Video od 360 stepeni stigao i na Apple TV

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Video od 360 stepeni stigao i na Apple TV

YouTube, Facebook i drugi odavno su uskočili u svet virtuelne realnosti i videa od 360 stepeni, a poslednja kompanija koja se pridružuje ovom spisku jeste Apple. Zahvaljujući radu jednog startapa, novi Apple TV od danas je dobio podršku za 360° video koji se kontroliše direktno putem Siri daljinskog upravljača.

Apple-TV-vr-video

Naime, kako prenosi The Verge, servis virtuelne realnosti Littlstar je lansiran još 2014. godine uz investiciju od strane Diznijevog akceleratorskog programa, a danas predstavlja bazu najrazličitijeg video sadržaja od 360 stepeni.

Ovaj startap iz Njujorka do sada je sarađivao sa medijskim kućama i brendovima kao što su National Geographic, The Wall Street Journal i Mountain Dew koji su plasirali veliki broj video snimaka od 360 stepeni, a koji su veoma zagriženi za novu tehnologiju – počev od ronjenja sa ajkulama, prkeo automobilskih trka, pa sve do velikih fudbalskih utakmica.

Ipak, nova aplikacija za Apple TV nije jednina koje stiže iz Littlstar-a – tako su još ranije predstavljene verzije za iOS, Android i Samsung Gear VR. Iako se ova kompanija ne može pohvaliti pregledima koje beleži YouTube, čini se da je plasiranje sadržaja na četvrtu generaciju uređaja koji dolazi iz Kupertina dobra poslovna odluka.

VR 360° video još mora da se razvija

I dok je na desktop i laptop uređajima potrebno kliknuti i pomerati kurzor miša kako bi se pregledao video sadržaj od 360 stepeni, na Apple TV-u situacija je nešto drugačija – prevashodno zahvaljujući Siri daljinskom upravljaču koji omogućava pregled u svim pravcima uz pomoć prekidača/površine osetljive na dodir.

Međutim, postavlja se pitanje koliko bi ovakav sadržaj mogao da bude koristan tokom dužih reprodukcija, te koliko su velike medijske kuće zaista spremne da ulože u virtuelnu realnost kako bi ista donela novi oblik izveštavanja i kreiranja sadržaja -pretvarajući je u još jedan značajan digitalni alat za edukaciju i informisanje, te zabavu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.