SC Ventures podigao novih €70 miliona za finansiranje startapa u Srbiji

SC Ventures podigao novih €70 miliona za finansiranje startapa u Srbiji

South Central Ventures kao vodeći regionalni VC fond sa kancelarijama u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skoplju, najavio je novih 70 miliona evra za finansiranje startapa u Srbiji i širom Jugoistočne Evrope.

Novi fond veličine 70 miliona evra treći je po redu otkako je South Central Ventures krenuo sa radom još 2015. godine. Od tada, ovaj fond je investirao u veliki broj regionalnih startapa, kao i u neke od najperspektivnijih srpskih timova među kojima su Orgnostic, Alchemy, Workpuls i drugi.

Kako saznajemo, u novom fondu učestvuju institucionalni i privatni investitori – uključujući Evropski investicioni fond (EIF), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Triglav osiguranje i BTC. Pored toga, SC Ventures ovoga puta može se pohvaliti i rekordnim brojem regionalnih investitora tj. uspešnih preduzetnika i poslovnih anđela koji su doprineli novom fondu.

Ideja je osnažiti srpski i regionalni startap ekosistem

U saopštenju za medije navodi se da fokus ulaganja ostaje na softverskim preduzećima koja se transformišu, digitalizuju i donose inovacije u različite industrije i sektore kao što su fintech, agrotech, martech, budućnost rada i drugi.

Početni iznosi ulaganja počinju od 500.000 evra i mogu dostići ukupno do 5 miliona evra po kompaniji tokom čitavog ciklusa finansiranja. Vest o novom fondu, za Netokraciju je prokomentarisao Jan Kobler, Managing Partner u SC Ventures, koji je tom prilikom izjavio:

Verujemo u regionalne talente i uzbuđeni smo što možemo da nastavimo da ulažemo u lokalne osnivače sa velikim ambicijama. Izgradnja globalnih lidera u određenoj tehnološkoj kategoriji zahteva vreme i posvećenost, a tokom proteklih nekoliko godina naš tim pokazao je spremnost i sposobnost da pruži dugoročnu podršku našim partnerima.

Goran Stevanović novi je partner fonda

Iskusnom timu investicionih menadžera od nedavno se pridružio preduzetnik sa iskustvom u visokim tehnologijama. U pitanju je Goran Stevanović, jedan od osnivača kompanije PS Tech koja je kasnije prodata Endavi. On je tom prilikom izjavio:

Tehnologija ima priliku da suštinski transformiše naš region. Da bismo to uradili, potrebno nam je više lokalnih startapa da bismo postali globalno uspešni. SC Ventures tim je u jedinstvenoj poziciji da postane katalizator ove promene, podržavajući ove startap timove na mnogo načina, uključujući i finansijski. Jedva čekam da svoje dvadesetogodišnje iskustvo u softverskoj industriji i svoju strast prema preduzetništvu, uložim u ovaj novi poduhvat.

Pored vesti o novom fondu vrednom čak 70 miliona evra, saznali smo da je SC Ventures dobio i svojevrstan evropski “marketing pasoš” koji je u skladu sa European Venture Capital Fund (EuVECA) Regulation i koji u suštini znači da je fond ispunio sve neophodne uslove u vezi sa investicionim portfoliom i investicionim tehnikama, kao i kriterijume kvaliteta u vezi sa upravljanjem imovinom – uključujući i faktore životne sredine, socijalne i upravljačke faktore (ESG faktore).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.