Eleven 2.0: Novih €6 miliona za brzorastuće startape iz Jugoistočne Evrope

Eleven 2.0: Novih €6 miliona za brzorastuće startape iz Jugoistočne Evrope

Početkom meseca saznali smo da je bugarski fond Eleven osigurao novih 6 miliona evra za potrebe investiranja u inovativne 'early stage' startape. O promenama koje nam donosi Eleven 2.0, uspesima srpskih startapa u koje je ovaj fond već investirao, ali i manama reginalnog ekosistema - razgovaramo sa partnerima Ivajlom Simovim i Vasilom Terzievom.

Svako koga iole interesuju startapi u Srbiji i regionu, čuo je za Eleven – bugarski pre-seed i seed VC fond koji je među prvima investirao u inovativne tehnološke kompanije sa ovih prostora. Samo u proteklih nekoliko godina, fond je finansirao preko 30 kompanija na Zapadnom Balkanu od kojih je čak 16 iz Srbije, a 8 iz Hrvatske. Srpski startapi tako su podigli više od 5 miliona evra followup investicija, dok iz Elevena ne skrivaju da su kompanije Strawberry Energy, Content Insights, mBrainTrain i EuroPatc tokom godina ostvarili značajne rezultate.

Novi Eleven, pored promene u partnerskoj strukturi, odnedavno na raspolaganju ima svežih 6 miliona evra iza kojih stoje isključivo privatni investitori – uspešni preduzetnici (tačnije njih 30). Odsustvo evropskih fondova umnogome će diktirati rad Elevena iz kojeg za Netokraciju kažu da će u naredne tri godine investirati do 100.000 evra u 20 startapa, sa mogućnošću pratećih investicija u visini od 200.000 i 500.000 evra.

Veći fokus na b2b i SaaS

Ivajlo Simov, osnivač i partner u Elevenu, otkrio je u našem razgovoru da je one-size-fits-all model pokvaren, dodajući da je fond sada više fokusiran na rad sa early-stage kompanijama iz b2b i SaaS segmenta. Na pitanje po čemu se nova iteracija Elevena razlikuje od sličnih fondova koji su tokom godina pokrenuti u regionu, Simov kaže:

Pored našeg iskustva i razgranate mreže mentora i osnivača, najveća razlika novog fonda leži u činjenici da su naši investitori uspešni preduzetnici, a novac – privatan. To nas lišava različitih birokratskih prepreka koje su bile kamen spoticanja u prethodnom fondu. Verujem da smo tokom poslednjih nekoliko godina pokazali naš kvalitet kada je rad sa startapima u pitanju, kao i da smo izbili na sam vrh investitora u regionu. Sa jakom bazom preduzetnika koji su se uključili u Eleven 2.0, sada imamo daleko više slobode da ispratimo uspešne kompanije sa dodatnim investicijama.

Daniel Tomov, suosnivač Elevena tokom Demo Day-a u Sofiji. Eleven

Baš kao što je i srpski startap ekosistem prošao kroz promene, tako je i Eleven zahvatio tranzicioni period. On se najviše odnosi na odlazak Diljana Dmitrova, jednog od osnivača Elevena kojeg ste tokom godina mogli da sretnete po mnogobrojnim konferencijama.

Kako je Diljanov odlazak uticao na rad fonda?

Ivajlo kaže da iako Dmitrov više nije deo Elevena, on je ostao blizak prijatelj i saveznik. U međuvremenu, fond je u svoje redove primio nova lica koji su pojačali ukupan investitorski portfolio. U pitanju su Vasil Terziev, osnivač Telerika (startapa sa jednim od najvećih exita u regionu u iznosu od čak 260 miliona dolara) i Nikola Janev, iskusni preduzetnik i bloger koji će od sada voditi marketing i komunikacije.

Nesuglasice koče regionalni i lokalni razvoj

Iako među prvim fondovima koji su otpočeli rad sa startapima u Srbiji i Hrvatskoj, Eleven više nije jedini izbor za early-stage timove koji su u potrazi za početnom investicijom. Sa sve većim seed investicijama i aktivnošću drugih fondova kao što su StartLabs i SC Ventures, zanimalo nas je kako Eleven gleda na dešavanja koja su poslednjih godina oblikovala ono što se može nazvati startap ekosistem Jugoistočne Evrope.

Vasil Terziev priključio se Elevenu krajem 2017. godine u ulozi partnera, dok iza sebe ima uspešnu preduzetničku karijeru vodeći kompaniju Telerik. Telerik

“Ekosistem nije samo zbir pojedinaca”, izjavio je Terziev ukazujući na potrebu za zajedničkim radom po pitanju mnogobrojnih tema. Ističući kako se nada da je Eleven odigrao ključnu ulogu u formiranju lokalnih heroja koji su poslužili kao inspiracija nekoj novoj generaciji osnivača, Vasil napominje da Srbiji i Hrvatskoj ipak nedostaje nekoliko ključnih stvari:

Jedna od njih jeste pristup finansijama i to daleko većim sumama. Druga, a samim tim i bitnija komponenta, jeste manjak velikih i zaista uspešnih priča (exita) koje će iznedriti osnivače spremne da se vrate svojoj zajednici. Treća stvar, nažalost i najkomplikovanija, jeste tendencija da se na Balkanu formira više manjih zajednica u nadi da će prestonice preuzeti primat “startap grada” u regionu.

Previše je gradova u kome jedna ekipa ne priča sa drugom zbog nesuglasica. Ukoliko se ne prevaziđu ove prepirke, a ovde posebno mislim na Hrvatsku, i ne ujedini region Jugoistočne Evrope, ostaćemo na periferiji svetskih trendova gde nas veliki evropski, SAD i Azijski fondovi neće ni primetiti.

Prijave za fond konstantno otvorene

Pored zaista velikog broja kompanija u koje je Eleven investirao (njih 150), jedna od ključnih odlika prve verzije ovog fonda jesu i generacije tj. batch-evi timova koji su zajedno prolazili kroz program akceleracije. Eleven 2.0 ukida ovakav pristup tako da timovi više neće morati da apliciraju u određenom vremenskom roku, već u trenutku kada oni to požele.

“U potrazi smo za novim lokalnim herojima koji su spremni da uz pomoć tehnologije reše velike i komplikovane probleme, a koji imaju tendenciju za globalnim rastom”, zaključio je Simov, dodajući da su prijave za Eleven već uveliko otvorene – stupanjem u kontakt sa timom putem zvaničnog sajta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Propustili ste

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.