Šta je to Combis Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić

Šta je to Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić iz Combis-a

Treća po redu OMGcommerce konferencija koja se održava u Zagrebu, okupila je danas stručne predavače iz oblasti Internet poslovanja, koji su publiku putem različitih predavanja edukovali o pomenutoj oblasti. Među njima je i Mario Mustapić iz Combisa, koji je prisutnima predstavio integrisano poslovno rešenje za veleprodaju - ‘Enterprise Marketplace’.

enterprise-marketplace
Foto: Luka Travaš

U prvom delu konferencije, među predavačima se našao i Mario Mustapić iz Combisa, koji je na početku prezentacije dao primere iz svetske prakse kada je reč o e-commercu, te dodao da se najbolje prakse jako lako mogu primeniti i na našem regionu. Tom prilikom, on je naveo američku kompaniju Staples koja je veoma uspešno implementirala e-poslovanje, koji danas ima veliki udeo u ukupnom profitu.

Pokazujući pojedine statistike, Mario je više nego jasno istakao prednost prelaska pomenute kompanije na web tržište. Kako on navodi, Staples je imao 30 posto više transakcija, rast od 60 posto kada je reč o konverziji, te preko 1,5 miliona proizvoda koji su pronašli put do korisnika širom sveta.

Mustapić nije krio da je uspeh američke firme bio jedan od glavnih inspirativnih pokretača da kompanija Combis razvije sistem Enterprise Marketplace, istakavši da je ovaj vid tržišta ništa drugo nego prodajni kanal koji pruža jednostavniju transakciju proizvoda do krajnjih korisnika. Ipak, postavlja se pitanje, kome bi navedeni sistem bio od koristi, pa je tom prilikom Mario naveo nekoliko elemenata putem kojih će se verovatno mnogi poslodavci prepoznati:

 • Velika količina različitih proizvoda
 • Proizvodi koji se često menjaju
 • Mnogo partnera
 • Veliki volumen transakcije
 • (Dnevni) vrhunci transakcija

Upoznavši prisutne sa načinom poslovanja firme u kojoj radi, Mustapić je istakao:

Mi putem našeg portala nudimo korisniku uvid u sve proizvode koji se trenutno nalaze na lageru neke kompanije, te koji su od njih dostupni, a koji ne. Cilj je zapravo postizanje krajnje, jednostavne komunikacije između naručioca i narudžbine. Mnoge firme imaju problema sa narudžbinama, agenti prodaje su preopterećeni i to predstavlja problem. Ono što je bitno na kraju, enterprise tržište samo može smanjiti udar na prodajne centre i olakšati isporuku proizvoda kranjem korisniku.

publika22

Prednosti tehnologije i mobilne komunikacije danas treba iskoristiti na najbolji mogući način u svakom društvenom segmentu – pa i u trgovini. Tom prilikom Mario dodaje:

Pre svega, bitna je komunikacije sa korisnikom, kao i brzina dostavljanja proizvoda, a sve to može biti i automatizovano. Sa bilo kog uređaja možete izvršiti narudžbinu i putem portala izabrati proizvod koj ćete kupiti. Poenta je da se kupovina obavi putem tableta, telefona, računara. Nemojmo biti ograničeni po tom pitanju.

Šta nam sve donosi ovaj inovativan sistem?

Za razliku od već poznatih web shop-ova koji korisnicima uglavnom omogućuju izbor nekog artikla i njegovo naručivanje uz avansno plaćanje, Combis Enterprise Marketplace je proces vođenja skladišta, naručivanja proizvoda i usluga, te komunikaciju između dobavljača i kupca prevodi u elektronsku, online formu. Većina standardnih poslova naručivanja sada je automatizovana, a pri tome se nisu izgubili ustaljeni procesi nabave.

omg2015prtneri

Pri samom kraju svog predavanja, Mario je objasnio da se rešenje pomenutog poslovnog sistema sastoji od dva dela, odnsono korisničkog interfejsa i kataloga proizvoda koji osigurava popust zavisno od kompanije ili volumena prodane robe, te podršku za integraciju sa skladištem:

Rešenje osigurava brzu i jednostavnu komunikaciju o novim ponudama, podršku scenariju nabave proizvoda i isporuke, formiranje popusta po pojedinom korisniku te pomoć pri upravljanju stanjem na skladištu i slično.

Za kraj izlaganja, Mustapić je dodao i koji su to benefiti ovog integrisanog rešenja za veleprodaju, a to su:

 • Automatizacija poslovnih procesa
 • Povećanje volumena transakcija
 • Smanjenje rizika
 • Trenutni odgovor na promene
 • Napredno izveštavanje
 • Niži troškvi transakcija

Combis Enterprise Marketplace moguće je jednostavno integrisati sa drugim sistemima i logističkim aplikacijama. Podešen je na taj način da se web stranica prilagođava mobilnom telefonu, tabletu i računaru. Ovim sistemom, postignuta je ekonomičnost, povećana dostupnost proizvoda, smanjena papirologija i broj grešaka koji se ranije javljao, zaključio je Mario.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nike, IBM i McDonald’s koriste srpski Vacation Tracker kako bi pratili godišnje odmore svojih zaposlenih

Praćenje godišnjih odmora, bolovanja i slobodnih dana u kompanijama sa velikim brojem zaposlenih često ume da bude komplikovan i zamoran proces. Rešenje ovog izazova u vidu digitalnog servisa Vacation Tracker ponudio je razvojni tim kompanije Cloud Horizon u Srbiji.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Gaming

Kako je tim beogradskog Ubisofta razvijao ‘Ghost Recon Breakpoint’ – za milione ljudi širom sveta

'Ghost Recon Breakpoint' je nova igra kompanije Ubisoft koja je u globalnoj 'gaming' zajednici već prikupila veliki broj pozitivnih reakcija igrača širom planete. U razgovoru sa jednim od članova tima koji je radio na razvoju ove igre otkrivamo kako je proces tekao 'iza kulisa'.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.