Apple sprema novi patent za AR pametne naočare?

Apple sa novim patentom za AR pametne naočare započinje trku sa Guglom?

Tehnološka kompanija iz Kalifornije radi na patentiranju pametnih naočara koje će u velikoj meri biti zasnovane na tehnologiji proširene stvarnosti, dok sam projekat u velikoj meri podseća na - Google Glass. Na ovaj način kompanija bi u budućem periodu mogla da proširi ponudu svojih nosivih uređaja.

Iako je za sada još rano govoriti o tome kako bi naočare mogle da izgledaju, te koje performanse bi mogle da karakterišu iste, jasno je da bi korisnici uz pomoć ovog uređaja i tehnologije proširene stvarnosti mogli da vide i pretraže više informacija i detalja o određenim objektima koji se nalaze ispred njih u realnom okruženju.

Detalje svog patenta, Apple je prikazao još ranije putem iPad i iPhone uređaja, a koji je još 2013. godine podnesen Kancelariji za patente i zaštitne znakove pri Sjedinjenim Američkim Državama, dok je na kraju predstavljen i nacrt i zgleda AR naočara, piše ReadWrite. Inače, sam patent rezultat je rada AR startapa Metaio, koga je tehnološki gigant iz Kupertina akvizirao još 2013. godine. Podsetimo, i Google je nedavno takođe ponovo oživeo svoj zaboravljeni projekata pametnih naočara – a ako ove dve kompanije budu ostvarile svoje planove, biće zanimljivo pratiti nastupe na tržištu.

Patent pametnih Apple AR naočara iza kojeg stoji startap Metaio, koga je poznata kompanija kupila 2013. godine.

AR tehnologija ima veliki prostor za dalje inovacije

Namere Epla da vremenom sve više ulaže u pomenutu tehnologiju, ogledaju se u činjenici da kompanija već sprema poseban AR odeljak za novi iOS 11, dok bi dugo čekani iPhone 8 u velikoj meri mogao da bude podređen proširenoj stvarnosti. Želju da krenu u ovom smeru nisu krili i najviši predstavnici kompanije, štaviše CEO Tim Kuk, još ranije je istakao kako „čitav tim radi na velikim idejama“, aludirajući na proširenu stvarnost u kojoj Epl vidi veliki potencijal.

Ova tehnologija će nesumnjivo oblikovati budućnost tržišta mobilnih uređaja ostavljajući dosta prostora za dalji napredak i razvoj. Za sada je ipak još rano govoriti ozbiljno o AR-u na našim telefonima, ali ako se setimo planetarno popularne igre Pokemon Go, koja je upravo zasnovana na pomenutoj tehnologiji – lako se možemo uveriti da će se nadmetanje velikih kompanija za kreiranje što boljih proizvoda, prebaciti na polje agumentovane ili proširene stvarnosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Propustili ste

Gaming

Kako je tim beogradskog Ubisofta razvijao ‘Ghost Recon Breakpoint’ – za milione ljudi širom sveta

'Ghost Recon Breakpoint' je nova igra kompanije Ubisoft koja je u globalnoj 'gaming' zajednici već prikupila veliki broj pozitivnih reakcija igrača širom planete. U razgovoru sa jednim od članova tima koji je radio na razvoju ove igre otkrivamo kako je proces tekao 'iza kulisa'.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.

Kolumna

Digitalna transformacija banaka nije samo kreiranje aplikacije – to je promena načina razmišljanja

Kada se u jednoj rečenici nađu reči digitalizacija i banka, prva asocijacija je, naravno, Internet bankarstvo. I Internet zaista jeste možda i najznačajniji deo infrastrukture digitalizacije. Da li u tim uslovima tradicionalno bankarstvo uopšte može da opstane?

Netokracija

OMGcommerce ponovo u Beogradu: 20. novembra odgovaramo na pitanja koja najviše muče domaće e-trgovce

Treću godinu zaredom Netokracija Srbija organizuje OMGcommerce Beograd. Ove godine bavimo se novom regulativom koja bi trebalo da unapredi poslovanje web trgovaca u Srbiji, ali i novim digitalnim proizvodima koji aktivno oblikuju našu digitalnu ekonomiju.