Zašto svi (i naš urednik) prekrivaju web kameru crnom trakom?

Zašto svi (a i naš urednik) prekrivaju web kameru crnom trakom?

Iako predstavljaju sastavni deo naših računara, koliko se često zapitamo da li web kamere mogu da budu glavna meta napada iskusnih hakera? Kako ne bi otkrivali svoj identitet i svakodnevne aktivnosti, mnogi korisnici Interneta danas lepe crnu traku preko kamere na svom računaru - bilo da govorimo o Zuckerbergu, zaposlenima u agenciji FBI ili našem uredniku. Uzaludna prevencija ili neophodna rutina?

selotejp

U Federalnom birou Sjedinjenih Američkih država prekrivanje kamera postala je praksa, piše Digital Trends, osvrnuvši se na činjenicu da je ova agencija gotovo svakodnevno na meti hakera. Iako nisu na spisku intenzivnih napada i krađe potadaka, danas čak i obični korisnici teže da unaprede svoju digitalnu sigurnost.

Da se doslovno svaki hardverski segment računara može hakovati uverili smo se i ranije, no ukoliko se plan napadača zasniva na prikupljanju privatnih infomacija o korisniku, kao logično rešenje nameće upravo hakovanje web kamere. Da je stvar odavno odmakla kontroli potvrdio je i direktor FBI-a Džejms Komi koji je na nedavno održanoj konferenciji o sigurnosti potvrdio kako gotovo svi zaposleni u ovoj agenciji pokrivaju svoje web kamere, a isto je savetovao i običnim Internet korisnicima.

Ako može Zuckerberg, zašto ne bismo i mi?

Iako na čelu izuzetno bitne organizacije, Komi nije jedini koji u svetu ljudi na visokim poslovnim pozicijama poseže za ovom praksom, što najbolje pokazuje i primer CEO-a Facebooka, Marka Zuckerberga – a kao dokaz se nametnula njegova fotografija objavljena pre nešto više od tri meseca na pomenutoj društvenoj mreži.

Upitavši urednika Netokracije u Srbiji, Marka Mudrinića, koji je razlog zbog kojeg on prekriva kameru crnom izolir trakom, rekao nam je:

Zvučaću paranoično ali, iako mislim da nisam na meti hakera (barem se nadam), sam osećaj da neko može da pristupi web kameri mog računara izaziva u meni određenu dozu nelagode. Daleko od toga da imam šta da krijem, ali nakon što sam u februaru pogledao istraživanje Fusion magazina koliko je zapravo lako pristupiti nečijem računaru, shvatio sam da mi parče selotejpa ne predstavlja nikakav problem ukoliko govorimo o svakodnevnom korišćenju računara. Možda je to samo subjektivan osećaj, ali se ja tako osećam sigurnije.

Bezbednost uzimamo zdravo za gotovo

Sudeći prema svim dosadašnjim informacijama, dolazimo do pitanja da li će prekrivanje kamere u potpunosti sprečiti hakere da do željenih informacija na ovaj način? Svakako da hoće ukoliko govorimo o vizuelnom prikazu, ali pojedina istraživanja i studije pokazali su da počinioci ovakvih sajber napada uvek mogli da pronađu alternativne puteve, a dokaz za to je i korišćenje malware-a kako bi se preoteli audio i video podaci (dok je kamera aktivna).

Činjenica je da će pomenuti problem i dalje ostati nerešiva enigma, sve dok budu postojali mrežni sistemi i GPS lokatori, kao i harvderske komponente računara – svet i društvo u njemu konstantno će biti izloženo sajber napadima. Iako nemoćni da uradimo previše, strah od preuzimanja podataka putem naših web kamere bar na neki način možemo eliminisati običnom crnom izolir trakom – jer ako su direktor FBI agencije i CEO Facebooka na taj način (možda) sigurni – zašto ne bi bili i mi?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Kultura 2.0

Kuda ide muzički biznis u regionu i Srbiji – otkrivaju nam Rasta, Severina i Relja (Bassivity)

Muzika je odavno postala unosan biznis, a rastu ove industrije doprinose novi trendovi poput tehnologije produkcije pesama i spotova, streaming servisi ali i YouTube. Da li i naš region polako ulazi u moderni svet muzičkog biznisa?

Internet marketing

Zašto Dejv Birs kaže da kreativnost nije bogom dan talenat već stvar koju svako može da nauči?

Ovogodišnji Webiz Networking Night ugostiće nagrađivanog britanskog autora i govornika Dejva Birsa. Sa Dejvom razgovaram o tome kako nekonvencionalne stvari prodati šefu.

Netokracija

Kako do uspešnog Employer Branding ekosistema?

Marketari i HR menadžeri, spremite se – početkom oktobra vraća se Netokracijina Employer Branding konferencija! Kada 3. oktobra završite sa poslom pridružite nam se u ICT Hub-u gde ćemo govoriti o razvoju Employer Branding ekosistema u kompanijama. Čekamo vas!

Internet marketing

Kako su brendovi odigrali marketinšku utakmicu tokom Svetskog prvenstva u Kini?

Sa sportske strane svetsko prvenstvo u košarci želimo da zaboravimo što pre, ali sa marketinške strane priča je drugačija jer su brendovi ovaj put bili veoma aktivni. Ipak, da li su u potpunosti iskoristili 'hype' takmičenja u Kini?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Karijere

Kako se zaposliti u kompaniji Facebook? Nenad Božidarević deli svoja iskustva

Nakon četiri godine na poziciji front-end inženjera, najpre sa Facebook, a potom i sa Instagram strane, Nenad Božidarević prelazi u Oculus, gde nakon godinu dana postaje menadžer, a za Netokraciju otkriva da li je Menlo Park zaista raj za domaće programere.