Apple sprema novi patent za AR pametne naočare?

Apple sa novim patentom za AR pametne naočare započinje trku sa Guglom?

Tehnološka kompanija iz Kalifornije radi na patentiranju pametnih naočara koje će u velikoj meri biti zasnovane na tehnologiji proširene stvarnosti, dok sam projekat u velikoj meri podseća na - Google Glass. Na ovaj način kompanija bi u budućem periodu mogla da proširi ponudu svojih nosivih uređaja.

Iako je za sada još rano govoriti o tome kako bi naočare mogle da izgledaju, te koje performanse bi mogle da karakterišu iste, jasno je da bi korisnici uz pomoć ovog uređaja i tehnologije proširene stvarnosti mogli da vide i pretraže više informacija i detalja o određenim objektima koji se nalaze ispred njih u realnom okruženju.

Detalje svog patenta, Apple je prikazao još ranije putem iPad i iPhone uređaja, a koji je još 2013. godine podnesen Kancelariji za patente i zaštitne znakove pri Sjedinjenim Američkim Državama, dok je na kraju predstavljen i nacrt i zgleda AR naočara, piše ReadWrite. Inače, sam patent rezultat je rada AR startapa Metaio, koga je tehnološki gigant iz Kupertina akvizirao još 2013. godine. Podsetimo, i Google je nedavno takođe ponovo oživeo svoj zaboravljeni projekata pametnih naočara – a ako ove dve kompanije budu ostvarile svoje planove, biće zanimljivo pratiti nastupe na tržištu.

Patent pametnih Apple AR naočara iza kojeg stoji startap Metaio, koga je poznata kompanija kupila 2013. godine.

AR tehnologija ima veliki prostor za dalje inovacije

Namere Epla da vremenom sve više ulaže u pomenutu tehnologiju, ogledaju se u činjenici da kompanija već sprema poseban AR odeljak za novi iOS 11, dok bi dugo čekani iPhone 8 u velikoj meri mogao da bude podređen proširenoj stvarnosti. Želju da krenu u ovom smeru nisu krili i najviši predstavnici kompanije, štaviše CEO Tim Kuk, još ranije je istakao kako „čitav tim radi na velikim idejama“, aludirajući na proširenu stvarnost u kojoj Epl vidi veliki potencijal.

Ova tehnologija će nesumnjivo oblikovati budućnost tržišta mobilnih uređaja ostavljajući dosta prostora za dalji napredak i razvoj. Za sada je ipak još rano govoriti ozbiljno o AR-u na našim telefonima, ali ako se setimo planetarno popularne igre Pokemon Go, koja je upravo zasnovana na pomenutoj tehnologiji – lako se možemo uveriti da će se nadmetanje velikih kompanija za kreiranje što boljih proizvoda, prebaciti na polje agumentovane ili proširene stvarnosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.