Ne volite odlazak u banku i velike redove?

Prvi put u Srbiji: Uz digitalni potpis odlazak u banku više nije potreban

Pogledamo li danas stanje Internet bankarstva u Srbiji, videćemo značajne pomake koji nam jasno govore da čitav sektor beleži rast. Sve je više građana koji koriste e-banking, mobilno bankarstvo je u porastu. Ipak, veliki broj operativnih stvari poput podnošenja zahteva za kredit ili konsultacije sa službenikom donedavno je zahtevalo odlazak u banku. Uvođenjem prve 'online' ekspoziture u Srbiji to se značajno menja.

societe_main_2

Societe Generale banka predstavila je u decembru prošle godine prvu online ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. U prevodu, više ne morate odlaziti u banku kako biste završili složenije bankarske radnje. Dobijanje gotovinskog kredita, pokretanje štednje kao i kreiranje trajnih naloga – sve to od sada je moguće putem Interneta i bez čekanja u redu.

Štaviše, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti kroz video razgovor mogu dobiti savete od bankarskih službenika, pa čak i van standardnog radnog vremena banke, kao i vikendima. Sve ovo moguće je zahvaljujući primeni kvalifikovanog elektronskog sertifikata poznatijeg kao digitalni potpis koji sve do sada nije nailazio na širu upotrebu u bankarskom sektoru u Srbiji, a koji je izuzetno značajan za dalji razvoj e-poslovanja.

Digitalni potpis – šta to beše?

Vratimo se par koraka unatrag. Zakon o elektronskom potpisu donet je još 2004. godine. U pitanju je primena tehnologije koja na odvojenom mediumu (najčešće USB stiku ili kartici) skladišti token, tj. one podatke koji softveru govore da ste vi, u ovom slučaju naručilac usluge, zaista vi. Digitalni sertifikat pruža vam mogućnost za sklapanje ugovora na daljinu, budući da softver prepoznaje jedinstveni token dodeljen samo vama i tako registruje da ste složni sa uslovima korišćenja.

Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, gotovinski krediti sada su doslovno udaljeni nekoliko klikova.
Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, različite usluge sada su zaista udaljene svega par klikova.

Pri kreiranju online ekspoziture Societe Generale implementirao je upravo ovu tehnologiju, čime je banka svojim korisnicima ponudila širok spektar usluga – direktno putem Interneta. Lakoća korišćenja digitalnog potpisa možda se i najbolje ogleda u sektoru izdavanja kredita. Iako je pre bilo moguće naručiti kredit online, finalno potpisivanje podrazumevalo je odlazak u ekspozituru banke. Sve to sada je prošlost zahvaljujući prvoj potpuno online banci u Srbiji.

Vuk Kosovac, izvršni direktor strategije i marketinga Societe Generale Srbija i predsednik Odbora za digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, prokomentarisao je značaj jedne ovakve inovacije za domaći bankarski sektor.

Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u našoj zemlji i ima mnogobrojne benefite za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine.

Budući da je online ekspozitura novina ne samo na našem tržištu već i u širem regionu, ovakvom digitalizacijom dokazali smo da srpsko bankarstvo ide u korak sa svetskim trendovima. Svakako da će i dalje unapređenje regulative u oblasti ne samo elektronskog bankarstva, već i elektronskog poslovanja generalno, doneti i mogućnost za uvođenje još naprednijih rešenja.

Redovi su prošlost, ne i saveti službenika

Iako e-banking nije novost u Srbiji, često se dešava da građani imaju tehnička pitanja vezana za plaćanje, ili jednostavno ne znaju koja je usluga najbolja za njih. U tim trenucima oni moraju posetiti banku i porazgovarati sa službenikom, no kako to često biva, odlazak u banku podudara se sa radnim vremenom građana rezultujući odlaganjem posete ili slabom komunikacijom između klijenta i banke.

video1
Novi servis već danas pruža mogućnost e-konsultacija sa vašim bankarskim savetnikom (Foto: Societe Generale)

Pored upotrebe digitalnog potpisa, svakako najveća inovacija koja dolazi sa online ekspoziturom Societe Generale banke jeste i mogućnost video razgovora sa finansijskim savetnikom. Iz banke kažu da su uvođenjem digitalnog sertifikata i video razgovora građanima dali dvostruku udobnost: omogućeno im je da zaista više ne moraju da posećuju banku, a pritom je sačuvana mogućnost razgovora „oči u oči“ sa stručnim osobljem.

Takođe, kako je radno vreme online ekspoziture od 8 do 22 časa radnim danima, kao i od 10 do 19 časova vikendima, poseta banci, pa čak i ona virtuelna, ne iziskuje više od klijenata izlazak sa posla i putovanje do obližnje poslovnice. Savetovanje sa finansijskim stručnjacima Societe Generale banke od sada je moguće i do kasnih večernjih časova, ali i vikendima.

Bankarstvo u 2016. – iz fotelje

Iz Societe Generale napominju da je u toku promotivna akcija koja traje do 31. januara 2016. godina, a u okviru koje svi korisnici navedenih usluga besplatno dobijaju digitalni potpis koji izdaje Privredna komora Srbije, odnosno – Societe Generale refundira trošak nabavke kvalifikovanog elektronskog sertifikata na USB stiku koji košta 3.000 dinara + PDV.

Vašu posetu prvoj online ekspozituri možete obaviti već danas, i to na adresi ebanking.societegenerale.rs gde se ujedno i nalazi više informacija o novoj usluzi koja je već uveliko dostupna građanima širom Srbije. Neka vaše bankarstvo u 2016. godini bude iz fotelje – a poseta banci, isključivo virtuelna!

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Analiza

Od nepoznate reči do najjačeg IT sektora: Kako se Blockchain razvijao u Srbiji?

Kada su u maju ove godine objavljeni rezultati Startap Genome istraživanja, mnogi od nas ostali su začuđeni nad činjenicom da se Srbija našla u top 5 zemalja po broju blockchain developera na svetu. U ovom tekstu vraćamo se u prošlost, kada je ta zajednica bila tek na začetku sa ciljem da odgovorimo na pitanje - kako je do toga došlo?

Internet marketing

Možda ne znamo odakle dolazi naša roba, ali dovoljno smo se zgadili da bismo kampanju proglasili uspešnom

Otkrivamo kako je izgledao kreativni proces iza kampanje koja je obeležila leto i festivalsku sezonu.

Propustili ste

Mobilno

Saša Leković (Telenor): Omogućili smo startapima da prvi testiraju 5G mrežu jer oni su naši logični partneri

Peta generacija mobilnog prenosa podataka postala je glavna tema u tehnološkom svetu. Za razliku od LTE (4G) tehnologije, novi standard mobilnog Interneta doneće znatno veće brzine i stabilniju konekciju. Saša Leković, CTO Telenora, otkriva za Netokraciju planove ovog operatera kada je 5G u pitanju.

Startapi i poslovanje

Utrenu.com sa svojih 16.000 članova povezuje profesionalce i korisnike na tržištu deljenja usluga

Sajt UTrenu.com jedan je od servisa na digitalnom prostoru Srbije koji korisnicima omogućava povezivanje sa profesionalcima iz različitih oblasti. U razgovoru sa menadžerom portala otkrivamo po čemu se ovaj sajt razlikuje od konkurencije i koji su naredni planovi za širenje i poslovanje.

Analiza

Beskontaktna plaćanja putem telefona predstavljaju ono što korisnici žele – mogućnost izbora

Šta nam mCard usluga Mastercarda i Societe Generale banke govori o razvoju bankarskog sektora u Srbiji?

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Kultura 2.0

Gde Hooloovoo postavlja granicu kada je ‘Employer Branding’ u pitanju? U WC-u developerske konferencije

Kako da u oblasti Employer Brandinga radite nešto na šta se niko nije usudio, dok istovremeno širite posao i održavate profesionalni standard? Odgovori stižu iz kompanije Hooloovoo.

Startapi i poslovanje

South Central Ventures investirao €400.000 u crnogorski Uhura Solutions – sledi dalji rast poslovanja i razvoj proizvoda

Crnogorski startap Uhura Solutions koji razvija napredno AI rešenje za digitalno čitanje i razumevanje ugovora, podigao je investiciju u vrednosti od 400 hiljada evra zahvaljujući fondu South Central Ventures. Dobijena sredstva biće uložena za ubrzani rast poslovanja i razvoj proizvoda.