Apple sprema novi patent za AR pametne naočare?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Apple sa novim patentom za AR pametne naočare započinje trku sa Guglom?

Tehnološka kompanija iz Kalifornije radi na patentiranju pametnih naočara koje će u velikoj meri biti zasnovane na tehnologiji proširene stvarnosti, dok sam projekat u velikoj meri podseća na - Google Glass. Na ovaj način kompanija bi u budućem periodu mogla da proširi ponudu svojih nosivih uređaja.

Iako je za sada još rano govoriti o tome kako bi naočare mogle da izgledaju, te koje performanse bi mogle da karakterišu iste, jasno je da bi korisnici uz pomoć ovog uređaja i tehnologije proširene stvarnosti mogli da vide i pretraže više informacija i detalja o određenim objektima koji se nalaze ispred njih u realnom okruženju.

Detalje svog patenta, Apple je prikazao još ranije putem iPad i iPhone uređaja, a koji je još 2013. godine podnesen Kancelariji za patente i zaštitne znakove pri Sjedinjenim Američkim Državama, dok je na kraju predstavljen i nacrt i zgleda AR naočara, piše ReadWrite. Inače, sam patent rezultat je rada AR startapa Metaio, koga je tehnološki gigant iz Kupertina akvizirao još 2013. godine. Podsetimo, i Google je nedavno takođe ponovo oživeo svoj zaboravljeni projekata pametnih naočara – a ako ove dve kompanije budu ostvarile svoje planove, biće zanimljivo pratiti nastupe na tržištu.

Patent pametnih Apple AR naočara iza kojeg stoji startap Metaio, koga je poznata kompanija kupila 2013. godine.

AR tehnologija ima veliki prostor za dalje inovacije

Namere Epla da vremenom sve više ulaže u pomenutu tehnologiju, ogledaju se u činjenici da kompanija već sprema poseban AR odeljak za novi iOS 11, dok bi dugo čekani iPhone 8 u velikoj meri mogao da bude podređen proširenoj stvarnosti. Želju da krenu u ovom smeru nisu krili i najviši predstavnici kompanije, štaviše CEO Tim Kuk, još ranije je istakao kako “čitav tim radi na velikim idejama”, aludirajući na proširenu stvarnost u kojoj Epl vidi veliki potencijal.

Ova tehnologija će nesumnjivo oblikovati budućnost tržišta mobilnih uređaja ostavljajući dosta prostora za dalji napredak i razvoj. Za sada je ipak još rano govoriti ozbiljno o AR-u na našim telefonima, ali ako se setimo planetarno popularne igre Pokemon Go, koja je upravo zasnovana na pomenutoj tehnologiji – lako se možemo uveriti da će se nadmetanje velikih kompanija za kreiranje što boljih proizvoda, prebaciti na polje agumentovane ili proširene stvarnosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.