74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

Razlike između dva najpopularnija mobilna operativna sistema već znamo, ali kada je reč o zaštiti korisnika i njihovih ličnih podataka, kompanije iz kojih dolaze iOS i Android dele isti stav - ne dopuštaju vlastima da pristupaju telefonima korisnika bez posebne dozvole.

prismotra

Naime, kako prenosi Cult of Android, Apple ima veliki otpor prema ovakvoj vrsti prismotre korisnika, a stav giganta ogleda se u činjenici da su enkriptovani uređaji koje pokreće iOS 8 i noviji zatvoreni za bilo kakvo eksterno otključavanje sa drugih izvora.

Sa druge strane i Google se protivi ovakvoj vrsti ugrožavanja privatnosti, te je svaki podatak koji se nalazi na Android 5.0 verziji i novijim potpuno enkriptovan i ne može biti otključan na daljinu – pa čak ni od strane federalnih vlasti.

Ipak, kada je reč o Androidu, ovaj OS poznat je po problemima fragmentacije i zastarelih operativnih sistema koji u velikom broju i dalje pokreću današnje mobilne uređaje. Sudeći prema podacima koje je kompanije iznela, čak 74% uređaja i dalje je moguće otključati na daljinu – upravo zahvaljujući ovom problemu.

Uvid u sadržaj samo uz nalog

Predstavnici vlasti koji i jesu obučeni za ovakvu vrstu hakovanja, mogu na osnovu različitih tehnika zaobići pojedine lozinke na Androidu, dok je Google u stanju da po nalogu organa vlasti resetuje određene šifre i na osnovu daljinske kontrole omogući istraživačima da dobiju uvid u dokumenta i sadržaj telefona određenog korisnika koji ima problem sa zakonom.

Bitno je istaći da čak 91% uređaja koji rade na novijim verzijma iOSa ima automatski postavljenu enkripciju. Iako deli istu filozofiju sa Appleom kada je reč o privatnosti korisnika, Google ipak muče problemi sa fragmentacijom, pa je jasno da su korsnici uređaja iz Kupertina bolje zaštićeni njego njihove “komšije”.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.