Zašto je Gutenberg najveća promena za WordPress? Otkriva nam Noel Tok

Zašto je Gutenberg najveća promena za WordPress? Otkriva nam Noel Tok

Posetioci WordCamp konferencije u Beogradu ove godine imaće priliku da čuju i Noela Toka, stručnjaka za implementaciju WordPress-a. Kakva je budućnost ove platforme i šta bi trebalo da uradite da biste se što bolje pozicionirali za promene koje neminovno dolaze? Otkrivamo u intervjuu koji sledi.

Ukoliko pogledamo biografiju našeg sagovornika, dolazimo do toga da je Noel Tok jedan od partnera u agenciji Human Made, i zadužen je za rast firme u svim oblicima – od proizvoda, preko marketinga do poslovanja. Sama agencija sastoji se od product, marketing i prodajnog tima i jedna je od vodećih provajdera WordPress platformi za kompanije. „Imamo veliko iskustvo u konsultacijama oko implementacije velikih WP projekata za internacionalne kompanije poput AirBnb-a, Usa Today, i TechCrunch-a“, kaže Noel. Kakva su njegova predviđanja, šta to WP čeka u narednom periodu?

Koje su to novine na WordPress platformi u odnosu na 2017. godinu?

Najveća novost je definitivno ‘Gutenberg’, novi editor u WordPress-u. On u znatno velikoj meri menja način na koji ljudi koriste i vrše interakciju sa WP-om, dajući im mogućnost da, u neku ruku, budu page-builder-i. WP generalno već ima mnogo third-party plug-inova poput ovog, ali ovo je prvi put da je to deo same platforme. Ovo je veliki korak napred ka usaglašenju njega i spoljnjih alata i njihova interakcija će se odvijati mnogo bolje. Gutenberg će biti pušten u toku narednih meseci, ali se već može instalirati.

Koji je najbolji način za upotrebu WP-a za unapređenje poslovanja i marketinške aktivnosti?

WP je vrlo sličan autoputu – imaš više traka i smerova i pored tebe prolaze automobili u više smerova. Tako je isto i sa third party alatima na WP-u. Možete pokušati da „uhvatite“ posetioce kroz Mailchimp, voditi prodaju uz pomoć HubSpot-a ili pratiti korisnike kroz Google analitiku. WP nije zamena za to da svojim posetiocima obezbedite vrednost ili odlično korisničko iskustvo, ali je odličan način da obeležite sve te različite karakteristike i ponašanja. Koristite alate za ono što su napravljeni – u slučaja WP-a to je content.

Po tvom mišljenju, šta će se WP-u u narednih godinu dana promeniti, posebno za business korisnike i medije?

Najveća promena se već dogodila i to je definitivno Gutenberg, što je ujedno i najveća promena za business korisnike u narednih nekoliko godina. Kreirajući blokove koji se mogu prilagođavati korisniku, business i development timovi se sreću na pola puta i deo moći prepuštaju editorijal timovima koji svoj content mogu prikazati na mnogo originalniji način. Takođe, learning curve je jako mali, tako da je ovo vrlo pozitivna promena za takav tip korisnika.

Kakva su tvoja predviđanja oko pravca u kom će se industrija menjati narednih godina?

Industrija je prilično široka – najveća promena koju trenutno posmatramo je želja za automatizacijom prostih i jednostavnih zadataka – drugim rečima mašinsko učenje. Ovo je bitno za korisničko iskustvo, web aplikacije i pomoć korisnicima da rezultate dobiju brže kada je reč o nečemu što se brzo ponavlja. Ovo nije nešto što je ugrađeno u WP, ali je potrebno mnogim servisima i SaaS industriji. U tom smislu, ti sistemi sa eksternim alatima postaju sve bitniji. WP više postaje alat, deo šireg rešenja ili skladište alata. Pre pet godina bili smo svedoci toga da se mnogo stvari i poslova rešavalo unutar WP-a, a mislim da će se taj trend nastaviti.

Više informacija o ulaznicama za konferenciju možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Netokracija Srbija je ove godine medijski partner WordCamp Europe konferencije koja se održava od 14. – 16. juna u Beogradu. U narednom periodu možete očekivati novi sadržaj sa ove konferencije na kojoj će prisustvovati i naša redakcija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Kultura 2.0

Stiže nam nova Vlada – koliko će se ona baviti digitalizacijom i IT industrijom u Srbiji?

Mnogo je toga urađeno u protekle četiri godine, mahom zbog kontinuiteta prethodne Vlade sa kojim se one pre nje i ne mogu baš pohvaliti. Analiziramo koje su to stvari koje bi se mogle naći u novom ekspozeu, a koje se tiču digitalizacije i IT industrije u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.

Gaming

Gejming studio Miracle Dojo ušao u svet gejmifikacije likova igrom PopStar Adventure – glavni junak je Željko Joksimović

Miracle Dojo, beogradski gejming studio, uspešno je objavio svoju drugu video igru - PopStar Adventure. Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa producentom i pevačem Željkom Joksimovićem, o čemu smo razgovarali sa osnivačem ovog studija. 

Kultura 2.0

Spotify imenovao Httpool kao ekskluzivnog zastupnika za oglasna rešenja na Balkanu

Ova agencija biće na raspolaganju brendovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i BiH koji žele da se oglašavaju na platformi Spotify.