Kreće isplata muzičara za servis servisa ‘Apple Music’

Koliko para, toliko muzike: Apple popustio pred zahtevima muzičke industrije

Nakon kritike koju je pevačica Taylor Swift uputila kompaniji iz Kupertina, iz Apple-a su odlučili da muzički umetnici ipak budu plaćeni tokom probnog perioda novog servisa Apple Music. Ovaj premijum ‘streaming’ servis zvanično kreće sa radom sledeće nedlje, tačnije 30. juna.

taylor2

Novost da će Apple početi sa plaćanjem umetnika kao i izdavača potvrdio je potpredsednik ove kompanije Eddy Cue. Kako prenosi The Verge, glavni razlog za pomenuti potez jeste poruka pevačice Taylor Swift koja je iskritikovala Apple, ističući da je „razočaravajuće“ i „šokantno“ da nezavisni muzičari ne budu isplaćivani tokom probnog perioda servisa Apple Music.

Plan poznate kompanije je bio da nakon isteka besplatne opcije korišćenja servisa, svim muzičarima ponudi veće isplate nego što to nude rivali – kao što je na primer Spotify ili Deezer. Ipak, Taylor nije želela da sakriva svoje nezadovoljstvo, obrazloživši na blogu zašto planira da povuče svoje najnovije izdanje sa ovog servisa. Pevačica se oglasila i na Twitter-u, dodavši da je period od tri meseca dosta vremena da neko od muzičara radi besplatno.

Poruka se naravno raširila velikom brzinom stigavši i do Eddy Cue-a koji je morao da ublaži nezadovoljstvo ove pevačice (doduše i čitave industrije), potvrdivši na kraju da će Apple ipak platiti muzičke umetnike čak i za vreme probnog perioda pomenutog servisa (nije kao da nemaju). Ubrzo nakon toga, Swiftova je pozitivno odreagovala na Twitter-u, ali BuzzFeed ipak izveštava da ova pevačica tek treba da sklopi dogovor sa pomenutom kompanijom kako bi njen album pronašao mesto na servisu Apple Music.

To to to je to, hajde svi da igramo…

Hoće li se ikada poravnati sve planete u kosmosu zvanom muzička industrija, ostaje nam tek da vidimo. Prva revolucija kada je digitalna prodaja u pitanju svakako je stigla sa pokojnim Steve Jobs-om koji je ujedinio izdavačke kompanije i omogućio im da putem iTunes-a prodaju muziku. Skoro 15 godina kasnije i čini se da industrija nikada nije bila više podeljena, a stvari su otišle toliko daleko da su se pojedini umetnici udružili i pokrenuli svoj „startap“ – Tidal.

Sa teškom konkurencijom i umetnicima koji su razočarani u digitalne kanale, odluka Apple-a da u kratkom vremenskom roku prihvati isplaćivanje muzičkih umetnika ne dolazi kao veliko iznenađenje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.