Instant Articles stigli na Facebook Messenger

Instant Articles stigli na Facebook Messenger (za sada samo na Android)

Novi format za prikazivanje članaka na Facebooku koji postepeno postaje dostupan za neke izdavače ali i korisnike, nakon limitiranog prikaza u okviru aplikacije ove društvene mreže, stigao je i na platformu Messenger. Tako su korisnici Android uređaja već u mogućnosti da upotrebljavaju Instant Articles za čtanje tekstova, dok će ista opcija za iOS operativni sistem doći uskoro.

fb_instant_articles

Podsećanja radi, osim preglednosti i potpuno drugačijeg vizuelnog iskustva koje pruža korisniku, Instant Articles na Facebook aplikaciji kao i na Messengeru učitava članke istog trenutka, otvarajući poseban format prikaza bez usmeravanja na sajt određenog izdavača u okviru ove društvene mreže, što je ranije bio slučaj. Inače, kompanija je testiranje pomenute funkcije započela još prošle godine, zajedno sa određenim brojem medijskih partnera, te se kasnije sama funkcija postepeno proširila i za ostale korisnike i izdavače.

Kako prenosi Mashable, ovo je prvi put da su se iz kompanije odlučili da se Instant Articles pojavi izvan Facebook aplikacije, u ovom slučaju na Messenger servisu. Baš kao što je slučaj na pomenutoj društvenoj mreži, korisnici će već u preview verziji članka biti obavešteni putem malog znaka svetleće munje da će se tekst na Messengeru učitati u navedenom formatu.

Verzija za iOS stiže za nekoliko nedelja

Naime, pomenutu odluku Facebooka najbolje opisuje i prvi čovek Messengera, David Marcus, koji je na svom profilu izneo podatak da preko 900 miliona korisnika deli i čita članke u okviru Messengera, te je cilj bio unaprediti i ubrzati učitavanje sadržaja, čineći ga znatno interaktivnijim i fluidnijim. Dokaz da je korisničko iskustvo podignuto za lestvicu više, jeste činjenica da se tekstovi učitavaju čak 10 puta brže u okviru Instant Articlesa nego što je to slučaj na običnim mobile web linkovima.

Sa druge strane, odluka Facebooka da jednu od najznačajnijih funkcija prebaci na Messenger svakako ne čudi, s obzirom na to da kompanija već neko vreme znatno ulaže u razvoj i usavršavanje popularne platforme, koja se sve više kreće u smeru zasebne društvene mreže. Nova funkcija trenutno je dostupna samo za Android korisnike, dok iz Facebooka ističu da bi verzija za iOS operativni sistem trebalo da stigne za nekoliko nedelja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Nesortirano

Otvoren poziv za ‘online’ prekvalifikaciju za IT – prijave traju do 30. septembra

Projekat prekvalifikacije organizuju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a otvoren je za zaposlena lica širom Srbije.

Propustili ste

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.

Novost

‘Freelance hours rate’ anketa: Frilenseri treba više da cene svoj rad

Ova anketa nastala je kao rezultat diskusije na drušvenim mrežama u vezi angažovanja frilensera po veoma niskim cenama, a nastoji da detaljnije približi stanje kada je reč o zaradi na tržištu slobodnog rada. Organizator ankete je srpski IT preduzetnik koji je želeo da ostane anoniman.

Office Talks Podcast

Kako napraviti uspešan biznis od trčanja? (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduzetništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.