Novo poglavlje za Google Glass - u 'enterprise' svetu

Novo poglavlje za Google Glass – u ‘enterprise’ svetu

Zamislite kako bi bilo da svoj posao obavljate dok su vam pred očima tražene pisane instrukcije, video uputstva i sredstvo za audio i video snimanja. Sa Google Glass tehnologijom koju su mnogi prerano 'sahranili', to polako postaje realnost. Ovaj proizvod ponovo se vraća na tržište, ali sa drugačijim karakteristikama i namenom. Naime, ove pametne naočare nazvane Enterprise Edition namenjene su profesionalcima i služe za brže, lakše i bezbednije obavljanje posla u svim industrijskim i naučnim oblastima.

Google pametne naočare prešle su dug put od kad su ih Sergej Brin, jedan od osnivača Googla, i čuvena modna dizajnerka Dajana fon Firstenberg prošetali na modnoj pisti kao pravi „hipsterski gedžet“.

Tada je njihova pojava trebalo da bude nalik Velikom prasku u svetu nosive tehnologije, revolucija u načinu na koji ljudi mogu da proveravaju društvene mreže, fotografišu, pretražuju Internet, šalju poruke i sl, a sve to samo uz pomoć glasa. Međutim, činjenica je da su u 2012. bile daleko ispred svog vremena, a cena od 1.500 dolara im svakako nije išla u prilog. Stoga su čelnici Alphabeta (kompanije u čijem je vlasništvu Google) rešili da ovom projektu pripišu etiketu propalo. Tako je barem svetska tehnološka zajednica verovala.

Specijalizacija pametnih naočara

Međutim, Glass tim aktivno je radio na transformaciji pametnih naočara, a šuškanja da se ovaj proizvod prilagođava za potrebe profesionalaca u 2015. postajala su sve glasnija. Čitav projekat preuzeo je Toni Fedel, jedan od tvoraca iPod muzičkog plejera i kompanije Nest Labs (koju je preuzeo Google), a sa njim Google Glass doživljava renesansu. Pametne naočare specijalizuju se za upotrebu u različitim industrijskim i naučnim sektorima i danas igraju ulogu asistenta prilikom rada.

Google Glass prešao je dalek put od eksperimentalnog projekta namenjenog korisnicima do primene u različitim industrijama.

Novi model odlikuju bolja kamera (od 8 mpx), bolji procesor, indikator za video snimanje i dugotrajnija baterija, idealna za radno vreme od osam sati. Najveća promena, međutim, je to što je ovaj mini kompjuter odvojen od rama, te se može zakačiti za bilo koju vrstu naočara, pa čak i za one zaštitne.

Naočare iz Enterprise edicije u nekim kompanijama su u upotrebi već dve godine, ali je njihovo korišćenje ostajalo ispod radara kao pilot projekat. Danas se one upotrebljavaju u oblasti proizvodnje, logistike, zdravstva, pri terenskom radu i slično, a neke od kompanija koje ih koriste su Volkswagen i Boeing.

Realnost ili utopija?

Cena Google Glass Enterprisa formira se u skladu sa poslovnim potrebama kupca i prema dogovoru sa Glass partnerima, kompanijama iz različitih oblasti koje su ekskluzivni partneri Googla, a koje koriste svoja ekspertska znanja ne bi li ovaj gedžet prilagodili profesionalnim potrebama u različitim poljima.

I dok je upotreba pametnih naočara unapredila poslovanje u gotovo svim oblastima u kojima se primenjuje (zdravstveni radnici tvrde da uz pomoć opcije hvatanja beležaka po danu uštede i do dva sata), ostaje pitanje koliko je njihova upotreba realna za većinu zemalja sveta, pa čak i one koje pripadaju bogatom Zapadu. Jedna od procena tvrdi da će do 2025. skoro 1,4 miliona radnika u SAD koristiti pametne naočare. Za naše tržište, pak, kojem ponekad nedostaju i elementarna oprema i sirovine, ovo i dalje ostaje san. Ali, kako stari kažu, nada umire poslednja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Gaming

Kako predstaviti vašu igru publici kada su svi događaji otkazani – je li spas u pitchevima na daljinu?

Svetska zdravstvena kriza sa jedne strane doprinela je popularizaciji video igara, ali je druge strane uskratila šansu mnogim gejming studijima da izlažu svoje projekte pred publikom na konferencijama i događajima koji su u potpunosti otkazani.

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

Tehnologija

Šta nam donose srpski AppStore i Apple Pay? (gost Ivan Jelić)

Moglo bi se reći da je ova godina za korisnike Apple uređaja u Srbiji konačno donela lepe stvari poput srpskog App Store-a, ali i drugih servisa ove kompanije. U novoj epizodi Netokracijinog podcasta govorili smo upravo o tome, ali i šta ova 'tech' kompanija sprema od novina za čitav svet.

Kultura 2.0

Serbian Bookers: Turizam je i dalje u lošem stanju, ali izdavači računaju na domaće turiste

Kako su se domaći digitalni iznajmljivači snašli tokom pandemije i kakva su im očekivanja za naredni period? Istraživanje platforme Serbian-Bookers ima odgovor.

Intervju

Kako je pandemija uticala na globalno tržište digitalnih usluga i koje pouke se mogu izvući

Ceo svet se preko noći promenio izbijanjem COVID-19 pandemije, a ovaj virus uticao je na sve segmente poslovanja, posebno na globalno tržište IT usluga. Ono je moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji i zaposlenima u ovom sektoru nametne potpuno novi izazov - izgradnju internih resursa u cilju što boljeg odgovora na krizu.

Kultura 2.0

Da li i dalje čitamo stripove ili će ovaj kulturološki fenomen ostati u senci digitalizacije?

Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti! Da li i vi često citirate omiljene junake iz stripova, poput čuvenog Alana Forda i jesu li stripovi i dalje deo pop-kulture koji rado konzumirate? Oni su, zapravo, kult koji se ne da tako lako izgubiti u zaboravu, a mi smo analizirali da li će ove male, crtane knjižice i dalje nalaziti put do korisnika - čak i u vreme digitalizacije pisanog i crtanog sadržaja.