Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Celsius pauzirao kripto transakcije za više od milion korisnika

Kripto tržište je u krizi, a jedna od najvećih svetskih platformi za kripto pozajmice Celsius, suočava se sa velikim problemom otkako su pauzirali i prekinuli sve transakcije i isplate svojih korisnika.

Šta se sve zapravo ovde dogodilo? Iz Celsius Network-a objavili su u nedelju uveče da “pauziraju sva povlačenja, zamene i transfere između naloga”, što će direktno pogoditi čak 1,7 miliona korisnika ovog web3 servisa. Da kriza sa kojom se Celsius suočava nije naivna, pokazuje i podatak da je njihova kriptovaluta, tačnije token CEL pao na vrednost od svega 23 centa.

Ovo je smanjenje od čak 92% u odnosu na 8. april kada je CEL vredeo 3 dolara, odnosno 7 dolara pre godinu dana. Naime, još ranije su postojala pitanja o visokim prinosima Celsius Networks-a koji je dovođen u vezu sa sada već posrnulim stablecoin-om Terra čija je vrednost na sopstevnoj platformi pala za polovinu – sa 24 milijardi dolara u decembru 2021. na 12 milijardi dolara u maju mesecu tekuće godine, prenosi The Verge.

Ima li naznaka za kraj problema?

Ono što je zanimljivo u čitavoj krizi kroz koju Celsius prolazi, jeste podatak da je kompanija u svom blog postu od 7. juna istakla da ima sopstvene rezerve (više nego dovoljno ETH-a) da ispuni sve obaveze prema svojim korisnicima kao što je upravljanje rizikom likvidnosti. Već 12. juna stvari su se drastično promenile a poruka koja je bila usmerena ka krajnjim korisnicima ovog servisa, glasila je ovako:

Zbog ekstremnih tržišnih uslova, danas objavljujemo da Celsius pauzira sva isplate, zamene i transfere između računa. Danas preduzimamo ovu akciju kako bismo stavili Celsius u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze.

U teoriji, Celsius funkcioniše na isti način kao i obična banka, samo što je ovde reč o kriptovalutama. Tačnije, ovaj servis prikuplja depozite, a zatim ih pozajmljuje, a za razliku od banke, Celsius nema državno osiguranje FDIC-a (tiče se prava u SAD-u) koje štiti ljude u slučaju da poslovanje banke propadne.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Mnogi skeptici i oni koji prate kripto tržište su ranije izlazili u javnost sa informacijama da će Celsius Network sigurno propasti i da se ovde radi o Ponzijevoj šemi, što su čak i sada neumerene i nedefinisane tvrdnje koje treba uzeti sa rezervom. S obzirom na to da je ovde reč o zaista velikoj kripto platformi, Celsius ima dodirne tačke i sa mnogim drugim delovima tržišta kriptovaluta. Recimo, Celsius Network je pozajmio 500 miliona dolara od Tether-a, stablecoina koji je vezan za dolar.

Ono što ovde jeste na neki način kontraverza jeste da je kredit obezbeđen u Bitkoinima, a još tada, tačnije prošle godine, direktor Celsiusa Aleks Mašinski rekao je da ako Bitkoin padne, dobija se poziv za maržu i onda dolazi do situacije da je potrebno isplatiti još ove kriptovalute. Zanimljivo je da su čak i investitori koji nisu direktno uključeni u trgovanje kriptovalutama izloženi Celsiusu. Na primer, drugi po veličini penzioni fond u Kanadi investirao je u sklopu nove runde kapitala čak 400 miliona dolara u ovu kompaniju.

I dok za sada nema naznaka i datuma kada bi i na koji način mogao da se reši veliki problem koji je pogodio Celsius, iz ove kompanije ističu da je krajnji cilj stabilizacija likvidnosti. Jedna od činjenica svakako jeste da bi ovaj problem mogao da potraje neko vreme.

Podsetimo, Aleks Mašinski još ranije je nazvao svoju kompaniju pionirom kombinacije centralizovane (CeFi) i decentralizovane finansijske (DeFi) platforme. On je u svom blogu tvrdio da je ovo jedna od najsigurnijih platformi za zaradu u kriptovalutama. S obzirom na to da je ovde reč o velikoj kompaniji treba istaći da se Celsius delom razvija i u Beogradu kada su pre skoro godinu dana akvizirali deo domaćeg MVP Workshop-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Novost

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!