Hramovi Starog Egipta od sada dostupni - uz Facebook VR

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Hramovi Starog Egipta od sada dostupni svima – uz Facebook i virtuelnu realnost

Dugo najavljivani prikaz sferičnih fotografija od 360 stepeni stigao je na Facebook, a ova vrsta sadržaja, zbog svoje atraktivnosti počinje brzo da se širi po ovoj društvenoj mreži, prikupljajući sve veću pažnju korisnika. Jedna od stranica na pomenutoj platformi koja se u potpunosti posvetila ovoj vrsti prikaza jeste 'Egypt VR', čiji sadržaj kreiraju profesionalci za VR foto i video produkciju i to isključivo sa znamenitih egipatskih arheoloških lokaliteta.

vregipat

Otkako je Mark Zuckerberg sa milionima svojih pratioca podelio 360 fotografiju panorame New Yorka, napravljenu sa antene Svetskog trgovinskog centra, najavivši da ove sferične fotke i zvanično stižu na Facebook, moglo se lako očekivati da će oduševljenje korisnika biti veliko – te da je pitanje trenutka kada će različite stranice brendova i velikih svetskih medija na ovoj mreži početi sa prikazivanjem ove vrste sadržaja. Ipak, ovaj novi “teren” se još uvek ispituje od strane mnogih, te tek treba očekivati pravu ekspanziju VR foto sadržaja, od strane mnogih korisnika.

Međutim, neki su već spremno dočekali pomenuti format, te maksimalno koriste sve prednosti koje isti pruža. Kao što smo i pomenuli na početku, reč je o Facebook stranici koja nosi naziv Egypt VR, a koja u svojoj, za sada ne tako detaljnoj galeriji ima isključivo fotografije od 360 stepeni – napravljene na nekim od najpoznatijih arheoloških lokaliteta Starog Egipta.

Ukoliko do sada niste imali priliku da posetite zemlju na severu arfičkog kontinenta i uverite se u njihovo istorijsko bogatstvo, onda bar na kratko možete da se “prošetate” u virtuelnoj turi po grobnicima egipatskih faraona, zatim posetite hramove ovog drevnog naroda, te da upoznate pustinje Egipta, kao i Sinajsku goru noću.

VR video kao poligon kreacija za sve korisnike

Ako koristite web verziju Facebooka, sve što je potrebno da uradite jeste da pomerate kursor miša po fotografiji kako bi sferični prikaz određene lokacije pregledali iz svih uglova. Sa druge strane, na telefonu ili tabletu, pored korišćenja prsta, možete jednostavnim okretanjem uređaja u različitim pravcima sami određivati pokretanje fotografije, pregledajući svaki kutak određenog prikaza.

S obzirom na to da tehnologija za kreiranje navedenih formata koja je zasnovana na posebnim kamerama od 360 stepeni nije pristupačna svima, uvek se može posegnuti za alternativnim pristupom – u vidu aplikacija. Naime, ukoliko i vi želite da kreirate VR sadržaj i podelite isti na Facebooku, možete napraviti panoramu na kameri svog pametnog telefona ili jednostavno preuzeti neku od 360 photo aplikacija za Android i iOS operativni sistem – ostalo prepustite sistemu algoritama iz Facebooka.

Pored toga, na pomenutoj stranici su dostupni i 360 VR video snimci, te ukoliko ste vlasnici neke od VR kaciga ili jeftinih setova za prikazivanje virtuelnog sadržaja, onda će iskustvo biti podignuto na još viši nivo, bilo da je u pitanju video ili fotografija – u to smo se i sami uverili.

Bitno je istaći da će VR foto i video u predstojećem periodu igrati veoma važnu ulogu na Facebooku, predstavljajući tako svojevrsni poligon kreacija za izdavače, oglašivače ali i različite organizacije – koji će stvaranjem ove vrste sadržaja samo animirati sve veći broj svojih pratioca ali i novih korisnika, podstičući ih da još više dele ovaj sadržaj sa drugim stranama, trasirajući put Facebooku ka ostvarenju svojih ekonomsko-poslovnih ciljeva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.