SC Ventures podigao novih €70 miliona za finansiranje startapa u Srbiji

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

SC Ventures podigao novih €70 miliona za finansiranje startapa u Srbiji

South Central Ventures kao vodeći regionalni VC fond sa kancelarijama u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skoplju, najavio je novih 70 miliona evra za finansiranje startapa u Srbiji i širom Jugoistočne Evrope.

Novi fond veličine 70 miliona evra treći je po redu otkako je South Central Ventures krenuo sa radom još 2015. godine. Od tada, ovaj fond je investirao u veliki broj regionalnih startapa, kao i u neke od najperspektivnijih srpskih timova među kojima su Orgnostic, Alchemy, Workpuls i drugi.

Kako saznajemo, u novom fondu učestvuju institucionalni i privatni investitori – uključujući Evropski investicioni fond (EIF), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Triglav osiguranje i BTC. Pored toga, SC Ventures ovoga puta može se pohvaliti i rekordnim brojem regionalnih investitora tj. uspešnih preduzetnika i poslovnih anđela koji su doprineli novom fondu.

Ideja je osnažiti srpski i regionalni startap ekosistem

U saopštenju za medije navodi se da fokus ulaganja ostaje na softverskim preduzećima koja se transformišu, digitalizuju i donose inovacije u različite industrije i sektore kao što su fintech, agrotech, martech, budućnost rada i drugi.

Početni iznosi ulaganja počinju od 500.000 evra i mogu dostići ukupno do 5 miliona evra po kompaniji tokom čitavog ciklusa finansiranja. Vest o novom fondu, za Netokraciju je prokomentarisao Jan Kobler, Managing Partner u SC Ventures, koji je tom prilikom izjavio:

Verujemo u regionalne talente i uzbuđeni smo što možemo da nastavimo da ulažemo u lokalne osnivače sa velikim ambicijama. Izgradnja globalnih lidera u određenoj tehnološkoj kategoriji zahteva vreme i posvećenost, a tokom proteklih nekoliko godina naš tim pokazao je spremnost i sposobnost da pruži dugoročnu podršku našim partnerima.

Goran Stevanović novi je partner fonda

Iskusnom timu investicionih menadžera od nedavno se pridružio preduzetnik sa iskustvom u visokim tehnologijama. U pitanju je Goran Stevanović, jedan od osnivača kompanije PS Tech koja je kasnije prodata Endavi. On je tom prilikom izjavio:

Tehnologija ima priliku da suštinski transformiše naš region. Da bismo to uradili, potrebno nam je više lokalnih startapa da bismo postali globalno uspešni. SC Ventures tim je u jedinstvenoj poziciji da postane katalizator ove promene, podržavajući ove startap timove na mnogo načina, uključujući i finansijski. Jedva čekam da svoje dvadesetogodišnje iskustvo u softverskoj industriji i svoju strast prema preduzetništvu, uložim u ovaj novi poduhvat.

Pored vesti o novom fondu vrednom čak 70 miliona evra, saznali smo da je SC Ventures dobio i svojevrstan evropski “marketing pasoš” koji je u skladu sa European Venture Capital Fund (EuVECA) Regulation i koji u suštini znači da je fond ispunio sve neophodne uslove u vezi sa investicionim portfoliom i investicionim tehnikama, kao i kriterijume kvaliteta u vezi sa upravljanjem imovinom – uključujući i faktore životne sredine, socijalne i upravljačke faktore (ESG faktore).


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Web 3.0

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Novost

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.