Zašto svi (i naš urednik) prekrivaju web kameru crnom trakom?

Zašto svi (a i naš urednik) prekrivaju web kameru crnom trakom?

Iako predstavljaju sastavni deo naših računara, koliko se često zapitamo da li web kamere mogu da budu glavna meta napada iskusnih hakera? Kako ne bi otkrivali svoj identitet i svakodnevne aktivnosti, mnogi korisnici Interneta danas lepe crnu traku preko kamere na svom računaru - bilo da govorimo o Zuckerbergu, zaposlenima u agenciji FBI ili našem uredniku. Uzaludna prevencija ili neophodna rutina?

selotejp

U Federalnom birou Sjedinjenih Američkih država prekrivanje kamera postala je praksa, piše Digital Trends, osvrnuvši se na činjenicu da je ova agencija gotovo svakodnevno na meti hakera. Iako nisu na spisku intenzivnih napada i krađe potadaka, danas čak i obični korisnici teže da unaprede svoju digitalnu sigurnost.

Da se doslovno svaki hardverski segment računara može hakovati uverili smo se i ranije, no ukoliko se plan napadača zasniva na prikupljanju privatnih infomacija o korisniku, kao logično rešenje nameće upravo hakovanje web kamere. Da je stvar odavno odmakla kontroli potvrdio je i direktor FBI-a Džejms Komi koji je na nedavno održanoj konferenciji o sigurnosti potvrdio kako gotovo svi zaposleni u ovoj agenciji pokrivaju svoje web kamere, a isto je savetovao i običnim Internet korisnicima.

Ako može Zuckerberg, zašto ne bismo i mi?

Iako na čelu izuzetno bitne organizacije, Komi nije jedini koji u svetu ljudi na visokim poslovnim pozicijama poseže za ovom praksom, što najbolje pokazuje i primer CEO-a Facebooka, Marka Zuckerberga – a kao dokaz se nametnula njegova fotografija objavljena pre nešto više od tri meseca na pomenutoj društvenoj mreži.

Upitavši urednika Netokracije u Srbiji, Marka Mudrinića, koji je razlog zbog kojeg on prekriva kameru crnom izolir trakom, rekao nam je:

Zvučaću paranoično ali, iako mislim da nisam na meti hakera (barem se nadam), sam osećaj da neko može da pristupi web kameri mog računara izaziva u meni određenu dozu nelagode. Daleko od toga da imam šta da krijem, ali nakon što sam u februaru pogledao istraživanje Fusion magazina koliko je zapravo lako pristupiti nečijem računaru, shvatio sam da mi parče selotejpa ne predstavlja nikakav problem ukoliko govorimo o svakodnevnom korišćenju računara. Možda je to samo subjektivan osećaj, ali se ja tako osećam sigurnije.

Bezbednost uzimamo zdravo za gotovo

Sudeći prema svim dosadašnjim informacijama, dolazimo do pitanja da li će prekrivanje kamere u potpunosti sprečiti hakere da do željenih informacija na ovaj način? Svakako da hoće ukoliko govorimo o vizuelnom prikazu, ali pojedina istraživanja i studije pokazali su da počinioci ovakvih sajber napada uvek mogli da pronađu alternativne puteve, a dokaz za to je i korišćenje malware-a kako bi se preoteli audio i video podaci (dok je kamera aktivna).

Činjenica je da će pomenuti problem i dalje ostati nerešiva enigma, sve dok budu postojali mrežni sistemi i GPS lokatori, kao i harvderske komponente računara – svet i društvo u njemu konstantno će biti izloženo sajber napadima. Iako nemoćni da uradimo previše, strah od preuzimanja podataka putem naših web kamere bar na neki način možemo eliminisati običnom crnom izolir trakom – jer ako su direktor FBI agencije i CEO Facebooka na taj način (možda) sigurni – zašto ne bi bili i mi?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Propustili ste

Kultura 2.0

Teško je zaobići Netflix u Srbiji kada su TV okupirali rijaliti i politika

'Streaming' servisa je sve više, pa se zato pitam da li će se tradicionalna televizija svesti na sportske prenose, politiku i rijaliti programe ili će i dalje imati šta da ponudi?

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?