Microsoftova Cortana stiže na iOS i Android

‘Zavodnica’ iz Microsofta stiže na iOS i Android

Kompanija iz Redmonda ima u planu da svog glasovnog asistenta Cortanu, plasira kao zasebnu aplikaciju za iOS i Android. Iz Microsoft-a ističu da je i pre bilo reči o sličnom potezu, a digitalni asistent uskoro će biti dostupan na velikom broju pametnih telefona i tableta koje pokreću ovi operativni sistemi.

ispravljeno_cortana

Kako prenosi The Verge, pored ove novine, Microsoft trenutno radi i na verziji Cortane za Windows 10 operativni sistem, ali pre nego što bude i zvanično lansirana za PC, glasovni asistent iz Redmonda debitovaće na iOS i Android uređajima. Čuvena Siri koju je Apple još ranije razvio, sada dobija ozbiljnu konkurenciju.

U intervjuu za Rojters, generalni direktor “Microsoft Research” programa, Eric Horvitz, ističe plan za ovu godinu kojim je uključeno i lansiranje najnaprednije Cortane za drugu polovinu ove godine. Eric naglašava kako je nova verzija glasovnog asistenta bazirana na potpuno novoj tehnologiji, kao što je čitanje i razumevanje e-mail poruka, a trebalo bi da bude gotova tokom jeseni.

Projekat razvoja naprednije Cortane nazvan je kodnim imenom Ajnštajn, te se zasniva na prikupljanju podataka pomoću veštačke inteligencije. Iako se još uvek ne znaju svi podaci o ovom projektu, pojedini analitičari istakli su da Microsoft sprema nešto sasvim drugačije svojim korisnicima, kada je reč o glasovnim asistentima.

Microsoft daruje

Od kako je na čelu Microsoft-a, CEO Satya Nadella pokazao je krajnju nesebičnost ove kompanije koja se ogleda u deljenju korisničkih servisa i alata sa konkurentima, a dokaza za to bilo je i ranije. Poslednji od njih jeste otvaranje Cortane za iOS i Android, te se ovaj servis uskoro može očekivati na još većem broju uređaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.