Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Ova kompanija nakon prošlogodišnje akvizicije Comtrade-a nastavlja sa jačanjem svog prisustva u regionu. Hrvatski Five postaje deo ove internacionalne kompanije, a 'exit' je vredan više od 33 miliona evra - kroz deonice i keš.

Agencija Five svoj poslovni uspeh stekla je razvojem mobilnih aplikacija i, kako navode njihovi predstavnici, za deset godina su porasli nekoliko puta više u odnosu na neke IT kompanije koje postoje preko 30 godina. Međutim, kako dodaje Viktor Marohnić, osnivač ove agencije, ključna stvar za ovako uspešan exit ove agencije bila je činjenica da su vrlo brzo evoluirali u dizajn, pa UX, strategiju, growth i, na kraju, sve zajedno u jednom paketu:

Danas više nikome nije potrebna mobile development agencija već ona koja može da odradi sve – od ideje to proizvoda, a za to treba imati sve navedene skilove pod istim krovom. Ipak, ono što bih drugačije uradio jeste da bih još agresivnije išao na rast. Danas bismo mogli da vredimo 2-3 puta više da smo brže i menjali procese i organizaciju. No, lako je biti general posle bitke. Zadovoljan sam time gde smo danas i onim što smo postigli. Nije bilo lako, ali jako je dobar osećaj dobiti ovakvu potvrdu vlastite vrednosti kroz hard cold cash valuaciju.

Tom uspehu, dodaje on, doprinelo je i insistiranje na metrikama i merenje sopstvenog uspeha kroz uspeh klijenata, posebno nekoliko godina unazad. “To često može biti buzzword, ali mi godinama tako funkcionišemo. Nismo tu zbog pohvale, ugovora, prihoda, novih projekata, referenci… Mi kao agencija postojimo da klijentu donesemo ROI, postavimo metrike na početku i upravljamo se prema njima, i pomognemo ljudima koji su nas angažirali da napreduju”, objašnjava on.

Endava očekuje da će im se ova investicija isplatiti već u prvih godinu dana

Five će, dodaje on, nastaviti da radi kao zasebna jedinica unutar Endave tako da se, što se tiče njihove organizacije, timova, ljudi, klijenata i projekata, ništa ne menja. “Endava je najviše interesa pokazala za naš Product Strategy, Design i Development, a takođe i za naš Product Growth. To je nešto gde oni nas vide kao tim koji će predvoditi taj deo Endavinog poslovanja”, ističe Viktor, dodavši da postoje još dva velika benefita – jedan za Five i jedan za Endavu:

 Five ima strateške usluge koje mogu rešavati probleme velikih brandova i zaista sa našom ponudom ulazimo u top ligu – tu prvenstveno mislim na Product Strategy i Product Growth, i tom nam otvara ogromne prilike za Design i Development). Ipak, nekoliko puta nam se dogodilo da nismo dobili projekat jer smo bili premali i prerizični za klijenta. I tu mislimo da ćemo s Endavom iza nas moći lakše da zakoračimo u tu top ligu product agencija, jer znanja i iskustva imamo, a ovako ćemo ulivati dodatno poverenje. Inče, Endava očekuje da će im se ova investicija isplatiti već u prvih godinu dana.

Sa druge strane, benefit sa Endavine strane je sledeći: “Oni svojim klijentim treba da ponude jače strateške usluge i tu će Five dobiti ogroman playground“, navodi Marohnić i za kraj dodaje da su se za Endavu odlučili jer su imali najsličniju kulturnu i najbolji sinergijski efekt.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.