generacija sistema za informaciono procesiranje koja pokazuje osobinu učenja, memorisanja i generalizacije na osnovu podataka kojima se obučava. U prevodu, sistem se uči kako bi prepoznao određeno ponašanje. To je upravo ona tehnologija koju Google primenjuje kako bi automatski odredio vašu lokaciju na osnovu napredne analize fotografije.

No, mogu li se neuralne mreže iskoristiti za prepoznavanje botova? Mihailo Isakov kaže da mogu, a tim povodom kreirao je i web aplikaciju pod nazivom “Lovac na sendviče” čiji je zadatak obeležavanje botovskih i ne-botovskih komentara, a sa ciljem učenja sistema da prepozna komentare sa političkom pozadinom:

Lovac na sendviče je Chrome app koji na komentare na portalima Blic i B92 ugradi dugmiće “BOT!” i “nije bot”. Time korisnici koji instaliraju aplikaciju mogu da mi pošalju komentare za koje misle da su plaćeni. Bavim se mašinskim učenjem, konkretno dubokim neuronskim mrežama, i već duže vreme sam hteo da istreniram mrežu da prepoznaje bot komentare na Internetu.

bot2
Korisnici aplikacije ručno obeležavaju komentare za koje smatraju da su plaćeni (Izvor: Lovac na sendviče)

U razgovoru za Netokraciju, Isakov ističe kako je inicijalno želeo da ručno obeleži približno 10.000 komentara, ali da je posao jednostavno prevelik za jednu osobu. Plan je bio da se kreira upravo Chrome aplikacija šaljivog naziva koja bi privukla korisnike, a njenom kreatoru obezbedila veliki broj podataka koji će dalje biti iskorišćeni u svrhu istraživanja neuralnih mreža.

Šta nam neuralne mreže govore o ‘botovima’?

Lovac na sendviče objavljen je pre svega nekoliko dana, a aplikacija je do sada zabeležila 300 korisnika koji su ocenili više od 1.700 komentara sa 4.000+ ocena. Aplikacija trenutno radi na sajtovima kao što su Blic, B92 (uskoro i na N1), dok je u planu i izrada verzije za Firefox pretraživač, dodaje Mihailo, ističući kako je jedan od problema sa kojim se primena neuralnih mreža na prepoznavanje botovskih komentara suočava jeste i veliki dataset obeleženih komentara potrebnih za kvalitetnu analizu:

Hashtagovi su jako korisni za sentiment analizu tvitova jer ih korisnici sami pišu, a ti treba samo da ih pokupiš. Kod komentara to je teže jer ne postoji nikakva dodatna informacija, nikakav način da uporediš sadržaj komentara sa nekom labelom ili ocenom (upvotes/downvotes ne znače mnogo). 

Isakov ističe da je kod aplikacije u potpunosti opensource budući da je cilj proširiti reč o app-u, te prikupiti barem 10.000 obeleženih komentara potrebnih za ozbiljnije rezultate. On zaključuje kako će se nakon što prikupi dovoljan broj komentara krenuti sa analizom pomenutih informacija (pri čemu će kompletan dataset biti dostupan za preuzimanje), a sa ciljem predstavljanja rezultata o mašinskom učenju vezanom za prepoznavanje određenih paterna tj. ponašanja na Internetu.

Preuzmite “Lovac na sendviče” i krenite u lov na botovske komentare već danas.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Intervju

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.