‘App Store’ doživeo prvi veći napad

‘App Store’ doživeo prvi veći napad: Developeri nova meta hakera?

Prodavnica aplikacija za iOS uređaje doživela je u nedelju prvi veći napad nakon što je otkriveno da se među aplikacijama nalaze i one u koje je ubačen ‘malware’ tj. maliciozni softver sa namerom da našteti korisnicima. Apple se gotovo istog trenutka oglasio, aplikacije su uklonjene, a pitanje koje postavlja jeste kako su programi uopšte i odobreni?

appstore_1

VentureBeat piše da je maliciozni softver otkriven u nedelju nakon što je Apple priznao tvrdnje nekoliko sigurnosnih kompanija koje su ukazale na postojanje programa pod nazivom XcodeGhost koji dovodi do kreiranja zaraženih aplikacija, a koji je bio embed-ovan u više stotina njih, čineći ovo najvećim sigurnosnim propustom koji je pogodio kompaniju iz Kupertina u novijoj istoriji.

Pitate se kako je došlo do ove situacije? Hakeri su uspeli da ubace deo koda u neleganu verziju programa za kreiranje iOS aplikacija pod imenom Xcode, koji se mogao preuzeti sa torenta, a koji su pojedini developeri koristili za izrad svojih aplikacija. Lančanom reakcijom dolazimo do velikog broja zaraženih app-ovadok iz Apple-a poručuju da se sigurnosni tim ove kompanije odmah aktivirao i istog trena uklonio aplikacije dovedene u pitanje.

Menadžerka za odnose s javnošću pri Apple-u, Kristina Monagan, izjavila je u razgovoru sa medijima da je sigurnosni propust uklonjen brzo nakon što je otkriven, te da kompanije blisko radi sa developerima kako bi se postarala da koriste najnoviju legalnu verziju njihovog softvera za izradu aplikacija, najavljujući dodatne napore kada je edukacija programera u pitanju kako bi se u budućnosti prepoznale slične prevare.

Developeri na udaru

Ipak, pomenuti napad pokazao da je da je čak i jedan Apple „bušan“, te da je sigurnost polje u koje se mora konstantno ulagati. Zaraženi softver došao je iz Kine što dodatno produbljuje već komplikovane odnose između ove dve države kada su sajber odnosi u pitanju, skrećući pažnju da iako su naši uređaji za sada sigurni, developeri predstavljaju sasvim pogodnu metu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Kultura 2.0

Kuda ide muzički biznis u regionu i Srbiji – otkrivaju nam Rasta, Severina i Relja (Bassivity)

Muzika je odavno postala unosan biznis, a rastu ove industrije doprinose novi trendovi poput tehnologije produkcije pesama i spotova, streaming servisi ali i YouTube. Da li i naš region polako ulazi u moderni svet muzičkog biznisa?

Internet marketing

Zašto Dejv Birs kaže da kreativnost nije bogom dan talenat već stvar koju svako može da nauči?

Ovogodišnji Webiz Networking Night ugostiće nagrađivanog britanskog autora i govornika Dejva Birsa. Sa Dejvom razgovaram o tome kako nekonvencionalne stvari prodati šefu.

Netokracija

Kako do uspešnog Employer Branding ekosistema?

Marketari i HR menadžeri, spremite se – početkom oktobra vraća se Netokracijina Employer Branding konferencija! Kada 3. oktobra završite sa poslom pridružite nam se u ICT Hub-u gde ćemo govoriti o razvoju Employer Branding ekosistema u kompanijama. Čekamo vas!

Internet marketing

Kako su brendovi odigrali marketinšku utakmicu tokom Svetskog prvenstva u Kini?

Sa sportske strane svetsko prvenstvo u košarci želimo da zaboravimo što pre, ali sa marketinške strane priča je drugačija jer su brendovi ovaj put bili veoma aktivni. Ipak, da li su u potpunosti iskoristili 'hype' takmičenja u Kini?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Karijere

Kako se zaposliti u kompaniji Facebook? Nenad Božidarević deli svoja iskustva

Nakon četiri godine na poziciji front-end inženjera, najpre sa Facebook, a potom i sa Instagram strane, Nenad Božidarević prelazi u Oculus, gde nakon godinu dana postaje menadžer, a za Netokraciju otkriva da li je Menlo Park zaista raj za domaće programere.