Šta je to Combis Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić

Šta je to Enterprise Marketplace? Otkriva nam Mario Mustapić iz Combis-a

Treća po redu OMGcommerce konferencija koja se održava u Zagrebu, okupila je danas stručne predavače iz oblasti Internet poslovanja, koji su publiku putem različitih predavanja edukovali o pomenutoj oblasti. Među njima je i Mario Mustapić iz Combisa, koji je prisutnima predstavio integrisano poslovno rešenje za veleprodaju - ‘Enterprise Marketplace’.

enterprise-marketplace
Foto: Luka Travaš

U prvom delu konferencije, među predavačima se našao i Mario Mustapić iz Combisa, koji je na početku prezentacije dao primere iz svetske prakse kada je reč o e-commercu, te dodao da se najbolje prakse jako lako mogu primeniti i na našem regionu. Tom prilikom, on je naveo američku kompaniju Staples koja je veoma uspešno implementirala e-poslovanje, koji danas ima veliki udeo u ukupnom profitu.

Pokazujući pojedine statistike, Mario je više nego jasno istakao prednost prelaska pomenute kompanije na web tržište. Kako on navodi, Staples je imao 30 posto više transakcija, rast od 60 posto kada je reč o konverziji, te preko 1,5 miliona proizvoda koji su pronašli put do korisnika širom sveta.

Mustapić nije krio da je uspeh američke firme bio jedan od glavnih inspirativnih pokretača da kompanija Combis razvije sistem Enterprise Marketplace, istakavši da je ovaj vid tržišta ništa drugo nego prodajni kanal koji pruža jednostavniju transakciju proizvoda do krajnjih korisnika. Ipak, postavlja se pitanje, kome bi navedeni sistem bio od koristi, pa je tom prilikom Mario naveo nekoliko elemenata putem kojih će se verovatno mnogi poslodavci prepoznati:

 • Velika količina različitih proizvoda
 • Proizvodi koji se često menjaju
 • Mnogo partnera
 • Veliki volumen transakcije
 • (Dnevni) vrhunci transakcija

Upoznavši prisutne sa načinom poslovanja firme u kojoj radi, Mustapić je istakao:

Mi putem našeg portala nudimo korisniku uvid u sve proizvode koji se trenutno nalaze na lageru neke kompanije, te koji su od njih dostupni, a koji ne. Cilj je zapravo postizanje krajnje, jednostavne komunikacije između naručioca i narudžbine. Mnoge firme imaju problema sa narudžbinama, agenti prodaje su preopterećeni i to predstavlja problem. Ono što je bitno na kraju, enterprise tržište samo može smanjiti udar na prodajne centre i olakšati isporuku proizvoda kranjem korisniku.

publika22

Prednosti tehnologije i mobilne komunikacije danas treba iskoristiti na najbolji mogući način u svakom društvenom segmentu – pa i u trgovini. Tom prilikom Mario dodaje:

Pre svega, bitna je komunikacije sa korisnikom, kao i brzina dostavljanja proizvoda, a sve to može biti i automatizovano. Sa bilo kog uređaja možete izvršiti narudžbinu i putem portala izabrati proizvod koj ćete kupiti. Poenta je da se kupovina obavi putem tableta, telefona, računara. Nemojmo biti ograničeni po tom pitanju.

Šta nam sve donosi ovaj inovativan sistem?

Za razliku od već poznatih web shop-ova koji korisnicima uglavnom omogućuju izbor nekog artikla i njegovo naručivanje uz avansno plaćanje, Combis Enterprise Marketplace je proces vođenja skladišta, naručivanja proizvoda i usluga, te komunikaciju između dobavljača i kupca prevodi u elektronsku, online formu. Većina standardnih poslova naručivanja sada je automatizovana, a pri tome se nisu izgubili ustaljeni procesi nabave.

omg2015prtneri

Pri samom kraju svog predavanja, Mario je objasnio da se rešenje pomenutog poslovnog sistema sastoji od dva dela, odnsono korisničkog interfejsa i kataloga proizvoda koji osigurava popust zavisno od kompanije ili volumena prodane robe, te podršku za integraciju sa skladištem:

Rešenje osigurava brzu i jednostavnu komunikaciju o novim ponudama, podršku scenariju nabave proizvoda i isporuke, formiranje popusta po pojedinom korisniku te pomoć pri upravljanju stanjem na skladištu i slično.

Za kraj izlaganja, Mustapić je dodao i koji su to benefiti ovog integrisanog rešenja za veleprodaju, a to su:

 • Automatizacija poslovnih procesa
 • Povećanje volumena transakcija
 • Smanjenje rizika
 • Trenutni odgovor na promene
 • Napredno izveštavanje
 • Niži troškvi transakcija

Combis Enterprise Marketplace moguće je jednostavno integrisati sa drugim sistemima i logističkim aplikacijama. Podešen je na taj način da se web stranica prilagođava mobilnom telefonu, tabletu i računaru. Ovim sistemom, postignuta je ekonomičnost, povećana dostupnost proizvoda, smanjena papirologija i broj grešaka koji se ranije javljao, zaključio je Mario.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.