Ne volite odlazak u banku i velike redove?

Prvi put u Srbiji: Uz digitalni potpis odlazak u banku više nije potreban

Pogledamo li danas stanje Internet bankarstva u Srbiji, videćemo značajne pomake koji nam jasno govore da čitav sektor beleži rast. Sve je više građana koji koriste e-banking, mobilno bankarstvo je u porastu. Ipak, veliki broj operativnih stvari poput podnošenja zahteva za kredit ili konsultacije sa službenikom donedavno je zahtevalo odlazak u banku. Uvođenjem prve 'online' ekspoziture u Srbiji to se značajno menja.

societe_main_2

Societe Generale banka predstavila je u decembru prošle godine prvu online ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. U prevodu, više ne morate odlaziti u banku kako biste završili složenije bankarske radnje. Dobijanje gotovinskog kredita, pokretanje štednje kao i kreiranje trajnih naloga – sve to od sada je moguće putem Interneta i bez čekanja u redu.

Štaviše, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti kroz video razgovor mogu dobiti savete od bankarskih službenika, pa čak i van standardnog radnog vremena banke, kao i vikendima. Sve ovo moguće je zahvaljujući primeni kvalifikovanog elektronskog sertifikata poznatijeg kao digitalni potpis koji sve do sada nije nailazio na širu upotrebu u bankarskom sektoru u Srbiji, a koji je izuzetno značajan za dalji razvoj e-poslovanja.

Digitalni potpis – šta to beše?

Vratimo se par koraka unatrag. Zakon o elektronskom potpisu donet je još 2004. godine. U pitanju je primena tehnologije koja na odvojenom mediumu (najčešće USB stiku ili kartici) skladišti token, tj. one podatke koji softveru govore da ste vi, u ovom slučaju naručilac usluge, zaista vi. Digitalni sertifikat pruža vam mogućnost za sklapanje ugovora na daljinu, budući da softver prepoznaje jedinstveni token dodeljen samo vama i tako registruje da ste složni sa uslovima korišćenja.

Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, gotovinski krediti sada su doslovno udaljeni nekoliko klikova.
Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, različite usluge sada su zaista udaljene svega par klikova.

Pri kreiranju online ekspoziture Societe Generale implementirao je upravo ovu tehnologiju, čime je banka svojim korisnicima ponudila širok spektar usluga – direktno putem Interneta. Lakoća korišćenja digitalnog potpisa možda se i najbolje ogleda u sektoru izdavanja kredita. Iako je pre bilo moguće naručiti kredit online, finalno potpisivanje podrazumevalo je odlazak u ekspozituru banke. Sve to sada je prošlost zahvaljujući prvoj potpuno online banci u Srbiji.

Vuk Kosovac, izvršni direktor strategije i marketinga Societe Generale Srbija i predsednik Odbora za digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, prokomentarisao je značaj jedne ovakve inovacije za domaći bankarski sektor.

Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u našoj zemlji i ima mnogobrojne benefite za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine.

Budući da je online ekspozitura novina ne samo na našem tržištu već i u širem regionu, ovakvom digitalizacijom dokazali smo da srpsko bankarstvo ide u korak sa svetskim trendovima. Svakako da će i dalje unapređenje regulative u oblasti ne samo elektronskog bankarstva, već i elektronskog poslovanja generalno, doneti i mogućnost za uvođenje još naprednijih rešenja.

Redovi su prošlost, ne i saveti službenika

Iako e-banking nije novost u Srbiji, često se dešava da građani imaju tehnička pitanja vezana za plaćanje, ili jednostavno ne znaju koja je usluga najbolja za njih. U tim trenucima oni moraju posetiti banku i porazgovarati sa službenikom, no kako to često biva, odlazak u banku podudara se sa radnim vremenom građana rezultujući odlaganjem posete ili slabom komunikacijom između klijenta i banke.

video1
Novi servis već danas pruža mogućnost e-konsultacija sa vašim bankarskim savetnikom (Foto: Societe Generale)

Pored upotrebe digitalnog potpisa, svakako najveća inovacija koja dolazi sa online ekspoziturom Societe Generale banke jeste i mogućnost video razgovora sa finansijskim savetnikom. Iz banke kažu da su uvođenjem digitalnog sertifikata i video razgovora građanima dali dvostruku udobnost: omogućeno im je da zaista više ne moraju da posećuju banku, a pritom je sačuvana mogućnost razgovora „oči u oči“ sa stručnim osobljem.

Takođe, kako je radno vreme online ekspoziture od 8 do 22 časa radnim danima, kao i od 10 do 19 časova vikendima, poseta banci, pa čak i ona virtuelna, ne iziskuje više od klijenata izlazak sa posla i putovanje do obližnje poslovnice. Savetovanje sa finansijskim stručnjacima Societe Generale banke od sada je moguće i do kasnih večernjih časova, ali i vikendima.

Bankarstvo u 2016. – iz fotelje

Iz Societe Generale napominju da je u toku promotivna akcija koja traje do 31. januara 2016. godina, a u okviru koje svi korisnici navedenih usluga besplatno dobijaju digitalni potpis koji izdaje Privredna komora Srbije, odnosno – Societe Generale refundira trošak nabavke kvalifikovanog elektronskog sertifikata na USB stiku koji košta 3.000 dinara + PDV.

Vašu posetu prvoj online ekspozituri možete obaviti već danas, i to na adresi ebanking.societegenerale.rs gde se ujedno i nalazi više informacija o novoj usluzi koja je već uveliko dostupna građanima širom Srbije. Neka vaše bankarstvo u 2016. godini bude iz fotelje – a poseta banci, isključivo virtuelna!

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Odložen rok za zapošljavanje preduzetnika uz olakšice – novi datum je 60 dana od ukidanja vanrednog stanja

Rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica izmenjen je uredbom Vlade Republike Srbije i sada je će biti moguć 60 dana nakon završetka vanrednog stanja.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Propustili ste

Intervju

McCann otkriva (skoro) sve što ste želeli da znate o tehnologiji – tokom i posle korone

'WeCann Point of View' je e-book kreiran od strane agencije McCann u okviru kog dele svoja razmišljanja o praćenju i privatnosti, kupovini, dokumentima i parama, ekonomiji deljenja i ekonomiji razdvojenosti, proširenoj realnosti, i drugim trendovima koji su se promenili u toku pandemije. U nastavku za Netokraciju izdvajaju najzanimljivije delove.

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?

Kultura 2.0

Kreativni direktori agencija otkrivaju da li je ekonomska kriza ubica kreativnosti – ili ne

Ako se bavite poslom koji počiva na originalnosti i kreativnosti, da li ste u tome u prethodna dva meseca bili uspešni? Ukoliko niste, kreativni direktori marketinških agencija otkrivaju svoje savete.

Novost

Google imenovao svog predstavnika u Srbiji – saopštava SHARE Fondacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se kompaniji Google i nakon pregovora sa njihovim pravnim timom, ova kompanija odredila je svog predstavnika u Srbiji u skladu sa domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Gaming

Apple Arcade dovešće više igrača srpskim gejming studijima – samo ako pametno postave strategiju

Servis Apple Arcade sada je i zvanično dostupan u Srbiji, a benefite bi, osim igrača, mogli da imaju i gejming studiji i developeri - kroz dodatni izvor zarade i veću vidljivost njihovih igara. Otkrivamo na koji način izgleda i šta sve donosi saradnja sa kompanijom Apple.

Tehnologija

Ne, hocudaglasam.com ne prikuplja podatke građana jer to nije ‘lažni’ sajt za glasanje

Vlada Srbije upozorila je da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva i apelovala je na građane da budu oprezni u pogledu toga kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe. U ekskluzivnom razgovoru sa tvorcem ovog sajta otkrivamo kako servis pomaže našim građanima u dijaspori, šta on jeste - a šta nije.