Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Ova kompanija nakon prošlogodišnje akvizicije Comtrade-a nastavlja sa jačanjem svog prisustva u regionu. Hrvatski Five postaje deo ove internacionalne kompanije, a 'exit' je vredan više od 33 miliona evra - kroz deonice i keš.

Agencija Five svoj poslovni uspeh stekla je razvojem mobilnih aplikacija i, kako navode njihovi predstavnici, za deset godina su porasli nekoliko puta više u odnosu na neke IT kompanije koje postoje preko 30 godina. Međutim, kako dodaje Viktor Marohnić, osnivač ove agencije, ključna stvar za ovako uspešan exit ove agencije bila je činjenica da su vrlo brzo evoluirali u dizajn, pa UX, strategiju, growth i, na kraju, sve zajedno u jednom paketu:

Danas više nikome nije potrebna mobile development agencija već ona koja može da odradi sve – od ideje to proizvoda, a za to treba imati sve navedene skilove pod istim krovom. Ipak, ono što bih drugačije uradio jeste da bih još agresivnije išao na rast. Danas bismo mogli da vredimo 2-3 puta više da smo brže i menjali procese i organizaciju. No, lako je biti general posle bitke. Zadovoljan sam time gde smo danas i onim što smo postigli. Nije bilo lako, ali jako je dobar osećaj dobiti ovakvu potvrdu vlastite vrednosti kroz hard cold cash valuaciju.

Tom uspehu, dodaje on, doprinelo je i insistiranje na metrikama i merenje sopstvenog uspeha kroz uspeh klijenata, posebno nekoliko godina unazad. “To često može biti buzzword, ali mi godinama tako funkcionišemo. Nismo tu zbog pohvale, ugovora, prihoda, novih projekata, referenci… Mi kao agencija postojimo da klijentu donesemo ROI, postavimo metrike na početku i upravljamo se prema njima, i pomognemo ljudima koji su nas angažirali da napreduju”, objašnjava on.

Endava očekuje da će im se ova investicija isplatiti već u prvih godinu dana

Five će, dodaje on, nastaviti da radi kao zasebna jedinica unutar Endave tako da se, što se tiče njihove organizacije, timova, ljudi, klijenata i projekata, ništa ne menja. “Endava je najviše interesa pokazala za naš Product Strategy, Design i Development, a takođe i za naš Product Growth. To je nešto gde oni nas vide kao tim koji će predvoditi taj deo Endavinog poslovanja”, ističe Viktor, dodavši da postoje još dva velika benefita – jedan za Five i jedan za Endavu:

 Five ima strateške usluge koje mogu rešavati probleme velikih brandova i zaista sa našom ponudom ulazimo u top ligu – tu prvenstveno mislim na Product Strategy i Product Growth, i tom nam otvara ogromne prilike za Design i Development). Ipak, nekoliko puta nam se dogodilo da nismo dobili projekat jer smo bili premali i prerizični za klijenta. I tu mislimo da ćemo s Endavom iza nas moći lakše da zakoračimo u tu top ligu product agencija, jer znanja i iskustva imamo, a ovako ćemo ulivati dodatno poverenje. Inče, Endava očekuje da će im se ova investicija isplatiti već u prvih godinu dana.

Sa druge strane, benefit sa Endavine strane je sledeći: “Oni svojim klijentim treba da ponude jače strateške usluge i tu će Five dobiti ogroman playground“, navodi Marohnić i za kraj dodaje da su se za Endavu odlučili jer su imali najsličniju kulturnu i najbolji sinergijski efekt.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.