Zašto video platformu Brid.tv najviše koriste u SAD, ali ne i u matičnoj Srbiji? - Netokracija.rs

Zašto video platformu Brid.tv najviše koriste u SAD, ali ne i u matičnoj Srbiji?

Kada u oblasti IT-ja rešite da pređete na razvoj sopstvenog proizvoda imate brojne prepreke na putu, uprkos kvalitetnom proizvodu. Kako se izboriti sa nasleđem 'outsource'-a?

Oni koji se bave advertajzingom znaju da online video zauzima sve veći udeo u digitalnom oglašavanju. Štaviše, u industriji često možete da čujete kako je video ujedno i najbrže rastući format – kako po ukupnom utrošku, tako i po investicijama u nove tehnologije.

Iako iz kvartala u kvartal raste potreba za novim rešenjima, prag za ulazak u online video i dalje je visok, posebno u smislu ekseprtize potrebne da bi se razvijala tehnologija za potrebe korisnika. Upravo ta činjenica privukla je Uroša Jojića koji je nekoliko godina radio u outsource industriji, a koji danas predvodi tim iza servisa Brid.tv i pratećeg CMS-a za izdavače.

Kako je od rada za klijente došao do sopstvenog proizvoda? Jojić za Netokraciju kaže:

Problem u outsource-u je mentalitet vlasnika i mentalitet zaposlenih – sve se tretira kao tržišna pijaca za dinar, dolar, evro više. Boljitak kreće iz osnove, a to je proizvodnja. Država bi ovo trebalo bolje da prepozna i da shvati da outsourcing na nivou kamiona, automobila ili IT-a, je samo to – način da veliki eksploatišu i zarade više novca, a da se mali vrte u krug iz koga ne mogu pobeći.

Ipak, priznaje Uroš, bez takvog iskustva prilično je teško razviti sopstveni proizvod jer je suština da se pre toga nauči što više o procesima rada i novim tehnologijama u kojima su strani stručnjaci još uvek u prednosti u odnosu na Srbiju. Tek tada, sa stečenim iskustvom, pojedinci dobijaju solidnu osnovu za razvoj sopstvenog proizvoda, objašnjava naš sagovornik.

‘Želimo da korisnicima omogućimo jednostavnu i isplativu monetizaciju’

“Brid.tv je nastao kao HTML5 online video platforma sa ciljem da omogućimo publisher-ima jednostavno postavljanje i upravljanje video sadržajem na web stranicama“, ističe Jojić, dodajući da korisnici ovog servisa imaju mogućnost da monetizuju sadržaj putem oglasa, ali i da biraju između tri paketa: besplatnog, uvoda u platformu i premium paketa. Uroš objašnjava:

Demo verzija pruža ljudima mogućnost da testiraju priličan broj postavki servisa. Međutim, u okviru ovog paketa postavljanje sadržaja nije moguće zbog visokih troškova koje bismo snosili. Naredna vrsta paketa košta $25 i dozvoljava oko 70% funkcionalnosti kompletne platforme – korisnici mogu da postavljaju video sadržaj, koriste CRM, ali i hosting i druge pogodnosti.

Sve opcije koje ova platforma nudi, a ne potpadaju pod prethodne dve stavke, omogućene su premium paketom i njegova cena zavisi od potreba korisnika. “Svaki plan se pravi posebno za svakog publisher-a, kompletno iskustvo je tailor made i u zavisnosti od njihovih potreba mi otvaramo više ili manje funkcionalnosti”, objašnjava Uroš.

Samo u prethodnih nekoliko godina, Ad Blocking postao je ozbiljna pretnja za mnoge izdavače kojima je ovo bio jedini ili velik deo oglašivačkog kolača. Jojić naglašava za Netokraciju da Brid.tv i ovaj izazov uspešno prevazilazi – nudeći klijentima zaobilaznicu provere koju popularni Ad Blocker-i koriste. Drugim rečima, čak i da krajnji korisnik blokira display oglase kod sebe na pregledaču, reklame koje se mogu videti za vreme emitovanja videa nastavljaju da se prikazuju – generišući prihod za izdavače.

Klijenti sa razvijenih tržišta, na Balkanu situacija i dalje u razvoju

Kada radite na sopstvenom proizvodu koji najviše odgovara tržištu Sjedinjenih Američkih Država, kaže Uroš, součavate se i sa problemom geografije – “raditi biznis iz Srbije sa idejom proboja na američko tržište stvara određenu dozu predrasude kod Amerikanaca kada shvate da treba da posluju sa Srbima, sa ekipom koja sedi na drugom kraju planete i koja nije iz jedne od 50 država”. Uz sve to, dodatnu prepreku predstavlja i izuzetno jaka konkurencija.

“Rekli bismo da je naš glavni konkurent JW player, ali u odnosu na njih imamo neke ključne prednosti, objašnjava Uroš:

JW potpisuje ugovore sa publisher-ima na godinu dana i njihov klijent to unapred mora da plati, a to je uglavnom veliki finansijski izdatak. Mi naplatu vršimo na mesečnom nivou pri čemu naši klijenti saradnju mogu da prekinu u svakom trenutku. Transparentnost cena igra veliku ulogu u našem poslovanju, a klijenti vole da sarađuju sa kompanijama koje nemaju skrivene troškove.

Dodatna prednost Brid.tv-a jeste i to što je tim custom razvio softver za postavljanje i distribuciju oglasa. Kao takav, timu omogućava naprednije praćenje učinka oglasa, a samim oglašivačima – daleko bolju korisničku podršku. Uroš naglašava da je ovo ujedno i ključna opcija koja privlači klijente iz Amerike, Evrope i sa Bliskog Istoka:

Kako se video uglavnom naplaćuje preko CPM-a, u ovim oblastima su najveće brojke, pa je i logično da na tim tržištima nastojimo da se širimo. Ali, apsolutno nemamo ništa protiv balkanskog tržišta, naše usluge nudimo i ovde i imamo klijente u Hrvatskoj. Problem je u tome što to kod nas nije toliko isplativo – advertajzeri još nisu uvideli tu priliku i ne znaju kako to da monetizuju. Američko tržište je za sad definitvno broj jedan.

Naredni koraci širenje tima i investicija

Iako podaci pokazuju da online video u Srbiji raste, značajnijih skokova na ovom polju verovatno neće biti. Međutim, iz ove kompanije dodaju da to ne znači da je tim okrenuo leđa Srbiji i lokalnom tržištu. Štaviše, Brid.tv je u potrazi za novim članovima tima koji imaju ekspertizu na ovom polju, a koji upravo na lokalnom tržištu žele da razvijaju produkt za čitav svet.

Uroš za Netokraciju otkriva i da polako priprema teren za investiciju koja će im omogućiti dalje skaliranje biznisa:

Želimo da pratimo put ostalih uspešnih startapa u ovom domenu iz Amerike i da dalje da razvijamo strateška partnerstva sa firmama kao sto je YellowHammer Group (SpringServe), Google, itd. Videćemo gde će nas to dovesti i na osnovu toga ćemo praviti dalje planove.

“Na kraju, zaključuje Uroš, ma koliko posao brzo napredovao, kada radiš za sebe niko drugi ne ubira plodove tvog rada i uvek dobiješ direktan i konkretan feedback – a to je u ovom poslu najbolja polazna osnova.”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Netokracija

Predstavljamo vam ‘Employer Branding Belgrade’ – online konferenciju koja otkriva nova pravila u IT industriji

Pravila za regrutovanje top talenta u IT-ju su se promenila… I zato organizujemo Employer Branding Belgrade - besplatni online događaj koji će pokušati da odgovori na pitanje šta zaposleni u tehnološkoj industriji danas traže kod svog poslodavca!

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.