Druga šansa: Za volan Ubera uprkos prekršajima? - Netokracija.rs

Druga šansa: Za volan Ubera uprkos prekršajima?

Svetski poznati startap koji je pored svoje usluge naručivanja taksi prevoza, poznat i po kontraverznim dešavanjima u određenim delovima sveta, uskoro bi mogao da pruži šansu ljudima bez strogih krivičnih presuda da postanu vozači Ubera u saveznoj državi Kaliforniji.

Uber-regulativa

Sudeći prema pisanju The Wall Street Journala, čiji tekst prenosti The Verge, ističe se da će Uber ukinuti zabranu zapošljavanja kandidata sa nenasilnim i neseksualnim krivičnim delima, uključujući sitne krađe i prevare koje su ranije predstavljale barijeru za ljude čiji dosijei nisu dozvoljavali da postanu vozači ove kompanije, upravo iz pomenutih razloga.

Iz Ubera međutim navode kako će nova regulativa stvoriti novu šansu za sve ljude kojima je teško da pronađu posao upravo zbog svoje neslavne prošlosti, a koji su u isto vreme odlučili da svoj život okrenu ka boljem koloseku. Kako i sam CSO (Chief Security Officer) Ubera Džo Saliven kaže za Journal, treba da se svima dopusti podjednaka šansa i na taj način učini velika usluga.

Sa druge strane, još nije jasno kada bi nova regulativa iz Ubera mogla da bude važeća i izvan Kalifornije, tačnije u drugim saveznim državama SAD-a, ali možda i u zemljama sveta gde ova kompaija posluje. Međutim, drugo rešenje za sada će sigurno funkcionisati samo u pomenutoj državi, a tiče se slanja e-mail poruka potencijalnim vozačima koji su odbijeni zbog uverenja da su počinili određena krivična dela koja su propisana Propozicijom 47 u Kaliforniji, a koja klasifikuje dilovanje narkoticima ali i veće krađe.

Širenje baze kandidata kao bitan faktor

Ipak, Uber će zadržati pojedine elemente propisa koji se tiču krivičnih dela, ali ukoliko kandidati za posao uvere da su smanjili ili totalno napustli aktivnosti sa druge strane zakona, onda bi mogli da postanu kvalifikanti za dobijanje posla.

Naime, kako navodi Saliven, nova regulativa ne treba dramatično da utiče na povećanje broja vozača, ali će nešto liberalnija politika kompanije kada je reč o zapošljavanju verovatno doprineti širenju baze potencijalnih kandidata koji u budućnosti mogu postati vozači Ubera.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hoće li soba za gejming i dalje biti ‘glavni adut’ poslodavaca ili nas zbog korone očekaju bolji benefiti i povlastice?

Pandemija je promenila mnogo toga, pa i način na koji poslodavci i zaposleni posmatraju kompanijske benefite. U nastavku otkrivamo koje će to povlastice zaposleni u IT-ju moći da očekuju sada kada rad od kuće više nije 'ništa posebno'.

Office Talks Podcast

Zašto ne gotivimo Baku Praseta i Marka Zuckerberga? (gost Goran Jankuloski)

Ova godina se može opisati samo jednom rečju - turbulentno. Osim pandemije i drugih nedaća, svedoci smo i različitih dešavanja na društvenim mrežama, počev od kontraverznih stavova Trampa na Tviteru pa preko novih promena na Facebooku i odnosa sa brendovima.

Kultura 2.0

Kako su dve marketinške agencije i Pozorište Puž napravili dečiju Viber predstavu koju je pratilo 20.000 ljudi

Kada se udruže volja, kreativnost i znanje, postoji rešenje za sve, a to nam pokazuje primer agencija Saatchi and Saatchi, Leo Burnett, kao i Pozorišta Puž i Vibera. Njihovi timovi su usred pandemije odlučili da obraduju mališane i organizuju predstavu - ni manje ni više nego baš na Viberu.

Tehnologija

Spotify je zvanično stigao u Srbiju – pretplata kreće od 580 dinara

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od srede 15. jula. Šta dolazak ovog servisa znači za domaće korisnike i da li bi isti mogao da ostane u senci veoma prisutnog Deezera?

Startapi i poslovanje

Duško Vesin (Alchemy): Budućnost startapa najviše zavisi od partnera i investitora – ne od proizvoda

Jedan od osnivača startapa Alchemy i nekadašnjeg dryTools, Duško Vesin, otkriva za Netokraciju kako je tekla njihova poslovna priča i na osnovu tog iskustva deli savete za sve buduće preduzetnike.

Startapi i poslovanje

Korisnici žele da sa bankama rade na daljinu, a rešenje nudi domaći Blinking

Video 'onboarding' korisnika, tačnije sistem video identifikacije na daljinu, polako postaje 'mainstream' širom sveta. Domaći Blinking razvio je takvo rešenje, a u nastavku teksta razgovaramo o tome kako ono može da nam skrati čekanje u redovima.