Druga šansa: Za volan Ubera uprkos prekršajima? - Netokracija.rs

Druga šansa: Za volan Ubera uprkos prekršajima?

Svetski poznati startap koji je pored svoje usluge naručivanja taksi prevoza, poznat i po kontraverznim dešavanjima u određenim delovima sveta, uskoro bi mogao da pruži šansu ljudima bez strogih krivičnih presuda da postanu vozači Ubera u saveznoj državi Kaliforniji.

Uber-regulativa

Sudeći prema pisanju The Wall Street Journala, čiji tekst prenosti The Verge, ističe se da će Uber ukinuti zabranu zapošljavanja kandidata sa nenasilnim i neseksualnim krivičnim delima, uključujući sitne krađe i prevare koje su ranije predstavljale barijeru za ljude čiji dosijei nisu dozvoljavali da postanu vozači ove kompanije, upravo iz pomenutih razloga.

Iz Ubera međutim navode kako će nova regulativa stvoriti novu šansu za sve ljude kojima je teško da pronađu posao upravo zbog svoje neslavne prošlosti, a koji su u isto vreme odlučili da svoj život okrenu ka boljem koloseku. Kako i sam CSO (Chief Security Officer) Ubera Džo Saliven kaže za Journal, treba da se svima dopusti podjednaka šansa i na taj način učini velika usluga.

Sa druge strane, još nije jasno kada bi nova regulativa iz Ubera mogla da bude važeća i izvan Kalifornije, tačnije u drugim saveznim državama SAD-a, ali možda i u zemljama sveta gde ova kompaija posluje. Međutim, drugo rešenje za sada će sigurno funkcionisati samo u pomenutoj državi, a tiče se slanja e-mail poruka potencijalnim vozačima koji su odbijeni zbog uverenja da su počinili određena krivična dela koja su propisana Propozicijom 47 u Kaliforniji, a koja klasifikuje dilovanje narkoticima ali i veće krađe.

Širenje baze kandidata kao bitan faktor

Ipak, Uber će zadržati pojedine elemente propisa koji se tiču krivičnih dela, ali ukoliko kandidati za posao uvere da su smanjili ili totalno napustli aktivnosti sa druge strane zakona, onda bi mogli da postanu kvalifikanti za dobijanje posla.

Naime, kako navodi Saliven, nova regulativa ne treba dramatično da utiče na povećanje broja vozača, ali će nešto liberalnija politika kompanije kada je reč o zapošljavanju verovatno doprineti širenju baze potencijalnih kandidata koji u budućnosti mogu postati vozači Ubera.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Tehnologija

Ekskluzivno: Posetili smo Državni data centar u Kragujevcu od 14.000m² – jedan od najmodernijih u ovom delu Evrope

Redakcija Netokracije prošle nedelje imala je priliku da prva među medijima u Srbiji poseti nedavno izgrađeni data centar u Kragujevcu. Tom prilikom razgovarali smo i sa Mihailom Jovanovićem, direktorom kancelarije za IT i eUpravu, koji nam je otkrio više detalja o ovoj zgradi i njenoj važnosti u procesu digitalizacije države.

Propustili ste

Tehnologija

Kako je softver otvorenog koda uticao da rover NASA-e uspešno sleti na Mars?

Prešavši put od preko 200 miliona kilometara još jedan rover sa Zemlje je, nakon sedam meseci, uspešno sleteo na Mars. Pored mnogih inženjerskih dostignuća na ovom polju, vrlo važnu ulogu za ovaj veliku uspeh, odigrao je, ni manje ni više - softver otvorenog koda.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Principal Software Engineer?

Nikola Puzović, Principal Software Engineer u kompaniji LearnUpon, deli svoja razmišljanja o IT industriji u Srbiji.

Karijere

Vuk Stefanović je junior UI inženjer i otkriva nam kako iz njegovog ugla izgleda srpski IT

Predstavljamo vam 'Razgovore sa juniorima' - specijal u kome nam inženjeri koji ulaze u IT otkrivaju kako oni vide ovu industriju.

Office Talks Podcast

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Kultura 2.0

Data Science može se primeniti i u medijskom poslu – a takvo novinarstvo polako se razvija i u Srbiji

Tatjana Kecojević i Tijana Blagojev, Data naučnice, otkrivaju nam šta je to 'Data Journalism'.

Startapi i poslovanje

Telekom Srbija pokreće VC fond – 25 miliona evra za ‘early stage’ startape u narednih 5 godina

Telekom Srbija osnovala je VC fond koji će godišnje ulagati do 5 miliona evra u domaće startape. Početne ideje finansiraće se iznosima od 50.000 do 100.000 evra.