Apple Watch: Popularni gedžet koji se ne prodaje

Apple Watch: Popularni gedžet koji se ne prodaje

Nakon skoro tri meseca od lansiranja, Apple Watch je svetsku javnost ostavio podeljenom. I dok jedni tvrde da je ovaj uređaj planetarni hit, drugi pak njegovu popularnost vezuju isključivo za mlade ljude, ‘early adoptere’ i zaljubljenike u nove tehnologije. No, ukoliko se okrenemo brojkama, videćemo da je prodaja ovog pametnog sata u poslednje vreme znatno opala.

Apple-Watch

Naime, kako prenosi Business Insider, istraživačka studija firme Slice ukazuje na to da su sudeći prema analiziranim e-mail računima u Sjedinjenim Američkim Državama, porudžbine za Apple Watch opale skoro 90 odsto nakon samo nedelju dana otkako je ovaj uređaj imao svoje prvo predstavljanje. Ipak treba napomenuti da statistika nije obuhvatila prodaje i narudžbine u fizičkim Apple prodavnicama širom sveta.

Čak su i pojedini analitičari iz firme BMO Capital Markets razočarani sa ovom činjenicom, te se lako može desiti da smanje svoje procene kada je reč o prodaji Apple Watch-a za narednu godinu. Iako neki od stručnjaka osporavaju ovaj uređaj i njegovo korišćenje, analitičar Cantor Fitzgerald veruje da će Apple Watch biti jedan od najpopularnijih poklona za novogodišnje i božićne praznike, te postoji šansa da se ovaj uređaj uvrsti među najprodavanije proizvode pomenute kompanije i na taj način barem malo promeni nezavidnu statistiku.

Tim-Cook
Svi se sećamo detalja sa predstavljanja Apple Watcha. Nestrpljivo smo čekali i dočekali… međutim nismo bili previše iznenađeni.

Sa druge strane, direktor kompanije Global Equities Research, Trip Chowdhry je procenio kako bi Apple mogao da proda između 20 i 25 miliona ovog pametnog sata i to u poslednja tri meseca ove godine, ali je istakao:

Zašto bih ja trebalo da potrošim 400 dolara za jedan ekran na mom zglobu koji mi u suštini pruža iste funkcije kao i moj pametni telefon.

Zapamtimo, pametni satovi nisu mobilni telefoni

Sa nešto drugačijim stavom dolazi analitičarka Carolina Milanesi koja ističe da prodaja pametnih satova kao i drugih wearable uređaja stvara izazov kako za Apple, tako i za druge kompanije. Milanesi ističe da se glavni problem javlja u činjenici da pameti satovi, iako mogu da učine život lakšim, pak ne mogu da zamene osnovnu potrebu za komunikacijom koju nam pružaju telefoni.

Neki od analitičara smatraju da će Apple u prvom kvartalu ove godine prodati oko tri do pet miliona pametnih satova, a da očekivana prodaja do kraja godine iznosi nešto manje od 20 miliona uređaja. Za sam kraj Jack Gold je istakao:

Ovo će svakako biti dugoročna igra koja će trajati bar još godinu ili dve i to ne samo za Apple, nego i za tržište jer kompanije moraju razumeti šta potrošači zaista žele da pametni sat uradi za njih.

Imajući to na umu, kompanija iz Kupertina još nije u javnost izašla sa zvaničnim statistikama prodaje Apple Watch-a. Nama, korisnicima i svetskoj javnosti, ostaje da vidimo da li će se u vremenu koje je pred nama prodaja povećati i može li ovaj tehnološki gigant sledeći put predstaviti pametni sat sa dodatnim funkcijama i korekcijama – i tako izaći iz okvira “već viđenog”, stvarajući sebi put još bolje prodaje koji vodi do zagarantovanog uspeha.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.