Koja od zemalja bivše SFRJ ima najbržu Internet konekciju?

Koja od zemalja bivše SFRJ ima najbržu Internet konekciju?

Kada se spomene brzina prenosa podataka na Internetu, obično je većina nas osetljiva što zbog potrebe za ‘još samo malo više megabita‘, ali i zbog povremenih prekida konekcije koje su moguće u svakom trenutku. Ipak, danas su brzine znatno veće nego što je to bilo u periodu kada smo tek povezivali računare sa globalnom mrežom, a nas je zanimalo koje od država bivše SFRJ zauzimaju vodeća mesta kada je reč o brzini protoka na Internetu.

Brzina-Interneta
Ko se može pohvaliti najboljom konekcijom u regionu?

Prema pisanju portala B92, na interaktivnoj mapi sveta koju je putem platforme CartoDB prvobitno napravio britanski list Telegraph, jasno su prikazane sve države sveta i različite brzine Internet konekcija na osnovu svetlih i tamnih boja koje grafički predstavljaju raspon od najmanjih do najvećih brzina protoka.

Nas je najviše zanimalo kako stoje stvari kada je reč o našem regionu i Internet konekcijama koje su prisutne u bivšim republikama SFRJ. Sudeći prema dijametru u donjem desnom uglu mape, možemo zaključiti da su Srbija i Slovenija najbliže evropskom proseku brzine prenosa podataka, obziorm da su obojene nijansom plave boje.

Rumunija među najbržim svetskim konekcijama

Obzirom da se ne mogu videti izvedene brzine za svaku državu, bojom sa dijagrama ustanovićemo da je prosečna brzina Interenta u našoj zemlji i Sloveniji oko 13 Mbps, dok su druge republike poput Hrvatske, Makedonije i BiH obojene nijansom zelene boje, što ukazuje na brzinu od oko 11,5 Mbps. Najlošije stoji Crna Gora sa prosekom od oko 9 Mbps.

Kada je reč o ostalim zemljama sveta, najbolje se kotira Singapur sa brzinom od 98,5 Mbps, zatim slede Hong Kong (92,6 Mbps), Južna Koreja (79,6 Mbps), a što se tiče Evrope, sve pohvale idu Rumuniji sa neverovatnih 71,6 Mbps, dok su na primer Sjedinjene Američke Države zauzele 22. mesto sa prosečnih 53,3 Mbps.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.