Kako je Anastasija ostvarila svoj san da se zaposli u domaćem startapu?

Kako je Anastasija ostvarila svoj san da se zaposli u domaćem startapu – i to u vreme krize?

Kako bismo u izazovnim vremenima inspirisali mlade ljude da otpočnu IT karijeru, posle dužeg vremena nastavljamo naš serijal "Razgovori s juniorima".

Kriza koja je zahvatila IT industriju posebno je izazovna za juniore na početku karijere. Pored toga što su u kompanijama prvi na “listi za odstrel”, oglasa za posao je nikad manje i veoma je teško pronaći odgovarajuću poziciju. Cela situacija može da bude veoma demorališuća, naročito za mlade koji su uložili svoje vreme, trud i ambiciju na školovanje i profesionalno usavršavanje.

Zato smo krenuli u potragu za juniorima koji su, uprkos svemu, uspeli da se snađu, i u ovim izazovnim vremenima otpočnu svoju IT karijeru. A sve sa ciljem da pomognemo onima koji su se našli “u neobranom grožđu” i nemaju ideju odakle da počnu, pa bi im inspirativne priče drugih mladih ljudi mogle poslužiti kao primer i inspiracija za pravljenje prvih koraka.

Upravo takva je naša današnja sagovornica, koja nije želela da se prepusti slučaju, procenila je tržište i situaciju u industriji, i ne pristajući na kompromis odabrala poziciju koja joj najbolje odgovara i pruža mogućnost za dalji karijerni rast i napredak. Sa Anastasijom Samčović, koja je Junior Software Engineer u MyFitWorld startapu (o kojem ste imali priliku da čitate na Netokraciji), razgovarali smo o IT studijama u Novom Sadu, praksama koje je prošla i o tome kako izgleda biti junior u tehnološkom startapu.

Kada i kako si se zainteresovala da uđeš u svet IT industrije?

Anastasija: Na ideju da se bavim programiranjem došla sam u prvom razredu Gimnazije, iako nisam tačno znala šta ono zaista predstavlja. Bila sam inspirisana jednom rođakom, koja je moj veliki uzor, a u to vreme studirala programiranje na Matematičkom fakultetu u Beogradu, zbog čega sam i sama želela da sledim njen put. U trećem razredu Gimnazije već sam bila sigurna u to šta će biti moja buduća profesija, jer sam na časovima računarstva mogla da se upoznam s osnovama programiranja, što je bilo veoma zanimljivo i izazovno.

Kako izgleda tvoj obrazovni background?

Anastasija: Završila sam Gimnaziju u Kraljevu, 2019. godine na prirodno-matematičkom smeru, a iste godine upisala Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Softversko inženjerstvo i Informacione tehnologije. Ceo četvrti razred Gimnazije, pripremala sam se za prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ali sam negde u martu 2019. čula za smer SIIT na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i sve benefite koje pruža svojim studentima.

Zato sam odlučila da ću ipak upisati fakultet u Novom Sadu. Iako je iznenadna promena planova mogla da me košta, sve je prošlo u najboljem redu, i sve bih opet isto uradila. Od prvog semestra studenti na SIIT-u susreću se sa realnim projektima i realnim problemima, koji se u industriji javljaju, a svakim projektom oni sve više napreduju. Naravno, profesori i asistenti ne mogu uvek da isprate čitav naš rad, ali svaki student koji želi da ima kvalitetno znanje, trudiće se da sluša i primenjuje njihove savete, uz dodatno istraživanje.

Koliko ti je praksa značila za dalji razvoj karijere?

Anastasija: Trenutno sam redovna studentkinja četvrte godine fakulteta, a negde  pred kraj treće godine, u julu 2022. započela sam fulltime Data Visualization praksu u firmi SmartCat u Novom Sadu, koja je trajala dva meseca. Osim što sam mnogo naučila o vizualizaciji podataka, React-u, Visx-u, frontend testiranju, za to vreme sam uspela puno toga da naučim o samoj IT industriji.

U okviru prakse, u timu smo imali Product Owner-a, Project Manager-a, dizajnera, Team Leader-a, sve uloge koje inače postoje u većini timova. SmartCat je postavio visoke standarde za moja buduća zaposlenja i jako sam zahvalna na svemu što sam naučila od mog tima tokom prakse. Zatim je usledila part-time Backend praksa u firmi RedBlackTree u Beogradu, koja je takođe trajala dva meseca.

Za razliku od prvog iskustva, ovde nisam puno toga naučila, praksa mi nije bila izazovna i nije mi se svideo projekat na kom smo radili. Na kraju, kroz prakse koje sam prošla, shvatila sam da bih najviše volela da radim u firmi koja ima svoj proizvod, jer sam već tada znala da radno mesto u outsourcing firmama nije sigurno.

Kako se trenutna kriza odražava na juniore? Da li je teško pronaći posao?

Anastasija: Moje iskreno mišljenje je da su plate za juniore premale. Prošla sam značajan broj intervjua za posao, i jedino su SmartCat i MyFitWorld ispunili moja očekivanja vezana za visinu plate. Takođe, istina je da je u poslednjih šest meseci veoma teško pronaći posao kao junior, a potražnja je manja nego ranije. Jednostavno, IT tržište se zasitilo, zbog velike ekspanzije programera tokom perioda korone. Iako nisam ekspert za procenu stanja, verujem da će se nakon leta stanje na svim poljima stabilizovati, jer predugo traje kriza.

Možeš li da nam opišeš svoju trenutnu poziciju u kompaniji?

Anastasija: U MyFitWorld-u radim nešto više od 2 meseca, na poziciji Junior Software Developer. Moja želja je bila da radim za srpsku firmu koja ima svoj proizvod i eto, ta želja se i ostvarila, a ja sam prezadovoljna. Imamo i web i mobilnu aplikaciju, tako da u zavisnosti od potrebe, radim na obe aplikacije.

Koristimo React Native, React, Node.js, Firebase, kao najvažnije tehnologije. Svakog dana u 10:30 i 18:30 na Slack-u nam se javlja robot sa pitanjima “na čemu radimo tog dana “i onda na kraju dana da li smo završili, “koliko je ostalo do kraja”, nešto slično daily sastancima. Meni to mnogo više odgovara, nego da imamo svaki dan sastanke, jer ne gubimo vreme, a tako pratimo šta ko radi.

Naravno, svakog petka svi imamo sastanak, na kome pričamo o tome šta je završeno i šta su planovi za dalje. Radno vreme nam je fleksibilno i radimo remote, što je za mene opet bolja opcija, jer mi je bolja koncentracija.

Kako izgleda biti junior u startapu?

Anastasija: U MyFitWorld-u uvažavaju moje mišljenje i razmatraju moje ideje, iako sam junior. U početku mi je mnogo značilo da mi kolege pomažu oko pronalaska delova projekata na kojima treba da radim, jer su aplikacije velike. Brzo sam se uklopila, naučila gde se šta nalazi u aplikacijima, kako funkcioniše, tako da mi je sada retko potrebna nečija pomoć. Svakog dana se čujem sa svojim mentorom i dogovaramo se oko rešenja zahteva.

Ono što mi se najviše sviđa je što ceo tim radi sa velikom željom da aplikacije budu što bolje, svi dajemo nove ideje i svakog dana se trudimo da unapredimo obe aplikacije. Nemamo nikakav pritisak i tenziju i oseća se timski duh i dobro raspoloženje svakoga, iako radimo remote.

Za kraj, kako ostaješ u toku sa novostima iz industrije i koji su tvoji planovi za budućnost?

Anastasija: Uglavnom se informišem preko Linkedin-a i Twitter-a, tako što pratim ljude koji objavljuju korisne priče, video klipove i informacije. Volim da pratim IT influensera @cysecor. Ima jako korisne videe na Youtube-u i zanimljive objave na Instagram-u.

Što se budućih planova tiče, volela bih da upišem master studije na mom fakultetu, a ako se položaj doktoranada popravi u našoj zemlji, upisala bih verovatno i doktorske studije. Vidim sebe u MyFitWorld-u i naredne godine, ali nikad se ne zna, sve je jako brzo menja, pa zato i ne pravim planove toliko unapred.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.