Eleven 2.0: Novih €6 miliona za brzorastuće startape iz Jugoistočne Evrope

Eleven 2.0: Novih €6 miliona za brzorastuće startape iz Jugoistočne Evrope

Početkom meseca saznali smo da je bugarski fond Eleven osigurao novih 6 miliona evra za potrebe investiranja u inovativne 'early stage' startape. O promenama koje nam donosi Eleven 2.0, uspesima srpskih startapa u koje je ovaj fond već investirao, ali i manama reginalnog ekosistema - razgovaramo sa partnerima Ivajlom Simovim i Vasilom Terzievom.

Svako koga iole interesuju startapi u Srbiji i regionu, čuo je za Eleven – bugarski pre-seed i seed VC fond koji je među prvima investirao u inovativne tehnološke kompanije sa ovih prostora. Samo u proteklih nekoliko godina, fond je finansirao preko 30 kompanija na Zapadnom Balkanu od kojih je čak 16 iz Srbije, a 8 iz Hrvatske. Srpski startapi tako su podigli više od 5 miliona evra followup investicija, dok iz Elevena ne skrivaju da su kompanije Strawberry Energy, Content Insights, mBrainTrain i EuroPatc tokom godina ostvarili značajne rezultate.

Novi Eleven, pored promene u partnerskoj strukturi, odnedavno na raspolaganju ima svežih 6 miliona evra iza kojih stoje isključivo privatni investitori – uspešni preduzetnici (tačnije njih 30). Odsustvo evropskih fondova umnogome će diktirati rad Elevena iz kojeg za Netokraciju kažu da će u naredne tri godine investirati do 100.000 evra u 20 startapa, sa mogućnošću pratećih investicija u visini od 200.000 i 500.000 evra.

Veći fokus na b2b i SaaS

Ivajlo Simov, osnivač i partner u Elevenu, otkrio je u našem razgovoru da je one-size-fits-all model pokvaren, dodajući da je fond sada više fokusiran na rad sa early-stage kompanijama iz b2b i SaaS segmenta. Na pitanje po čemu se nova iteracija Elevena razlikuje od sličnih fondova koji su tokom godina pokrenuti u regionu, Simov kaže:

Pored našeg iskustva i razgranate mreže mentora i osnivača, najveća razlika novog fonda leži u činjenici da su naši investitori uspešni preduzetnici, a novac – privatan. To nas lišava različitih birokratskih prepreka koje su bile kamen spoticanja u prethodnom fondu. Verujem da smo tokom poslednjih nekoliko godina pokazali naš kvalitet kada je rad sa startapima u pitanju, kao i da smo izbili na sam vrh investitora u regionu. Sa jakom bazom preduzetnika koji su se uključili u Eleven 2.0, sada imamo daleko više slobode da ispratimo uspešne kompanije sa dodatnim investicijama.

Daniel Tomov, suosnivač Elevena tokom Demo Day-a u Sofiji. Eleven

Baš kao što je i srpski startap ekosistem prošao kroz promene, tako je i Eleven zahvatio tranzicioni period. On se najviše odnosi na odlazak Diljana Dmitrova, jednog od osnivača Elevena kojeg ste tokom godina mogli da sretnete po mnogobrojnim konferencijama.

Kako je Diljanov odlazak uticao na rad fonda?

Ivajlo kaže da iako Dmitrov više nije deo Elevena, on je ostao blizak prijatelj i saveznik. U međuvremenu, fond je u svoje redove primio nova lica koji su pojačali ukupan investitorski portfolio. U pitanju su Vasil Terziev, osnivač Telerika (startapa sa jednim od najvećih exita u regionu u iznosu od čak 260 miliona dolara) i Nikola Janev, iskusni preduzetnik i bloger koji će od sada voditi marketing i komunikacije.

Nesuglasice koče regionalni i lokalni razvoj

Iako među prvim fondovima koji su otpočeli rad sa startapima u Srbiji i Hrvatskoj, Eleven više nije jedini izbor za early-stage timove koji su u potrazi za početnom investicijom. Sa sve većim seed investicijama i aktivnošću drugih fondova kao što su StartLabs i SC Ventures, zanimalo nas je kako Eleven gleda na dešavanja koja su poslednjih godina oblikovala ono što se može nazvati startap ekosistem Jugoistočne Evrope.

Vasil Terziev priključio se Elevenu krajem 2017. godine u ulozi partnera, dok iza sebe ima uspešnu preduzetničku karijeru vodeći kompaniju Telerik. Telerik

“Ekosistem nije samo zbir pojedinaca”, izjavio je Terziev ukazujući na potrebu za zajedničkim radom po pitanju mnogobrojnih tema. Ističući kako se nada da je Eleven odigrao ključnu ulogu u formiranju lokalnih heroja koji su poslužili kao inspiracija nekoj novoj generaciji osnivača, Vasil napominje da Srbiji i Hrvatskoj ipak nedostaje nekoliko ključnih stvari:

Jedna od njih jeste pristup finansijama i to daleko većim sumama. Druga, a samim tim i bitnija komponenta, jeste manjak velikih i zaista uspešnih priča (exita) koje će iznedriti osnivače spremne da se vrate svojoj zajednici. Treća stvar, nažalost i najkomplikovanija, jeste tendencija da se na Balkanu formira više manjih zajednica u nadi da će prestonice preuzeti primat “startap grada” u regionu.

Previše je gradova u kome jedna ekipa ne priča sa drugom zbog nesuglasica. Ukoliko se ne prevaziđu ove prepirke, a ovde posebno mislim na Hrvatsku, i ne ujedini region Jugoistočne Evrope, ostaćemo na periferiji svetskih trendova gde nas veliki evropski, SAD i Azijski fondovi neće ni primetiti.

Prijave za fond konstantno otvorene

Pored zaista velikog broja kompanija u koje je Eleven investirao (njih 150), jedna od ključnih odlika prve verzije ovog fonda jesu i generacije tj. batch-evi timova koji su zajedno prolazili kroz program akceleracije. Eleven 2.0 ukida ovakav pristup tako da timovi više neće morati da apliciraju u određenom vremenskom roku, već u trenutku kada oni to požele.

“U potrazi smo za novim lokalnim herojima koji su spremni da uz pomoć tehnologije reše velike i komplikovane probleme, a koji imaju tendenciju za globalnim rastom”, zaključio je Simov, dodajući da su prijave za Eleven već uveliko otvorene – stupanjem u kontakt sa timom putem zvaničnog sajta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.