Microsoftova Cortana stiže na iOS i Android

‘Zavodnica’ iz Microsofta stiže na iOS i Android

Kompanija iz Redmonda ima u planu da svog glasovnog asistenta Cortanu, plasira kao zasebnu aplikaciju za iOS i Android. Iz Microsoft-a ističu da je i pre bilo reči o sličnom potezu, a digitalni asistent uskoro će biti dostupan na velikom broju pametnih telefona i tableta koje pokreću ovi operativni sistemi.

ispravljeno_cortana

Kako prenosi The Verge, pored ove novine, Microsoft trenutno radi i na verziji Cortane za Windows 10 operativni sistem, ali pre nego što bude i zvanično lansirana za PC, glasovni asistent iz Redmonda debitovaće na iOS i Android uređajima. Čuvena Siri koju je Apple još ranije razvio, sada dobija ozbiljnu konkurenciju.

U intervjuu za Rojters, generalni direktor “Microsoft Research” programa, Eric Horvitz, ističe plan za ovu godinu kojim je uključeno i lansiranje najnaprednije Cortane za drugu polovinu ove godine. Eric naglašava kako je nova verzija glasovnog asistenta bazirana na potpuno novoj tehnologiji, kao što je čitanje i razumevanje e-mail poruka, a trebalo bi da bude gotova tokom jeseni.

Projekat razvoja naprednije Cortane nazvan je kodnim imenom Ajnštajn, te se zasniva na prikupljanju podataka pomoću veštačke inteligencije. Iako se još uvek ne znaju svi podaci o ovom projektu, pojedini analitičari istakli su da Microsoft sprema nešto sasvim drugačije svojim korisnicima, kada je reč o glasovnim asistentima.

Microsoft daruje

Od kako je na čelu Microsoft-a, CEO Satya Nadella pokazao je krajnju nesebičnost ove kompanije koja se ogleda u deljenju korisničkih servisa i alata sa konkurentima, a dokaza za to bilo je i ranije. Poslednji od njih jeste otvaranje Cortane za iOS i Android, te se ovaj servis uskoro može očekivati na još većem broju uređaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.