Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Kripto tržište je u krizi, a jedna od najvećih svetskih platformi za kripto pozajmice Celsius, suočava se sa velikim problemom otkako su pauzirali i prekinuli sve transakcije i isplate svojih korisnika.

Šta se sve zapravo ovde dogodilo? Iz Celsius Network-a objavili su u nedelju uveče da “pauziraju sva povlačenja, zamene i transfere između naloga”, što će direktno pogoditi čak 1,7 miliona korisnika ovog web3 servisa. Da kriza sa kojom se Celsius suočava nije naivna, pokazuje i podatak da je njihova kriptovaluta, tačnije token CEL pao na vrednost od svega 23 centa.

Ovo je smanjenje od čak 92% u odnosu na 8. april kada je CEL vredeo 3 dolara, odnosno 7 dolara pre godinu dana. Naime, još ranije su postojala pitanja o visokim prinosima Celsius Networks-a koji je dovođen u vezu sa sada već posrnulim stablecoin-om Terra čija je vrednost na sopstevnoj platformi pala za polovinu – sa 24 milijardi dolara u decembru 2021. na 12 milijardi dolara u maju mesecu tekuće godine, prenosi The Verge.

Ima li naznaka za kraj problema?

Ono što je zanimljivo u čitavoj krizi kroz koju Celsius prolazi, jeste podatak da je kompanija u svom blog postu od 7. juna istakla da ima sopstvene rezerve (više nego dovoljno ETH-a) da ispuni sve obaveze prema svojim korisnicima kao što je upravljanje rizikom likvidnosti. Već 12. juna stvari su se drastično promenile a poruka koja je bila usmerena ka krajnjim korisnicima ovog servisa, glasila je ovako:

Zbog ekstremnih tržišnih uslova, danas objavljujemo da Celsius pauzira sva isplate, zamene i transfere između računa. Danas preduzimamo ovu akciju kako bismo stavili Celsius u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze.

U teoriji, Celsius funkcioniše na isti način kao i obična banka, samo što je ovde reč o kriptovalutama. Tačnije, ovaj servis prikuplja depozite, a zatim ih pozajmljuje, a za razliku od banke, Celsius nema državno osiguranje FDIC-a (tiče se prava u SAD-u) koje štiti ljude u slučaju da poslovanje banke propadne.

Mnogi skeptici i oni koji prate kripto tržište su ranije izlazili u javnost sa informacijama da će Celsius Network sigurno propasti i da se ovde radi o Ponzijevoj šemi, što su čak i sada neumerene i nedefinisane tvrdnje koje treba uzeti sa rezervom. S obzirom na to da je ovde reč o zaista velikoj kripto platformi, Celsius ima dodirne tačke i sa mnogim drugim delovima tržišta kriptovaluta. Recimo, Celsius Network je pozajmio 500 miliona dolara od Tether-a, stablecoina koji je vezan za dolar.

Ono što ovde jeste na neki način kontraverza jeste da je kredit obezbeđen u Bitkoinima, a još tada, tačnije prošle godine, direktor Celsiusa Aleks Mašinski rekao je da ako Bitkoin padne, dobija se poziv za maržu i onda dolazi do situacije da je potrebno isplatiti još ove kriptovalute. Zanimljivo je da su čak i investitori koji nisu direktno uključeni u trgovanje kriptovalutama izloženi Celsiusu. Na primer, drugi po veličini penzioni fond u Kanadi investirao je u sklopu nove runde kapitala čak 400 miliona dolara u ovu kompaniju.

I dok za sada nema naznaka i datuma kada bi i na koji način mogao da se reši veliki problem koji je pogodio Celsius, iz ove kompanije ističu da je krajnji cilj stabilizacija likvidnosti. Jedna od činjenica svakako jeste da bi ovaj problem mogao da potraje neko vreme.

Podsetimo, Aleks Mašinski još ranije je nazvao svoju kompaniju pionirom kombinacije centralizovane (CeFi) i decentralizovane finansijske (DeFi) platforme. On je u svom blogu tvrdio da je ovo jedna od najsigurnijih platformi za zaradu u kriptovalutama. S obzirom na to da je ovde reč o velikoj kompaniji treba istaći da se Celsius delom razvija i u Beogradu kada su pre skoro godinu dana akvizirali deo domaćeg MVP Workshop-a.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Novost

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.