Amazon ne odustaje od dronova za dostavu

Amazon ne odustaje od dronova za dostavu – kaže Jeremy Clarckson

Pre nešto više od dve godine, Amazon je javnosti predstavio svoje planove za servis pod nazivom 'Prime Air' u kome ulogu dostavljača igraju upravo dronovi. Danas, kompanija je konačno spremna da pokaže na čemu je vredno radila - iako servis još uvek nije aktivan.

Prezenterske palice ovoga puta dohvatio se niko drugo no Džeremi Klarkson, bivši voditelj jedne od najpopularnijih TV emisija o automobilima koji je dobio otkaz od strane BBC-ja sredinom godine, a koji je zajedno sa poznatom družinom ubrzo potpisao novi ugovor – i to upravo sa Amazonom.

U kratkom videu Džeremi izveštava da je Amazon odustao od prethodnog dizajna i prešao na hibridni model – koji je zapravo „mešavima“ drona i lakog aviona. Na taj način, letelica se do propisane visine podiže vertikalno, nakon čega se pokreće zadnja elisa i ona započinje let do željene destinacije. ‘Prime Air’ dron za dostavu na taj način dostiže brzinu od oko 90 kph pri čemu može da pređe razdaljinu od oko 25 kilometara.

U vašu baštu, ali ne i na krov zgrade?

Klarkson ističe da ova američka kompanija radi na razvoju čitave porodice bespilotnih letelica koje će vršiti dostavu – u različitim okruženjima, za različite namene (pretpostavljamo i različitih veličina). Iz videa možemo zaključiti da je dron opremljen senzorima koji mu omogućavaju da izbegne objekte u vazduhu, ali i da skenira prostor za sletanje koji u ovom slučaju obeležavaju krajnje mušterije i to velikim Amazonovim „podmetačem“ za sletanje (nešto slično QR kodu).

a1
Skeniranjem površine ‘landing zone’, dron se spušta na veliki Amazonov logotip koji služi kao marker za dostavu (Izvor: Amazon)

Pitanje ostaje hoćemo li Amazonov „Prime Air“ zaista videti u skorijoj budućnosti, no čak i pomalo šaljiv video u produkciji sa bivšom zvezdom Top Gear-a, predstavlja solidnu potvrdu da kompanija ne odustaje od svojih planova. I dok je manje verovatno da će dronovi „zujati“ velikim metropolama, šanse su velike da ćemo njihovu upotrebu pre ili kasnije videti u ruralnim predelima Sjedinjenih Američkih Država i predgrađima – gde bi stanovnici svoje porudžbine uskoro mogli da dobijaju pravo iz vazduha.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.