Banka za startape doživela krah – 5 stvari koje danas znamo o SVB

Banka za startape doživela krah – 5 stvari koje danas znamo o SVB

Čitav tehnološki i bankarski svet u Sjedinjenim Američkim Državama fokusiran je trenutno na samo jednu stvar - propadanje Silicon Valley Bank. Reč je o banci koja je finansirala biznise u Silicijumskoj dolini, a koja je propala usled 'bank run-a' ili masovnog povlačenja novca od strane tech kompanija i startapa.

Vest o propadanju banke Silicijumske dole odjeknula je čitavim svetom, a o posledicama njenog gašenja, tek će se pričati. Pored propasti SVB-a, juče smo dobili informaciju da je još jedna banka po imenu Signature koja je imala veze sa kripto svetom takođe bankrotirala, ali su depoziti i jedne i druge banke na kraju ostali sigurni.

Šta je u stvari SVB?

Banka Silicijumske doline osnovana je pre četiri decenije u regionu poznatom po razvoju tehnoloških rešenja i tech kompanija. Ova banka sa sedištem u Kaliforniji izrasla je u 16. po veličini banku u Sjedinjenim Američkim Državama i bila je poznata po svom radu sa startapima i VC fondovima, a donekle se može reći da je imala elitistički pristup u izboru svojih klijenata. Čak 44% startapa koji su dobili VC investiciju je imalo veze sa SVB bankom, a neki od njih su Airbnb, Robinhood, SpaceX, Zoom, Stripe i drugi.

S obzirom na to da je tehnološki sektor preferirao ovu banku, usluge SVB-a su bile veoma tražene tokom godina pandemije. Početni tržišni šok izazvan pomenutom pandemijom početkom 2020. brzo je ustupio mesto zlatnom periodu za startape i tech kompanije. Mnoge tehnološke kompanije su koristile pomenutu banku za držanje gotovine za plate i druge poslovne troškove, što je dovelo do velikog priliva depozita.

Najveći kolaps banke u istoriji SAD za samo dva dana

U sredu banka Silicijumske doline bila je dobro kapitalizovana institucija koja je želela da prikupi određena sredstva. U roku od 48 sati, panika koju je izazvala sama zajednica VC kapitala kojoj je SVB služio je okončala 40-godišnji rad banke, piše CNBC. Čuveni investitor i preduzetnik Piter Til je među prvima povukao milione iz SVB banke pred samo zatvaranje u petak i savetovao je osnivače kompanija u koje je njegov Founders Fund ulagao da to takođe urade.

Regulatorna tela u Sjedinjenim Državama su u petak zatvorili SVB i zaplenili njene depozite u najvećoj bankarskoj propasti u SAD od finansijske krize 2008. i drugom po veličini ikada. Silazna putanja kompanije počela je kasno u sredu, kada je iznenadila investitore vestima da treba da prikupe 2,25 milijardi dolara da bi podržala svoj bilans stanja. Ono što je usledilo bio je brzi kolaps veoma cenjene banke koja je rasla zajedno sa svojim tehnološkim klijentima.

Koreni kolapsa SVB-a potiču iz dislokacija podstaknutih višim stopama. Kako su startap klijenti povlačili depozite kako bi održali svoje kompanije na površini u okruženju za IPO i privatno prikupljanje sredstava, SVB se našao u nedostatku kapitala. Banka je bila primorana da proda sve svoje obveznice dostupne za prodaju uz gubitak od 1,8 milijardi dolara, saopštila je banka kasno u sredu.

Udarac koji je promenio sve 

Sve u svemu, kupci su povukli ogromnih 42 milijarde dolara depozita do kraja četvrtka, prema kalifornijskom regulatornom podnesku. Do kraja poslovanja tog dana, SVB je imao negativan saldo gotovine od 958 miliona dolara i nije uspeo da prikupi dovoljno kolaterala iz drugih izvora, saopštio je regulator.

Ugledni fondovi poslednjih dana su slali mejlove svim svojim startapovima, nalažući im da povuku sredstva iz SVB-a zbog zabrinutosti za bankarstvo, dok su društveni mediji samo pojačali paniku.

Uplitanje vlasti SAD u čitav slučaj

Američke vlasti objavile su sinoć niz mera da bi uverili pojedince i kompanije u stabilnost američkog bankarskog sistema i rekli da će garantovati povlačenje ukupnih depozita SVB-a posle njenog kolapsa.

Mere su preduzeli zajedno ministarka finansija Džanet Jelen, Federalne rezerve (Fed) i Agencija za garanciju depozita (FDIC) posle konsultacija sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Američka centralna banka takođe se obavezala da će pozajmiti potrebna sredstva drugim bankama kojima bude potrebno, kako bi odgovorile na zahteve svojih klijenata za povlačenjem sredstava.

Epilog

Banka Silicijumske doline nije mala – ona je zapravo 16. najveća u zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara. Upravo zato, ovaj udarac i jeste izazvao toliko veliku pažnju medija i poslovnog sveta. Dok vi ovo čitate, svi osigurani i neosigurani depoziti su na raspolaganju klijentima, dok sama banka više neće postojati, a FADC nastavlja da traži kupca za prodaju banke u delovima.

“Naglo povlačenje depozita dovelo je do toga da banka nije u stanju da izmiri svoje obaveze kada dospeju”, saopštio je finansijski regulator u Kaliforniji. Sve ovo, dovelo je do toga da banka bude nesolventna.


Više o čitavom slučaju propadanja SVB-a imaćete priliku da slušate u novoj epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.