Novo poglavlje za Google Glass - u 'enterprise' svetu

Novo poglavlje za Google Glass – u ‘enterprise’ svetu

Zamislite kako bi bilo da svoj posao obavljate dok su vam pred očima tražene pisane instrukcije, video uputstva i sredstvo za audio i video snimanja. Sa Google Glass tehnologijom koju su mnogi prerano 'sahranili', to polako postaje realnost. Ovaj proizvod ponovo se vraća na tržište, ali sa drugačijim karakteristikama i namenom. Naime, ove pametne naočare nazvane Enterprise Edition namenjene su profesionalcima i služe za brže, lakše i bezbednije obavljanje posla u svim industrijskim i naučnim oblastima.

Google pametne naočare prešle su dug put od kad su ih Sergej Brin, jedan od osnivača Googla, i čuvena modna dizajnerka Dajana fon Firstenberg prošetali na modnoj pisti kao pravi „hipsterski gedžet“.

Tada je njihova pojava trebalo da bude nalik Velikom prasku u svetu nosive tehnologije, revolucija u načinu na koji ljudi mogu da proveravaju društvene mreže, fotografišu, pretražuju Internet, šalju poruke i sl, a sve to samo uz pomoć glasa. Međutim, činjenica je da su u 2012. bile daleko ispred svog vremena, a cena od 1.500 dolara im svakako nije išla u prilog. Stoga su čelnici Alphabeta (kompanije u čijem je vlasništvu Google) rešili da ovom projektu pripišu etiketu propalo. Tako je barem svetska tehnološka zajednica verovala.

Specijalizacija pametnih naočara

Međutim, Glass tim aktivno je radio na transformaciji pametnih naočara, a šuškanja da se ovaj proizvod prilagođava za potrebe profesionalaca u 2015. postajala su sve glasnija. Čitav projekat preuzeo je Toni Fedel, jedan od tvoraca iPod muzičkog plejera i kompanije Nest Labs (koju je preuzeo Google), a sa njim Google Glass doživljava renesansu. Pametne naočare specijalizuju se za upotrebu u različitim industrijskim i naučnim sektorima i danas igraju ulogu asistenta prilikom rada.

Google Glass prešao je dalek put od eksperimentalnog projekta namenjenog korisnicima do primene u različitim industrijama.

Novi model odlikuju bolja kamera (od 8 mpx), bolji procesor, indikator za video snimanje i dugotrajnija baterija, idealna za radno vreme od osam sati. Najveća promena, međutim, je to što je ovaj mini kompjuter odvojen od rama, te se može zakačiti za bilo koju vrstu naočara, pa čak i za one zaštitne.

Naočare iz Enterprise edicije u nekim kompanijama su u upotrebi već dve godine, ali je njihovo korišćenje ostajalo ispod radara kao pilot projekat. Danas se one upotrebljavaju u oblasti proizvodnje, logistike, zdravstva, pri terenskom radu i slično, a neke od kompanija koje ih koriste su Volkswagen i Boeing.

Realnost ili utopija?

Cena Google Glass Enterprisa formira se u skladu sa poslovnim potrebama kupca i prema dogovoru sa Glass partnerima, kompanijama iz različitih oblasti koje su ekskluzivni partneri Googla, a koje koriste svoja ekspertska znanja ne bi li ovaj gedžet prilagodili profesionalnim potrebama u različitim poljima.

I dok je upotreba pametnih naočara unapredila poslovanje u gotovo svim oblastima u kojima se primenjuje (zdravstveni radnici tvrde da uz pomoć opcije hvatanja beležaka po danu uštede i do dva sata), ostaje pitanje koliko je njihova upotreba realna za većinu zemalja sveta, pa čak i one koje pripadaju bogatom Zapadu. Jedna od procena tvrdi da će do 2025. skoro 1,4 miliona radnika u SAD koristiti pametne naočare. Za naše tržište, pak, kojem ponekad nedostaju i elementarna oprema i sirovine, ovo i dalje ostaje san. Ali, kako stari kažu, nada umire poslednja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.