Ne volite odlazak u banku i velike redove?

Prvi put u Srbiji: Uz digitalni potpis odlazak u banku više nije potreban

Pogledamo li danas stanje Internet bankarstva u Srbiji, videćemo značajne pomake koji nam jasno govore da čitav sektor beleži rast. Sve je više građana koji koriste e-banking, mobilno bankarstvo je u porastu. Ipak, veliki broj operativnih stvari poput podnošenja zahteva za kredit ili konsultacije sa službenikom donedavno je zahtevalo odlazak u banku. Uvođenjem prve 'online' ekspoziture u Srbiji to se značajno menja.

societe_main_2

Societe Generale banka predstavila je u decembru prošle godine prvu online ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. U prevodu, više ne morate odlaziti u banku kako biste završili složenije bankarske radnje. Dobijanje gotovinskog kredita, pokretanje štednje kao i kreiranje trajnih naloga – sve to od sada je moguće putem Interneta i bez čekanja u redu.

Štaviše, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti kroz video razgovor mogu dobiti savete od bankarskih službenika, pa čak i van standardnog radnog vremena banke, kao i vikendima. Sve ovo moguće je zahvaljujući primeni kvalifikovanog elektronskog sertifikata poznatijeg kao digitalni potpis koji sve do sada nije nailazio na širu upotrebu u bankarskom sektoru u Srbiji, a koji je izuzetno značajan za dalji razvoj e-poslovanja.

Digitalni potpis – šta to beše?

Vratimo se par koraka unatrag. Zakon o elektronskom potpisu donet je još 2004. godine. U pitanju je primena tehnologije koja na odvojenom mediumu (najčešće USB stiku ili kartici) skladišti token, tj. one podatke koji softveru govore da ste vi, u ovom slučaju naručilac usluge, zaista vi. Digitalni sertifikat pruža vam mogućnost za sklapanje ugovora na daljinu, budući da softver prepoznaje jedinstveni token dodeljen samo vama i tako registruje da ste složni sa uslovima korišćenja.

Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, gotovinski krediti sada su doslovno udaljeni nekoliko klikova.
Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, različite usluge sada su zaista udaljene svega par klikova.

Pri kreiranju online ekspoziture Societe Generale implementirao je upravo ovu tehnologiju, čime je banka svojim korisnicima ponudila širok spektar usluga – direktno putem Interneta. Lakoća korišćenja digitalnog potpisa možda se i najbolje ogleda u sektoru izdavanja kredita. Iako je pre bilo moguće naručiti kredit online, finalno potpisivanje podrazumevalo je odlazak u ekspozituru banke. Sve to sada je prošlost zahvaljujući prvoj potpuno online banci u Srbiji.

Vuk Kosovac, izvršni direktor strategije i marketinga Societe Generale Srbija i predsednik Odbora za digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, prokomentarisao je značaj jedne ovakve inovacije za domaći bankarski sektor.

Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u našoj zemlji i ima mnogobrojne benefite za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine.

Budući da je online ekspozitura novina ne samo na našem tržištu već i u širem regionu, ovakvom digitalizacijom dokazali smo da srpsko bankarstvo ide u korak sa svetskim trendovima. Svakako da će i dalje unapređenje regulative u oblasti ne samo elektronskog bankarstva, već i elektronskog poslovanja generalno, doneti i mogućnost za uvođenje još naprednijih rešenja.

Redovi su prošlost, ne i saveti službenika

Iako e-banking nije novost u Srbiji, često se dešava da građani imaju tehnička pitanja vezana za plaćanje, ili jednostavno ne znaju koja je usluga najbolja za njih. U tim trenucima oni moraju posetiti banku i porazgovarati sa službenikom, no kako to često biva, odlazak u banku podudara se sa radnim vremenom građana rezultujući odlaganjem posete ili slabom komunikacijom između klijenta i banke.

video1
Novi servis već danas pruža mogućnost e-konsultacija sa vašim bankarskim savetnikom (Foto: Societe Generale)

Pored upotrebe digitalnog potpisa, svakako najveća inovacija koja dolazi sa online ekspoziturom Societe Generale banke jeste i mogućnost video razgovora sa finansijskim savetnikom. Iz banke kažu da su uvođenjem digitalnog sertifikata i video razgovora građanima dali dvostruku udobnost: omogućeno im je da zaista više ne moraju da posećuju banku, a pritom je sačuvana mogućnost razgovora „oči u oči“ sa stručnim osobljem.

Takođe, kako je radno vreme online ekspoziture od 8 do 22 časa radnim danima, kao i od 10 do 19 časova vikendima, poseta banci, pa čak i ona virtuelna, ne iziskuje više od klijenata izlazak sa posla i putovanje do obližnje poslovnice. Savetovanje sa finansijskim stručnjacima Societe Generale banke od sada je moguće i do kasnih večernjih časova, ali i vikendima.

Bankarstvo u 2016. – iz fotelje

Iz Societe Generale napominju da je u toku promotivna akcija koja traje do 31. januara 2016. godina, a u okviru koje svi korisnici navedenih usluga besplatno dobijaju digitalni potpis koji izdaje Privredna komora Srbije, odnosno – Societe Generale refundira trošak nabavke kvalifikovanog elektronskog sertifikata na USB stiku koji košta 3.000 dinara + PDV.

Vašu posetu prvoj online ekspozituri možete obaviti već danas, i to na adresi ebanking.societegenerale.rs gde se ujedno i nalazi više informacija o novoj usluzi koja je već uveliko dostupna građanima širom Srbije. Neka vaše bankarstvo u 2016. godini bude iz fotelje – a poseta banci, isključivo virtuelna!

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.

Karijere

Kako radoznalost i konstantno učenje oblikuju domaću IT industriju – iz ženskog ugla

Sedma po redu Ladies of New Business konferencija u organizaciji Netokracije okupila je prošle nedelje preko 100 dama koje su imale priliku da čuju zašto su pripadnice lepšeg pola veoma važan deo IT industrije.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.