Mogu li neuralne mreže 'uloviti' botove na Internetu?

Mogu li neuralne mreže ‘uloviti’ botove na Internetu?

Sekcije za komentare na velikim portalima odavno su postale uporište stranačkih prepiranja i nametanja mišljenja, takozvanog 'botovanja'. Takvo ponašanje danas se gotovo stopilo sa mišljenjima običnih građana koji kritikuju ili hvale vlast, a prepoznavanje botovskog komentara - veština koju poseduje tek nekolicina. Novosađanin Mihailo Isakov misli da se botovski komentari mogu lakše prepoznati uz pomoć neuralnih mreža, evo i kako.

bot1

Ukoliko ste se već na počektu zapitali šta su to neuralne mreže – u pitanju je nova generacija sistema za informaciono procesiranje koja pokazuje osobinu učenja, memorisanja i generalizacije na osnovu podataka kojima se obučava. U prevodu, sistem se uči kako bi prepoznao određeno ponašanje. To je upravo ona tehnologija koju Google primenjuje kako bi automatski odredio vašu lokaciju na osnovu napredne analize fotografije.

No, mogu li se neuralne mreže iskoristiti za prepoznavanje botova? Mihailo Isakov kaže da mogu, a tim povodom kreirao je i web aplikaciju pod nazivom „Lovac na sendviče“ čiji je zadatak obeležavanje botovskih i ne-botovskih komentara, a sa ciljem učenja sistema da prepozna komentare sa političkom pozadinom:

Lovac na sendviče je Chrome app koji na komentare na portalima Blic i B92 ugradi dugmiće „BOT!“ i „nije bot“. Time korisnici koji instaliraju aplikaciju mogu da mi pošalju komentare za koje misle da su plaćeni. Bavim se mašinskim učenjem, konkretno dubokim neuronskim mrežama, i već duže vreme sam hteo da istreniram mrežu da prepoznaje bot komentare na Internetu.

bot2
Korisnici aplikacije ručno obeležavaju komentare za koje smatraju da su plaćeni (Izvor: Lovac na sendviče)

U razgovoru za Netokraciju, Isakov ističe kako je inicijalno želeo da ručno obeleži približno 10.000 komentara, ali da je posao jednostavno prevelik za jednu osobu. Plan je bio da se kreira upravo Chrome aplikacija šaljivog naziva koja bi privukla korisnike, a njenom kreatoru obezbedila veliki broj podataka koji će dalje biti iskorišćeni u svrhu istraživanja neuralnih mreža.

Šta nam neuralne mreže govore o ‘botovima’?

Lovac na sendviče objavljen je pre svega nekoliko dana, a aplikacija je do sada zabeležila 300 korisnika koji su ocenili više od 1.700 komentara sa 4.000+ ocena. Aplikacija trenutno radi na sajtovima kao što su Blic, B92 (uskoro i na N1), dok je u planu i izrada verzije za Firefox pretraživač, dodaje Mihailo, ističući kako je jedan od problema sa kojim se primena neuralnih mreža na prepoznavanje botovskih komentara suočava jeste i veliki dataset obeleženih komentara potrebnih za kvalitetnu analizu:

Hashtagovi su jako korisni za sentiment analizu tvitova jer ih korisnici sami pišu, a ti treba samo da ih pokupiš. Kod komentara to je teže jer ne postoji nikakva dodatna informacija, nikakav način da uporediš sadržaj komentara sa nekom labelom ili ocenom (upvotes/downvotes ne znače mnogo). 

Isakov ističe da je kod aplikacije u potpunosti opensource budući da je cilj proširiti reč o app-u, te prikupiti barem 10.000 obeleženih komentara potrebnih za ozbiljnije rezultate. On zaključuje kako će se nakon što prikupi dovoljan broj komentara krenuti sa analizom pomenutih informacija (pri čemu će kompletan dataset biti dostupan za preuzimanje), a sa ciljem predstavljanja rezultata o mašinskom učenju vezanom za prepoznavanje određenih paterna tj. ponašanja na Internetu.

Preuzmite „Lovac na sendviče“ i krenite u lov na botovske komentare već danas.

Ostavi komentar

 1. Aleksandar Vučićević

  Aleksandar Vučićević

  14. 3. 2016. u 10:30 Odgovori

  Svaka čast Mihajlu, on je za samo nekoliko nedelja uspeo da razvije aplikaciju koja će nam omogućiti da još brže izvršimo bolnu reformu interneta. Molim da mi neko prosledi njegov kontakt u inboks.

 2. Stjepan Zlodi

  Stjepan Zlodi

  14. 3. 2016. u 10:53 Odgovori

  Kad u članku napišete da je nešto opensource onda bi očekivao da će se u njemu naći i link na repozitorij tog koda.

  Drugo – čini mi se da bot nije ispravan termin za stranačke vojnike koji ostavljaju takve komentare. Bot je obično automatizirana skripta koja izvodi jednostavne operacije visokog volumena. Npr. kao kladioničarske skripte koje lijepe svoje komentare na sve članke iz rubrike sport na nekim portalima. U ovom slučaju bi prije rekao da se radi o drukerima koji rade za jednu opciju, ali bez obzira što to rade s pola mozga ne možemo ih izjednačiti s botovima. Jedino ako je u .rs termin za drukera bot onda povlačim primjedbu. 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.