Kreće isplata muzičara za servis servisa ‘Apple Music’

Koliko para, toliko muzike: Apple popustio pred zahtevima muzičke industrije

Nakon kritike koju je pevačica Taylor Swift uputila kompaniji iz Kupertina, iz Apple-a su odlučili da muzički umetnici ipak budu plaćeni tokom probnog perioda novog servisa Apple Music. Ovaj premijum ‘streaming’ servis zvanično kreće sa radom sledeće nedlje, tačnije 30. juna.

taylor2

Novost da će Apple početi sa plaćanjem umetnika kao i izdavača potvrdio je potpredsednik ove kompanije Eddy Cue. Kako prenosi The Verge, glavni razlog za pomenuti potez jeste poruka pevačice Taylor Swift koja je iskritikovala Apple, ističući da je „razočaravajuće“ i „šokantno“ da nezavisni muzičari ne budu isplaćivani tokom probnog perioda servisa Apple Music.

Plan poznate kompanije je bio da nakon isteka besplatne opcije korišćenja servisa, svim muzičarima ponudi veće isplate nego što to nude rivali – kao što je na primer Spotify ili Deezer. Ipak, Taylor nije želela da sakriva svoje nezadovoljstvo, obrazloživši na blogu zašto planira da povuče svoje najnovije izdanje sa ovog servisa. Pevačica se oglasila i na Twitter-u, dodavši da je period od tri meseca dosta vremena da neko od muzičara radi besplatno.

Poruka se naravno raširila velikom brzinom stigavši i do Eddy Cue-a koji je morao da ublaži nezadovoljstvo ove pevačice (doduše i čitave industrije), potvrdivši na kraju da će Apple ipak platiti muzičke umetnike čak i za vreme probnog perioda pomenutog servisa (nije kao da nemaju). Ubrzo nakon toga, Swiftova je pozitivno odreagovala na Twitter-u, ali BuzzFeed ipak izveštava da ova pevačica tek treba da sklopi dogovor sa pomenutom kompanijom kako bi njen album pronašao mesto na servisu Apple Music.

To to to je to, hajde svi da igramo…

Hoće li se ikada poravnati sve planete u kosmosu zvanom muzička industrija, ostaje nam tek da vidimo. Prva revolucija kada je digitalna prodaja u pitanju svakako je stigla sa pokojnim Steve Jobs-om koji je ujedinio izdavačke kompanije i omogućio im da putem iTunes-a prodaju muziku. Skoro 15 godina kasnije i čini se da industrija nikada nije bila više podeljena, a stvari su otišle toliko daleko da su se pojedini umetnici udružili i pokrenuli svoj „startap“ – Tidal.

Sa teškom konkurencijom i umetnicima koji su razočarani u digitalne kanale, odluka Apple-a da u kratkom vremenskom roku prihvati isplaćivanje muzičkih umetnika ne dolazi kao veliko iznenađenje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Internet marketing

Kako kreirati kampanje sada kada Google Ads za Srbiju omogućava biranje mikro lokacija

Google je od nedavno omogućio oglašivačima da preko Google Ads platforme ciljaju pojedinačne gradove i regione u Srbiji. U nastavku teksta pročitajte kako to i da uradite.

Propustili ste

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.

Karijere

Kako radoznalost i konstantno učenje oblikuju domaću IT industriju – iz ženskog ugla

Sedma po redu Ladies of New Business konferencija u organizaciji Netokracije okupila je prošle nedelje preko 100 dama koje su imale priliku da čuju zašto su pripadnice lepšeg pola veoma važan deo IT industrije.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Gaming

Oni su Two Desperados, ima ih preko 30 i napravili su igru koju igra 30 miliona igrača širom sveta

Kada razvijete igru za 30 miliona ljudi predstavljate veoma respektabilno ime u rastućoj 'gaming' industriji. U ovom slučaju govorimo o beogradskoj kompaniji Two Desperados, sa čijim smo osnivačem imali priliku da razgovaramo.