Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Kripto tržište je u krizi, a jedna od najvećih svetskih platformi za kripto pozajmice Celsius, suočava se sa velikim problemom otkako su pauzirali i prekinuli sve transakcije i isplate svojih korisnika.

Šta se sve zapravo ovde dogodilo? Iz Celsius Network-a objavili su u nedelju uveče da “pauziraju sva povlačenja, zamene i transfere između naloga”, što će direktno pogoditi čak 1,7 miliona korisnika ovog web3 servisa. Da kriza sa kojom se Celsius suočava nije naivna, pokazuje i podatak da je njihova kriptovaluta, tačnije token CEL pao na vrednost od svega 23 centa.

Ovo je smanjenje od čak 92% u odnosu na 8. april kada je CEL vredeo 3 dolara, odnosno 7 dolara pre godinu dana. Naime, još ranije su postojala pitanja o visokim prinosima Celsius Networks-a koji je dovođen u vezu sa sada već posrnulim stablecoin-om Terra čija je vrednost na sopstevnoj platformi pala za polovinu – sa 24 milijardi dolara u decembru 2021. na 12 milijardi dolara u maju mesecu tekuće godine, prenosi The Verge.

Ima li naznaka za kraj problema?

Ono što je zanimljivo u čitavoj krizi kroz koju Celsius prolazi, jeste podatak da je kompanija u svom blog postu od 7. juna istakla da ima sopstvene rezerve (više nego dovoljno ETH-a) da ispuni sve obaveze prema svojim korisnicima kao što je upravljanje rizikom likvidnosti. Već 12. juna stvari su se drastično promenile a poruka koja je bila usmerena ka krajnjim korisnicima ovog servisa, glasila je ovako:

Zbog ekstremnih tržišnih uslova, danas objavljujemo da Celsius pauzira sva isplate, zamene i transfere između računa. Danas preduzimamo ovu akciju kako bismo stavili Celsius u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze.

U teoriji, Celsius funkcioniše na isti način kao i obična banka, samo što je ovde reč o kriptovalutama. Tačnije, ovaj servis prikuplja depozite, a zatim ih pozajmljuje, a za razliku od banke, Celsius nema državno osiguranje FDIC-a (tiče se prava u SAD-u) koje štiti ljude u slučaju da poslovanje banke propadne.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Mnogi skeptici i oni koji prate kripto tržište su ranije izlazili u javnost sa informacijama da će Celsius Network sigurno propasti i da se ovde radi o Ponzijevoj šemi, što su čak i sada neumerene i nedefinisane tvrdnje koje treba uzeti sa rezervom. S obzirom na to da je ovde reč o zaista velikoj kripto platformi, Celsius ima dodirne tačke i sa mnogim drugim delovima tržišta kriptovaluta. Recimo, Celsius Network je pozajmio 500 miliona dolara od Tether-a, stablecoina koji je vezan za dolar.

Ono što ovde jeste na neki način kontraverza jeste da je kredit obezbeđen u Bitkoinima, a još tada, tačnije prošle godine, direktor Celsiusa Aleks Mašinski rekao je da ako Bitkoin padne, dobija se poziv za maržu i onda dolazi do situacije da je potrebno isplatiti još ove kriptovalute. Zanimljivo je da su čak i investitori koji nisu direktno uključeni u trgovanje kriptovalutama izloženi Celsiusu. Na primer, drugi po veličini penzioni fond u Kanadi investirao je u sklopu nove runde kapitala čak 400 miliona dolara u ovu kompaniju.

I dok za sada nema naznaka i datuma kada bi i na koji način mogao da se reši veliki problem koji je pogodio Celsius, iz ove kompanije ističu da je krajnji cilj stabilizacija likvidnosti. Jedna od činjenica svakako jeste da bi ovaj problem mogao da potraje neko vreme.

Podsetimo, Aleks Mašinski još ranije je nazvao svoju kompaniju pionirom kombinacije centralizovane (CeFi) i decentralizovane finansijske (DeFi) platforme. On je u svom blogu tvrdio da je ovo jedna od najsigurnijih platformi za zaradu u kriptovalutama. S obzirom na to da je ovde reč o velikoj kompaniji treba istaći da se Celsius delom razvija i u Beogradu kada su pre skoro godinu dana akvizirali deo domaćeg MVP Workshop-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.