Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

U proteklih nekoliko meseci na adresu naše redakcije stigla su pitanja čitalaca u vezi Predloga za zaključenje sporazuma o priznanju prekršaja koji potpisuje Narodna Banka Srbije, a povodom prekršajnih postupaka koji su pokrenuti protiv fizičkih lica koja su u proteklih nekoliko godina vršila kupovinu kredita za korišćenje CarGo aplikacije putem servisa PayPal.

Na osnovu podataka do kojih je došao NBS tj. Sektor za devizne poslove i kreditne odnose sa inostranstvom, uočeno je da su fizička lica izvršene usluge prevoza u Republici Srbiji plaćali u devizama, suprotno članu 34. stav 1. Zakona o deviznom poslovanju. Drugim rečima, kada ste putem PayPala vršili dopunu kredita za vožnju, prekršili ste zakon jer ste transakciju izvršili u devizama sa domaćom kompanijom CarGo Technologies doo.

Mnogo je pitanja koja se vezuju za novonastalu situaciju, pa ćemo u ovom tekstu probati da odgovorimo na neka od njih. Ukoliko vas zanima kako izgleda gorepomenuti predlog i šta zapravo stiže ljudima na adresu, kliknite OVDE kako biste pregledali skenirani dokument.

Priznajte krivicu i ne plaćate kaznu

Iako su rešenjem koje se ovih dana šalje na adrese korisnika koji su načinili prekršaj predviđene kazne od 5.000 do 150.000 dinara, bitno je napomenuti da je čitav slučaj blagonaklon prema korisnicima jer se uz opomenu šalje i Sporazum o priznanju krivice koji je dovoljno potpisati kako bi se izbegla novčana kazna.

Narodna Banka Srbije u ovom je slučaju zauzela, prema našem mišljenju, ispravan i fer stav jer je mali broj korisnika znao da je u prekršaju. Uostalom, to i sama NBS navodi u rešenju koje šalje građanima Srbije.

Olakšavajuća okolnost, pretpostavljamo, jeste i to što 2016. godine tržište e-novca nije bilo toliko razvijeno kao što je danas, stoga nikako ne bi bilo fer kazniti ljude za iznose koji isto tako nisu bili veliki.

Ako nema kazne, zašto se NBS uopšte bavi ovim slučajevima?

S druge strane, postavlja se pitanje ako nema naplate prekršaja, što se jedna državna institucija sada bavi ovim prekršajima? Ukoliko se držimo striktno zakona, prekršaj je i te kako učinjen, te je jedini logičan odgovor taj da NBS na ovaj način želi da opomene korisnike i skrene još jednom pažnju na činjenicu da plaćanje devizama pravnim licima (rezidentima) na teritoriji Srbije nije dozvoljeno.

Guberinić: Niko nije svesno išao u prekršaj

U nadi da rasvetlimo situaciju sa strane kompanije CarGo, osnivač i direktor Vuk Guberinić izjavio je za Netokraciju:

Svesni smo da državni organi vrše provere i drago nam je da je Narodna Banka Srbije zauzela stav da ne kažnjava korisnike iz Srbije, već ih samo opominje. Verujem da niko u tom trenutku nije išao svesno u prekršaj, već su svi išli u susret napretku, željni promena i inovacija. Kasnije su se otvorili domaći procesori plaćanja sa kojima smo krenuli da sarađujemo, a drago nam je da vidimo da je digitalizacija u proteklim godinama na vrhu prioriteta kako Vlade, tako i Republike Srbije.

Guberinić je zaključio da kompanija CarGo tad, kao ni sad, nije mogla da bude upućena u to ko je od korisnika rezident Srbije ili bilo koje druge zemlje, te da ova ride sharing aplikacija nije jedina koju su ljudi plaćali preko servisa PayPal koji je pre 5 godina bio jedan od najzastupljenijh procesora plaćanja u Srbiji.


Ostavi komentar

 1. Bobby

  Bobby

  21. 9. 2021. u 23:05 Odgovori

  Kako se onda tretira placanje devizama pravnim licima rezidentima karticama stranih banaka? Fakticki kaznjavaju jer paypal procesor ne prolazi kroz domacu banku od strane CarGo-a?

 2. Marko

  Marko

  22. 9. 2021. u 07:34 Odgovori

  CarGo je propao otkad je neko iz koruptivnog socijalnog kruga vlasti dobio equity. Imaju talenat da uniste svaki prosperitetni biznis.
  Vozacima prestali da isplacuju zarade, uzimaju im ogroman “danak”, i cak im naplacuju 10.000rsd za “neprijavljenu stetu” odnosno dok vozite kamicak sa puta odskoci i okrzne farbu. Najgori tretman vozaca, zato vise i nece niko da im vozi. Takodje povecali cene drasticno

  • Zox

   Zox

   22. 9. 2021. u 16:18 Odgovori

   CarGo je u startu bio osudjen propast , jer su običan taxi , umotali u neku “aplikacija” oblandu , dobili podršku brnabe i (neki) skinuli kajmak. Sad kad kola više nisu nova, kad se kvare , kad su se naivni probudili- Car je Go !

 3. Marko

  Marko

  22. 9. 2021. u 16:12 Odgovori

  Da li će onda biti kažnjeni i kupci i prodavci stanova, jer se isti isključivo nude za devize i prodaju za devize?

  Ili oni i dalje ostaju povlašćeni, naročito ako se radi o investitorima.

  • Da te pitam

   Da te pitam

   23. 9. 2021. u 20:50 Odgovori

   Ne, zakon predviđa da je nekretnine moguće isplatiti u valuti. Pored plaćanja nekretnina, zakon predviđa da je u valuti moguće plaćati i premiju životnog osiguranja.

  • Стеван

   Стеван

   24. 9. 2021. u 11:30 Odgovori

   Неће, јер закон предвиђа могућност плаћања у девизама када је у питању купопродаја непокретности.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Propustili ste

E-commerce

Lansiran ecommerce4all – nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Mnogi poslovni podaci i informacije vezane za poslovanja e-trgovine od danas su zvanično dostupni na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu pod nazivom 'E-commerce for all – ecommerce4all.eu' koja je već sada dostupna u Srbiji.

Intervju

Kako su srednja škola i prvi iPhone usmerili Vladimira ka karijeri ‘mobile software’ arhitekte

Dolazak u IT industriju može da krene iz više životnih pravaca. Međutim, kada se još u školskom periodu interesujete za računare i rad na njima, velika je verovatnoća da će buduća karijera biti vezana za tehnologiju. Svoju priču u dolazak u svet IT-ja i kompaniju Levi9, otkriva nam Vladimir Pavlović koji je Mobile Software arhitekta.

Startapi i poslovanje

Britanski Paysend najavio otvaranje kancelarije u Beogradu nakon $125 miliona investicije

Još jedna inostrana kompanija koja je prepoznala domaći tehnološki talenat.

Office Talks Podcast

Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Tri meseca od početka sukoba u Ukrajini vidimo veliki broj IT firmi i programera koji su odabrali upravo Beograd za svoju novu bazu. Kako ove promene na tržištu utiču na lokalni kadar i da li dolazi do skoka cene programera? O ovim temama razgovaramo u 96. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.