Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Šta žele senior softverski inženjeri u Srbiji? Bolju platu, zanimljivije projekte ili nešto treće? Odgovore na ova pitanja tražimo u seriji razgovora sa uspešnim programerima koji nam otkrivaju kako iz njihovog ugla izgleda IT scena u Srbiji i kakve kompanije traže.


Sredinom 2000-tih IT industrija u Srbiji bila je mnogo manje razvijena nego danas, a upravo to je bio period kada je Jelena Lazić, Senior Software Engineer u kompaniji Centili, započinjala svoju karijeru. “Mnoge firme su se tek osnivale, a o mogućnostima za prakse i poslove smo saznavali sa oglasne table na fakultetu ili slušajući iskustva starijih kolega koji su se pre nas zaposlili u nekoj kompaniji”, objašnjava ona.

Samim tim, protok informacija bio je dosta sporiji, sa mnogo manje aktivnih i razvijenih lokalnih kompanija. Ipak, postojalo je neko uzbuđenje kada se nešto novo pokrene, i svi koji su tada profesionalno stasavali imali su veliku želju da budu deo izazovnih projekata:

Pre nego što sam dobila svoj prvi posao kao programer, nekoliko godina sam držala časove matematike i programiranja srednjoškolcima i studentima i radila u školi za talentovanu decu. Nakon toga sam počela da radim u Računarskoj laboratoriji Matematičkog fakulteta, u odeljenju za razvoj softvera.

Danas se studentima od starta pruža mnogo više različitih poslovnih prilika i izvora informacija. Takođe znači što mogu da upoznaju kompanije kroz meetup-ove, open days, prakse i slične aktivnosti. Verujem da imaju sreće da danas stupaju na posao u IT-ju kod nas, jer je ovo sjajan momenat.

U nastavku teksta sa Jelenom razgovaramo o tome kako se njena karijera razvijala od te 2007. godine i šta u njenom profesionalnom životu znači titula seniora koju i više nego opravdano nosi.

Kolege igraju veliku ulogu u profesionalnom stasavanju jednog developera

Jelena je u međuvremenu radila u nekoliko velikih kompanija i, kako ističe, titule i zvanja ne moraju uvek da znače previše, najviše zbog činjenice da različite firme različito gledaju i kategorizuju zaposlene. “Negde je, recimo, struktura manje-više flat, a negde postoje definisane kategorije sa strogo popisanim stavkama koje se moraju ispuniti za svaki nivo”, dodaje ona i kaže da programer sazreva u senior developera kada ispuni sledeće uslove:

Senior mora da kvalitetno isplanira detalje implementacije neke jedinice posla, da prepozna infrastrukturne i tehničke potrebe iz zahteva za funkcionalnostima (feature-ima) i tokom razvoja prepozna koje dodatne informacije su potrebne (i da komunicira sa stakeholderima oko toga). Tokom implementacije on/ona treba da uočava eventualne nedostatke originalnog plana i da juniorima delegira deo posla, da ih prati i ocenjuje njihov rad, pruža im redovne i kvalitetne povratne informacije i kao lider garantuje za output tima. I, na kraju, da isprati kroz logove i metrike stvari koje razvija i koje su na produkciji.

Ukratko – senior je, po meni, neko ko pokaže visoku dozu samostalnosti i proaktivnosti u radu, kao i neko ko je u stanju da razvija i prati rad mlađih kolega, da proširi ugao gledanja sa samo svog dela posla na čitav tim ili projekat.

I naša sagovornica, kako i sama dodaje, morala je da uči i usvaja nove stvari i ističe da su u tom procesu postojale dve glavne vrste znanja: ona koja imaju veze sa organizacijom rada i ona u vezi samih tehnologija. “Što se tiče organizacije, svi smo od momenta kada sam počela da radim do sada u velikoj meri prešli na agile način rada. To znači da se stvari ne planiraju do najsitnijih (često nepoznatih) detalja pre programiranja, već se radi u kraćim iteracijama, prema onome što je poznato, svesno idući na to da će stvari da se sagledavaju i menjaju u nekoliko iteracija. Takođe, tokom godina je prepoznata potreba za specijalizacijom u našem poslu, pa danas možemo imati DevOps, Data inženjere i slično” objašnjava ona.

Sa druge strane, na polju tehnologija Jelena je prešla put od tehnologija za enterprise platforme (JBoss) i server-side web aplikacije do tehnologija namenjenih za fleksibilan deployment, skaliranje i cloud (Spring Boot, Docker, Kubernetes i Google Cloud).

Pritom, kako kaže naša sagovornica, veliku ulogu u tom napretku i učenju imale su njene kolege, kvalitetni i dobri inženjeri od kojih je puno, a naročito starijih, sada u inostranstvu:

Ipak, moram da primetim da nije svako, bez obzira na nivo znanja i iskustva, voljan i sposoban da se bavi mentorskim radom, ali ako imate sreće da radite sa nekim kome usmeravanje drugih ide prirodno, vaše znanje može eksponencijalno napredovati. U tom smislu imati dobrog mentora pored sebe je bolje od bilo kakve konferencije ili edukacije.

Projekti bi trebalo da budu prilika za učenje novih tehnologija

U nastavku razgovora naša sagovornica nam je otkrila i da je za promenu posla kod seniora, barem u njenom slučaju, presudan balans između nekoliko stavki kao i posao koji u celini pruža prostor za razvoj. “Zato bih kao prvu stvar izdvojila priliku da radim na zanimljivim i izazovnim projektima. Važno mi je da imam osećaj da se razvijam i napredujem i da su poslovi na kojima radim u tom smislu zahtevni i pružaju priliku da učim neke aktuelne stvari”, navodi Jelena i za Netokraciju otkriva da joj je izuzetno važan i tim ljudi sa kojima radi:

Visoko vrednujem kvalitetne međuljudske odnose i tim u kojem postoji kultura podrške i međusobnog dopunjavanja, a kao treći faktor mogu izdvojiti korektnu novčanu kompenzaciju. Kažem “korektnu” jer iako je ovo važan faktor i kompenzacija za nečije veliko znanje i trud, bez prva dva faktora sama plata nije presudna niti dovoljna.

Takođe, u poslednje vreme zbog globalne situacije izazvane pandemijom i promenom životnih okolnosti na sve ovo možemo da dodamo i mogućnost fleksibilnog radnog vremena i organizaciju rada koju poslodavac kreira a koja omogućava poverenje unutar tima, dobar balans privatnog i poslovnog života i bezbednost.

Uz sve to, dodaje ona, veoma je bitno i da projekti na kojima se radi budu prilika za učenje novih tehnologija, arhitektonskih rešenja ili da developeru pružaju priliku da rešava novu vrsta problema u smislu domena. “Mi u Centiliju razvijamo svoj proizvod, platformu za mobilna plaćanja, i ona je za mene primer takvog posla”, kaže naša sagovornica i pojašnjava:

Od svog dolaska u Centili radila sam kao backend developer u timu koji radi core deo platforme sa 24/7 uptime-om, koji je odgovoran za obradu miliona transakcija dnevno. Sama platforma je dizajnirana da bude HA i skalabilna. Podeljena je na više klastera po servisima, koji mogu da se skaliraju prema potrebi. Da bi obezbedila high availability (99.95%), pored redundancy-ja na svakom klasteru, platforma je pod konstantnim monitoringom i sa postavljenim alerting sistemom. Metrike se skupljaju i šalju u centralni sistem za obradu i vizualizacije (Prometheus i Grafana).

Ova platforma je bukvalno “srce” naše firme i zbog nje smo priznati i višestruko nagrađeni u industriji, globalno. Zato mislim da je svakom developeru kod nas učešće u stalnom razvoju ove platforme to glavni profesionalni izazov i ponos.

Naravno, kako naša sagovornica dodaje, svaki proizvod koji postoji značajan broj godina dolazi do faze kad prelazi u održavanje i tu može doći do obavljanja rutinskog dela posla, ali ističe i da dolazi momenat kada tehnologije moraju da se modernizuju. To se radi da bi se ispratile promene u biznis produkt zahtevima i promene zahteva na tržištu. “Samim tim inženjeri prirodno moraju da kontinuirano uče o novim tehnologijama, i teško je doći do dosade”, kaže ona. Inače, njihovi partneri velike svetske firme, često vrlo inovativne, pa i to itekako doprinosi zanimljivosti njenog posla:

Klijenti su neki od vodećih mobilnih operatera, preko gaming ikona kao što su Tencent, Wargaming, ili Gameloft, pa do raznih drugih digitalnih brendova koji postavljaju standarde u svojoj oblasti. To dovodi do toga da i naša usluga mora stalno da evoluira i prati trendove – bilo da unapređujemo korisničko iskustvo za virtuelnu valutu u Japanu ili želimo da lansiramo nov način distribucije gigabajta za muzički servis u Africi.

Seniorima znače benefiti koji štede vreme

Govoreći o kompanijskim benefitima koje ona lično smatra bitnim rekla nam je da seniori prirodno imaju više potreba za benefitima koji štede vreme i imaju veze sa porodicom ili kvalitetom života. “Tu bih izdvojila dobro zdravstveno osiguranje, fleksibilno radno vreme, i neke lepe događaje ili iznenađenja koji uključuju decu ili porodicu”, kaže ona i ističe da je zadovoljna načinom na koji to radi Centili:

Mislim da je to jedan od razloga što su mnogi od nas već godinama u firmi, uprkos tome što postoji puno ponuda na tržištu svaki dan. Ovo je stvarno jedna od retkih IT kompanija gde ćete često čuti da je neko od inženjera tu 7 ili 9 godina, a to govori o zdravom odnosu među ljudima i prijatnom osećaju kada dođeš na posao.

Za sam kraj, naša sagovornica otkrila nam je i da je jedan od ključnih preduslova za uspeh taj da zaista voliš svoj posao – kao što je njen slučaj. “Iako sam došla u programerske vode preko svoje ljubavi prema matematici, ne bih mogla da zamislim da radim bilo šta drugo”, kaže ona i navodi da bi iz tog razloga više volela da ostane sa tehničke strane kao Team lead/tech lead ili arhitekta.

“Na strani tehnologija, oduvek me je zanimala infrastruktura, da znam kako sve funkcioniše i kako je povezano u jednu celinu, i na on-prem i na cloud platformama. Devops za cloud je sigurno jedan od smerova u kojima ću se razvijati”, zaključuje ona.


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Centili.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Propustili ste

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.

Tehnologija

Crypto Lifers prvi je projekat umetnika Vladimira Popova koji nam otkriva kako je ušao u NFT svet

Da NFT i digitalna umetnost bazirana na blockchain tehnologiji nije prisutna samo u bogatim društvima i državama pokazuje nam i jedan od domaćin autora NFT kolekcije, Vladimir Popov. Njegov umetnički rad je već objavljen na internetu, a o tome ćemo govoriti u nastavku teksta.

Karijere

ProductDock organizuje ‘Rookie Boot Camp’ – tromesečnu praksu za studente i diplomce koji poznaju Javu

Program prakse biće organizovan u novosadskoj kancelariji ove kompanije od 1. marta, a otvorene su četiri pozicije za praksu. Na kraju programa, svi učesnici u skladu sa postignutim rezultatima imaće priliku za stalno zaposlenje u ProductDock-u.