Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

U proteklih nekoliko meseci na adresu naše redakcije stigla su pitanja čitalaca u vezi Predloga za zaključenje sporazuma o priznanju prekršaja koji potpisuje Narodna Banka Srbije, a povodom prekršajnih postupaka koji su pokrenuti protiv fizičkih lica koja su u proteklih nekoliko godina vršila kupovinu kredita za korišćenje CarGo aplikacije putem servisa PayPal.

Na osnovu podataka do kojih je došao NBS tj. Sektor za devizne poslove i kreditne odnose sa inostranstvom, uočeno je da su fizička lica izvršene usluge prevoza u Republici Srbiji plaćali u devizama, suprotno članu 34. stav 1. Zakona o deviznom poslovanju. Drugim rečima, kada ste putem PayPala vršili dopunu kredita za vožnju, prekršili ste zakon jer ste transakciju izvršili u devizama sa domaćom kompanijom CarGo Technologies doo.

Mnogo je pitanja koja se vezuju za novonastalu situaciju, pa ćemo u ovom tekstu probati da odgovorimo na neka od njih. Ukoliko vas zanima kako izgleda gorepomenuti predlog i šta zapravo stiže ljudima na adresu, kliknite OVDE kako biste pregledali skenirani dokument.

Priznajte krivicu i ne plaćate kaznu

Iako su rešenjem koje se ovih dana šalje na adrese korisnika koji su načinili prekršaj predviđene kazne od 5.000 do 150.000 dinara, bitno je napomenuti da je čitav slučaj blagonaklon prema korisnicima jer se uz opomenu šalje i Sporazum o priznanju krivice koji je dovoljno potpisati kako bi se izbegla novčana kazna.

Narodna Banka Srbije u ovom je slučaju zauzela, prema našem mišljenju, ispravan i fer stav jer je mali broj korisnika znao da je u prekršaju. Uostalom, to i sama NBS navodi u rešenju koje šalje građanima Srbije.

Olakšavajuća okolnost, pretpostavljamo, jeste i to što 2016. godine tržište e-novca nije bilo toliko razvijeno kao što je danas, stoga nikako ne bi bilo fer kazniti ljude za iznose koji isto tako nisu bili veliki.

Ako nema kazne, zašto se NBS uopšte bavi ovim slučajevima?

S druge strane, postavlja se pitanje ako nema naplate prekršaja, što se jedna državna institucija sada bavi ovim prekršajima? Ukoliko se držimo striktno zakona, prekršaj je i te kako učinjen, te je jedini logičan odgovor taj da NBS na ovaj način želi da opomene korisnike i skrene još jednom pažnju na činjenicu da plaćanje devizama pravnim licima (rezidentima) na teritoriji Srbije nije dozvoljeno.

Guberinić: Niko nije svesno išao u prekršaj

U nadi da rasvetlimo situaciju sa strane kompanije CarGo, osnivač i direktor Vuk Guberinić izjavio je za Netokraciju:

Svesni smo da državni organi vrše provere i drago nam je da je Narodna Banka Srbije zauzela stav da ne kažnjava korisnike iz Srbije, već ih samo opominje. Verujem da niko u tom trenutku nije išao svesno u prekršaj, već su svi išli u susret napretku, željni promena i inovacija. Kasnije su se otvorili domaći procesori plaćanja sa kojima smo krenuli da sarađujemo, a drago nam je da vidimo da je digitalizacija u proteklim godinama na vrhu prioriteta kako Vlade, tako i Republike Srbije.

Guberinić je zaključio da kompanija CarGo tad, kao ni sad, nije mogla da bude upućena u to ko je od korisnika rezident Srbije ili bilo koje druge zemlje, te da ova ride sharing aplikacija nije jedina koju su ljudi plaćali preko servisa PayPal koji je pre 5 godina bio jedan od najzastupljenijh procesora plaćanja u Srbiji.


Ostavi komentar

 1. Bobby

  Bobby

  21. 9. 2021. u 23:05 Odgovori

  Kako se onda tretira placanje devizama pravnim licima rezidentima karticama stranih banaka? Fakticki kaznjavaju jer paypal procesor ne prolazi kroz domacu banku od strane CarGo-a?

 2. Marko

  Marko

  22. 9. 2021. u 07:34 Odgovori

  CarGo je propao otkad je neko iz koruptivnog socijalnog kruga vlasti dobio equity. Imaju talenat da uniste svaki prosperitetni biznis.
  Vozacima prestali da isplacuju zarade, uzimaju im ogroman “danak”, i cak im naplacuju 10.000rsd za “neprijavljenu stetu” odnosno dok vozite kamicak sa puta odskoci i okrzne farbu. Najgori tretman vozaca, zato vise i nece niko da im vozi. Takodje povecali cene drasticno

  • Zox

   Zox

   22. 9. 2021. u 16:18 Odgovori

   CarGo je u startu bio osudjen propast , jer su običan taxi , umotali u neku “aplikacija” oblandu , dobili podršku brnabe i (neki) skinuli kajmak. Sad kad kola više nisu nova, kad se kvare , kad su se naivni probudili- Car je Go !

 3. Marko

  Marko

  22. 9. 2021. u 16:12 Odgovori

  Da li će onda biti kažnjeni i kupci i prodavci stanova, jer se isti isključivo nude za devize i prodaju za devize?

  Ili oni i dalje ostaju povlašćeni, naročito ako se radi o investitorima.

  • Da te pitam

   Da te pitam

   23. 9. 2021. u 20:50 Odgovori

   Ne, zakon predviđa da je nekretnine moguće isplatiti u valuti. Pored plaćanja nekretnina, zakon predviđa da je u valuti moguće plaćati i premiju životnog osiguranja.

  • Стеван

   Стеван

   24. 9. 2021. u 11:30 Odgovori

   Неће, јер закон предвиђа могућност плаћања у девизама када је у питању купопродаја непокретности.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.