Šta je to Combis Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić

Šta je to Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić iz Combis-a

Treća po redu OMGcommerce konferencija koja se održava u Zagrebu, okupila je danas stručne predavače iz oblasti Internet poslovanja, koji su publiku putem različitih predavanja edukovali o pomenutoj oblasti. Među njima je i Mario Mustapić iz Combisa, koji je prisutnima predstavio integrisano poslovno rešenje za veleprodaju - ‘Enterprise Marketplace’.

enterprise-marketplace
Foto: Luka Travaš

U prvom delu konferencije, među predavačima se našao i Mario Mustapić iz Combisa, koji je na početku prezentacije dao primere iz svetske prakse kada je reč o e-commercu, te dodao da se najbolje prakse jako lako mogu primeniti i na našem regionu. Tom prilikom, on je naveo američku kompaniju Staples koja je veoma uspešno implementirala e-poslovanje, koji danas ima veliki udeo u ukupnom profitu.

Pokazujući pojedine statistike, Mario je više nego jasno istakao prednost prelaska pomenute kompanije na web tržište. Kako on navodi, Staples je imao 30 posto više transakcija, rast od 60 posto kada je reč o konverziji, te preko 1,5 miliona proizvoda koji su pronašli put do korisnika širom sveta.

Mustapić nije krio da je uspeh američke firme bio jedan od glavnih inspirativnih pokretača da kompanija Combis razvije sistem Enterprise Marketplace, istakavši da je ovaj vid tržišta ništa drugo nego prodajni kanal koji pruža jednostavniju transakciju proizvoda do krajnjih korisnika. Ipak, postavlja se pitanje, kome bi navedeni sistem bio od koristi, pa je tom prilikom Mario naveo nekoliko elemenata putem kojih će se verovatno mnogi poslodavci prepoznati:

 • Velika količina različitih proizvoda
 • Proizvodi koji se često menjaju
 • Mnogo partnera
 • Veliki volumen transakcije
 • (Dnevni) vrhunci transakcija

Upoznavši prisutne sa načinom poslovanja firme u kojoj radi, Mustapić je istakao:

Mi putem našeg portala nudimo korisniku uvid u sve proizvode koji se trenutno nalaze na lageru neke kompanije, te koji su od njih dostupni, a koji ne. Cilj je zapravo postizanje krajnje, jednostavne komunikacije između naručioca i narudžbine. Mnoge firme imaju problema sa narudžbinama, agenti prodaje su preopterećeni i to predstavlja problem. Ono što je bitno na kraju, enterprise tržište samo može smanjiti udar na prodajne centre i olakšati isporuku proizvoda kranjem korisniku.

publika22

Prednosti tehnologije i mobilne komunikacije danas treba iskoristiti na najbolji mogući način u svakom društvenom segmentu – pa i u trgovini. Tom prilikom Mario dodaje:

Pre svega, bitna je komunikacije sa korisnikom, kao i brzina dostavljanja proizvoda, a sve to može biti i automatizovano. Sa bilo kog uređaja možete izvršiti narudžbinu i putem portala izabrati proizvod koj ćete kupiti. Poenta je da se kupovina obavi putem tableta, telefona, računara. Nemojmo biti ograničeni po tom pitanju.

Šta nam sve donosi ovaj inovativan sistem?

Za razliku od već poznatih web shop-ova koji korisnicima uglavnom omogućuju izbor nekog artikla i njegovo naručivanje uz avansno plaćanje, Combis Enterprise Marketplace je proces vođenja skladišta, naručivanja proizvoda i usluga, te komunikaciju između dobavljača i kupca prevodi u elektronsku, online formu. Većina standardnih poslova naručivanja sada je automatizovana, a pri tome se nisu izgubili ustaljeni procesi nabave.

omg2015prtneri

Pri samom kraju svog predavanja, Mario je objasnio da se rešenje pomenutog poslovnog sistema sastoji od dva dela, odnsono korisničkog interfejsa i kataloga proizvoda koji osigurava popust zavisno od kompanije ili volumena prodane robe, te podršku za integraciju sa skladištem:

Rešenje osigurava brzu i jednostavnu komunikaciju o novim ponudama, podršku scenariju nabave proizvoda i isporuke, formiranje popusta po pojedinom korisniku te pomoć pri upravljanju stanjem na skladištu i slično.

Za kraj izlaganja, Mustapić je dodao i koji su to benefiti ovog integrisanog rešenja za veleprodaju, a to su:

 • Automatizacija poslovnih procesa
 • Povećanje volumena transakcija
 • Smanjenje rizika
 • Trenutni odgovor na promene
 • Napredno izveštavanje
 • Niži troškvi transakcija

Combis Enterprise Marketplace moguće je jednostavno integrisati sa drugim sistemima i logističkim aplikacijama. Podešen je na taj način da se web stranica prilagođava mobilnom telefonu, tabletu i računaru. Ovim sistemom, postignuta je ekonomičnost, povećana dostupnost proizvoda, smanjena papirologija i broj grešaka koji se ranije javljao, zaključio je Mario.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.