74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

Razlike između dva najpopularnija mobilna operativna sistema već znamo, ali kada je reč o zaštiti korisnika i njihovih ličnih podataka, kompanije iz kojih dolaze iOS i Android dele isti stav - ne dopuštaju vlastima da pristupaju telefonima korisnika bez posebne dozvole.

prismotra

Naime, kako prenosi Cult of Android, Apple ima veliki otpor prema ovakvoj vrsti prismotre korisnika, a stav giganta ogleda se u činjenici da su enkriptovani uređaji koje pokreće iOS 8 i noviji zatvoreni za bilo kakvo eksterno otključavanje sa drugih izvora.

Sa druge strane i Google se protivi ovakvoj vrsti ugrožavanja privatnosti, te je svaki podatak koji se nalazi na Android 5.0 verziji i novijim potpuno enkriptovan i ne može biti otključan na daljinu – pa čak ni od strane federalnih vlasti.

Ipak, kada je reč o Androidu, ovaj OS poznat je po problemima fragmentacije i zastarelih operativnih sistema koji u velikom broju i dalje pokreću današnje mobilne uređaje. Sudeći prema podacima koje je kompanije iznela, čak 74% uređaja i dalje je moguće otključati na daljinu – upravo zahvaljujući ovom problemu.

Uvid u sadržaj samo uz nalog

Predstavnici vlasti koji i jesu obučeni za ovakvu vrstu hakovanja, mogu na osnovu različitih tehnika zaobići pojedine lozinke na Androidu, dok je Google u stanju da po nalogu organa vlasti resetuje određene šifre i na osnovu daljinske kontrole omogući istraživačima da dobiju uvid u dokumenta i sadržaj telefona određenog korisnika koji ima problem sa zakonom.

Bitno je istaći da čak 91% uređaja koji rade na novijim verzijma iOSa ima automatski postavljenu enkripciju. Iako deli istu filozofiju sa Appleom kada je reč o privatnosti korisnika, Google ipak muče problemi sa fragmentacijom, pa je jasno da su korsnici uređaja iz Kupertina bolje zaštićeni njego njihove “komšije”.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.