Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Kripto tržište je u krizi, a jedna od najvećih svetskih platformi za kripto pozajmice Celsius, suočava se sa velikim problemom otkako su pauzirali i prekinuli sve transakcije i isplate svojih korisnika.

Šta se sve zapravo ovde dogodilo? Iz Celsius Network-a objavili su u nedelju uveče da “pauziraju sva povlačenja, zamene i transfere između naloga”, što će direktno pogoditi čak 1,7 miliona korisnika ovog web3 servisa. Da kriza sa kojom se Celsius suočava nije naivna, pokazuje i podatak da je njihova kriptovaluta, tačnije token CEL pao na vrednost od svega 23 centa.

Ovo je smanjenje od čak 92% u odnosu na 8. april kada je CEL vredeo 3 dolara, odnosno 7 dolara pre godinu dana. Naime, još ranije su postojala pitanja o visokim prinosima Celsius Networks-a koji je dovođen u vezu sa sada već posrnulim stablecoin-om Terra čija je vrednost na sopstevnoj platformi pala za polovinu – sa 24 milijardi dolara u decembru 2021. na 12 milijardi dolara u maju mesecu tekuće godine, prenosi The Verge.

Ima li naznaka za kraj problema?

Ono što je zanimljivo u čitavoj krizi kroz koju Celsius prolazi, jeste podatak da je kompanija u svom blog postu od 7. juna istakla da ima sopstvene rezerve (više nego dovoljno ETH-a) da ispuni sve obaveze prema svojim korisnicima kao što je upravljanje rizikom likvidnosti. Već 12. juna stvari su se drastično promenile a poruka koja je bila usmerena ka krajnjim korisnicima ovog servisa, glasila je ovako:

Zbog ekstremnih tržišnih uslova, danas objavljujemo da Celsius pauzira sva isplate, zamene i transfere između računa. Danas preduzimamo ovu akciju kako bismo stavili Celsius u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze.

U teoriji, Celsius funkcioniše na isti način kao i obična banka, samo što je ovde reč o kriptovalutama. Tačnije, ovaj servis prikuplja depozite, a zatim ih pozajmljuje, a za razliku od banke, Celsius nema državno osiguranje FDIC-a (tiče se prava u SAD-u) koje štiti ljude u slučaju da poslovanje banke propadne.

Mnogi skeptici i oni koji prate kripto tržište su ranije izlazili u javnost sa informacijama da će Celsius Network sigurno propasti i da se ovde radi o Ponzijevoj šemi, što su čak i sada neumerene i nedefinisane tvrdnje koje treba uzeti sa rezervom. S obzirom na to da je ovde reč o zaista velikoj kripto platformi, Celsius ima dodirne tačke i sa mnogim drugim delovima tržišta kriptovaluta. Recimo, Celsius Network je pozajmio 500 miliona dolara od Tether-a, stablecoina koji je vezan za dolar.

Ono što ovde jeste na neki način kontraverza jeste da je kredit obezbeđen u Bitkoinima, a još tada, tačnije prošle godine, direktor Celsiusa Aleks Mašinski rekao je da ako Bitkoin padne, dobija se poziv za maržu i onda dolazi do situacije da je potrebno isplatiti još ove kriptovalute. Zanimljivo je da su čak i investitori koji nisu direktno uključeni u trgovanje kriptovalutama izloženi Celsiusu. Na primer, drugi po veličini penzioni fond u Kanadi investirao je u sklopu nove runde kapitala čak 400 miliona dolara u ovu kompaniju.

I dok za sada nema naznaka i datuma kada bi i na koji način mogao da se reši veliki problem koji je pogodio Celsius, iz ove kompanije ističu da je krajnji cilj stabilizacija likvidnosti. Jedna od činjenica svakako jeste da bi ovaj problem mogao da potraje neko vreme.

Podsetimo, Aleks Mašinski još ranije je nazvao svoju kompaniju pionirom kombinacije centralizovane (CeFi) i decentralizovane finansijske (DeFi) platforme. On je u svom blogu tvrdio da je ovo jedna od najsigurnijih platformi za zaradu u kriptovalutama. S obzirom na to da je ovde reč o velikoj kompaniji treba istaći da se Celsius delom razvija i u Beogradu kada su pre skoro godinu dana akvizirali deo domaćeg MVP Workshop-a.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.