Može li veštačka inteligencija da unapredi lečenje kancera?

Može li veštačka inteligencija da unapredi lečenje kancera?

Činjenica je da napredak tehnologije može rešiti većinu naših problema i znatno pojednostaviti različite životne procese. Iako smo kao globalno društvo naviknuti da istu koristimo u svim sferama života, postavlja se pitanje kakva je situacija u medicini, a tu na scenu stupa Google, koji je otišao korak dalje - kreirajući svoje posebno odeljenje inženjera koji bi upotrebom mašinskog učenja mogli znatno da unaprede procese lečenja kancera.

g1

Naime, novi projekat koji dolazi iz kompanije sa sedištem u Mountain View-u nosi naziv DeepMind, a kao što i sama reč asocira, primarna delatnost jeste kreiranje različitih alata i procesa koji će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji moći da znatno unaprede radioterapijsko lečenje kancera. Sudeći prema informacijama koje prenosi Engadget, pomenuta sekcija iz Googla je već udružila snaga sa Nacionalnom zdravstvenom službom Velike Britanije kako bi se analizirali podaci i snimci preko 700 bivših bolesnika.

Koliko je zapravo težak rad lekara tokom lečenja ove opasne bolesti, najbolje pokazuje činjenica da je potrebno čak četiri sata da bi se detaljno na snimcima pregledali predeli oko vrata i glave bolesnika koji se leče uz pomoć radioterapije. Štaviše, u pomenutoj oblasti ljudskog tela se nalaze delovi od vitalnog značaja za život, a upravo iz tih razloga lekari moraju sa sigurnošću da znaju da li su zdrave ćelije ostale netaknute.

medicina-deepmind
Može li mašinsko učenje unaprediti lečenje i terapiju ljudi obolelih od kancera? (Izvor: engadget.com)

U procesu rešavanja ovog problema, upravo bi mogao da pomogne DeepMind, te inženjeri veruju da bi uz pomoć posebno razvijene tehnike mašinskog učenja mogli znatno da smanje vreme potrebno za analiziranje svih potrebnih podataka pre početka terapije, koje bi za razliku od sadašnjih četiri sata iznosilo svega sat vremena. Ipak, nije realno očekivati da će lekari imati manje posla, te bi višak vremena mogli da iskoriste za unapređenje nege pacijenata, edukacije i dodatna istraživanja.

Za veliki potencijal je potrebno i veliko strpljenje

Sa druge strane, iz Google-a najavljuju da bi DeepMind u budućnosti mogao dodatno da se usavršava, te se najavljuje i razvijanje dodatnog algoritma za radioterapiju zahvaljujući analiziranju i prikupljanju drugih podataka, a sve u cilju korišćenja ove tehnologije i na drugim delovima tela. Podsećanja radi, ovo nije prvi put da Google putem DeepMinda ulaže u tehnologiju za medicinske potrebe – štaviše, pre priče o veštačkoj inteligenciji, razvijena je mobilna aplikacija koja generiše i šalje lekarima sve podatke o pacijentima, dok je drugi projekat bio zadužen za analiziranja rendgenskih snimaka očiju radi prevencije i prevremenog pronalaženja određene očne bolesti.

Iako je na samom početku razvoja, te se tek očekuju ozbiljnija testiranja, pomenuta tehnologija sigurno uliva poverenje, kako lekarima, tako i pacijentima, a za koju se očekuje da bi tek trebalo da pokaže svoj potencijal u bolnicama širom sveta – kada izađe iz okvira „bete“ i na taj način znatno unapredi naporne procese lečenja pomenute bolesti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.