Banka za startape doživela krah – 5 stvari koje danas znamo o SVB

Banka za startape doživela krah – 5 stvari koje danas znamo o SVB

Čitav tehnološki i bankarski svet u Sjedinjenim Američkim Državama fokusiran je trenutno na samo jednu stvar - propadanje Silicon Valley Bank. Reč je o banci koja je finansirala biznise u Silicijumskoj dolini, a koja je propala usled 'bank run-a' ili masovnog povlačenja novca od strane tech kompanija i startapa.

Vest o propadanju banke Silicijumske dole odjeknula je čitavim svetom, a o posledicama njenog gašenja, tek će se pričati. Pored propasti SVB-a, juče smo dobili informaciju da je još jedna banka po imenu Signature koja je imala veze sa kripto svetom takođe bankrotirala, ali su depoziti i jedne i druge banke na kraju ostali sigurni.

Šta je u stvari SVB?

Banka Silicijumske doline osnovana je pre četiri decenije u regionu poznatom po razvoju tehnoloških rešenja i tech kompanija. Ova banka sa sedištem u Kaliforniji izrasla je u 16. po veličini banku u Sjedinjenim Američkim Državama i bila je poznata po svom radu sa startapima i VC fondovima, a donekle se može reći da je imala elitistički pristup u izboru svojih klijenata. Čak 44% startapa koji su dobili VC investiciju je imalo veze sa SVB bankom, a neki od njih su Airbnb, Robinhood, SpaceX, Zoom, Stripe i drugi.

S obzirom na to da je tehnološki sektor preferirao ovu banku, usluge SVB-a su bile veoma tražene tokom godina pandemije. Početni tržišni šok izazvan pomenutom pandemijom početkom 2020. brzo je ustupio mesto zlatnom periodu za startape i tech kompanije. Mnoge tehnološke kompanije su koristile pomenutu banku za držanje gotovine za plate i druge poslovne troškove, što je dovelo do velikog priliva depozita.

Najveći kolaps banke u istoriji SAD za samo dva dana

U sredu banka Silicijumske doline bila je dobro kapitalizovana institucija koja je želela da prikupi određena sredstva. U roku od 48 sati, panika koju je izazvala sama zajednica VC kapitala kojoj je SVB služio je okončala 40-godišnji rad banke, piše CNBC. Čuveni investitor i preduzetnik Piter Til je među prvima povukao milione iz SVB banke pred samo zatvaranje u petak i savetovao je osnivače kompanija u koje je njegov Founders Fund ulagao da to takođe urade.

Regulatorna tela u Sjedinjenim Državama su u petak zatvorili SVB i zaplenili njene depozite u najvećoj bankarskoj propasti u SAD od finansijske krize 2008. i drugom po veličini ikada. Silazna putanja kompanije počela je kasno u sredu, kada je iznenadila investitore vestima da treba da prikupe 2,25 milijardi dolara da bi podržala svoj bilans stanja. Ono što je usledilo bio je brzi kolaps veoma cenjene banke koja je rasla zajedno sa svojim tehnološkim klijentima.

Koreni kolapsa SVB-a potiču iz dislokacija podstaknutih višim stopama. Kako su startap klijenti povlačili depozite kako bi održali svoje kompanije na površini u okruženju za IPO i privatno prikupljanje sredstava, SVB se našao u nedostatku kapitala. Banka je bila primorana da proda sve svoje obveznice dostupne za prodaju uz gubitak od 1,8 milijardi dolara, saopštila je banka kasno u sredu.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Udarac koji je promenio sve 

Sve u svemu, kupci su povukli ogromnih 42 milijarde dolara depozita do kraja četvrtka, prema kalifornijskom regulatornom podnesku. Do kraja poslovanja tog dana, SVB je imao negativan saldo gotovine od 958 miliona dolara i nije uspeo da prikupi dovoljno kolaterala iz drugih izvora, saopštio je regulator.

Ugledni fondovi poslednjih dana su slali mejlove svim svojim startapovima, nalažući im da povuku sredstva iz SVB-a zbog zabrinutosti za bankarstvo, dok su društveni mediji samo pojačali paniku.

Uplitanje vlasti SAD u čitav slučaj

Američke vlasti objavile su sinoć niz mera da bi uverili pojedince i kompanije u stabilnost američkog bankarskog sistema i rekli da će garantovati povlačenje ukupnih depozita SVB-a posle njenog kolapsa.

Mere su preduzeli zajedno ministarka finansija Džanet Jelen, Federalne rezerve (Fed) i Agencija za garanciju depozita (FDIC) posle konsultacija sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Američka centralna banka takođe se obavezala da će pozajmiti potrebna sredstva drugim bankama kojima bude potrebno, kako bi odgovorile na zahteve svojih klijenata za povlačenjem sredstava.

Epilog

Banka Silicijumske doline nije mala – ona je zapravo 16. najveća u zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara. Upravo zato, ovaj udarac i jeste izazvao toliko veliku pažnju medija i poslovnog sveta. Dok vi ovo čitate, svi osigurani i neosigurani depoziti su na raspolaganju klijentima, dok sama banka više neće postojati, a FADC nastavlja da traži kupca za prodaju banke u delovima.

“Naglo povlačenje depozita dovelo je do toga da banka nije u stanju da izmiri svoje obaveze kada dospeju”, saopštio je finansijski regulator u Kaliforniji. Sve ovo, dovelo je do toga da banka bude nesolventna.


Više o čitavom slučaju propadanja SVB-a imaćete priliku da slušate u novoj epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).