74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

74% Android uređaja i dalje pod prismotrom vlasti

Razlike između dva najpopularnija mobilna operativna sistema već znamo, ali kada je reč o zaštiti korisnika i njihovih ličnih podataka, kompanije iz kojih dolaze iOS i Android dele isti stav - ne dopuštaju vlastima da pristupaju telefonima korisnika bez posebne dozvole.

prismotra

Naime, kako prenosi Cult of Android, Apple ima veliki otpor prema ovakvoj vrsti prismotre korisnika, a stav giganta ogleda se u činjenici da su enkriptovani uređaji koje pokreće iOS 8 i noviji zatvoreni za bilo kakvo eksterno otključavanje sa drugih izvora.

Sa druge strane i Google se protivi ovakvoj vrsti ugrožavanja privatnosti, te je svaki podatak koji se nalazi na Android 5.0 verziji i novijim potpuno enkriptovan i ne može biti otključan na daljinu – pa čak ni od strane federalnih vlasti.

Ipak, kada je reč o Androidu, ovaj OS poznat je po problemima fragmentacije i zastarelih operativnih sistema koji u velikom broju i dalje pokreću današnje mobilne uređaje. Sudeći prema podacima koje je kompanije iznela, čak 74% uređaja i dalje je moguće otključati na daljinu – upravo zahvaljujući ovom problemu.

Uvid u sadržaj samo uz nalog

Predstavnici vlasti koji i jesu obučeni za ovakvu vrstu hakovanja, mogu na osnovu različitih tehnika zaobići pojedine lozinke na Androidu, dok je Google u stanju da po nalogu organa vlasti resetuje određene šifre i na osnovu daljinske kontrole omogući istraživačima da dobiju uvid u dokumenta i sadržaj telefona određenog korisnika koji ima problem sa zakonom.

Bitno je istaći da čak 91% uređaja koji rade na novijim verzijma iOSa ima automatski postavljenu enkripciju. Iako deli istu filozofiju sa Appleom kada je reč o privatnosti korisnika, Google ipak muče problemi sa fragmentacijom, pa je jasno da su korsnici uređaja iz Kupertina bolje zaštićeni njego njihove „komšije“.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Startapi i poslovanje

HTEC akvizirao novosadski Execom – sledi širenje baze klijenata i nova zapošljavanja

Domaća kompanija HTEC juče je objavila da je kupila novosadski Execom - još jednu veliku srpsku kompaniju koja takođe posluje u oblasti pružanja softverskih usluga.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.