Ne volite odlazak u banku i velike redove?

Prvi put u Srbiji: Uz digitalni potpis odlazak u banku više nije potreban

Pogledamo li danas stanje Internet bankarstva u Srbiji, videćemo značajne pomake koji nam jasno govore da čitav sektor beleži rast. Sve je više građana koji koriste e-banking, mobilno bankarstvo je u porastu. Ipak, veliki broj operativnih stvari poput podnošenja zahteva za kredit ili konsultacije sa službenikom donedavno je zahtevalo odlazak u banku. Uvođenjem prve 'online' ekspoziture u Srbiji to se značajno menja.

societe_main_2

Societe Generale banka predstavila je u decembru prošle godine prvu online ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. U prevodu, više ne morate odlaziti u banku kako biste završili složenije bankarske radnje. Dobijanje gotovinskog kredita, pokretanje štednje kao i kreiranje trajnih naloga – sve to od sada je moguće putem Interneta i bez čekanja u redu.

Štaviše, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti kroz video razgovor mogu dobiti savete od bankarskih službenika, pa čak i van standardnog radnog vremena banke, kao i vikendima. Sve ovo moguće je zahvaljujući primeni kvalifikovanog elektronskog sertifikata poznatijeg kao digitalni potpis koji sve do sada nije nailazio na širu upotrebu u bankarskom sektoru u Srbiji, a koji je izuzetno značajan za dalji razvoj e-poslovanja.

Digitalni potpis – šta to beše?

Vratimo se par koraka unatrag. Zakon o elektronskom potpisu donet je još 2004. godine. U pitanju je primena tehnologije koja na odvojenom mediumu (najčešće USB stiku ili kartici) skladišti token, tj. one podatke koji softveru govore da ste vi, u ovom slučaju naručilac usluge, zaista vi. Digitalni sertifikat pruža vam mogućnost za sklapanje ugovora na daljinu, budući da softver prepoznaje jedinstveni token dodeljen samo vama i tako registruje da ste složni sa uslovima korišćenja.

Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, gotovinski krediti sada su doslovno udaljeni nekoliko klikova.
Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, različite usluge sada su zaista udaljene svega par klikova.

Pri kreiranju online ekspoziture Societe Generale implementirao je upravo ovu tehnologiju, čime je banka svojim korisnicima ponudila širok spektar usluga – direktno putem Interneta. Lakoća korišćenja digitalnog potpisa možda se i najbolje ogleda u sektoru izdavanja kredita. Iako je pre bilo moguće naručiti kredit online, finalno potpisivanje podrazumevalo je odlazak u ekspozituru banke. Sve to sada je prošlost zahvaljujući prvoj potpuno online banci u Srbiji.

Vuk Kosovac, izvršni direktor strategije i marketinga Societe Generale Srbija i predsednik Odbora za digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, prokomentarisao je značaj jedne ovakve inovacije za domaći bankarski sektor.

Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u našoj zemlji i ima mnogobrojne benefite za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine.

Budući da je online ekspozitura novina ne samo na našem tržištu već i u širem regionu, ovakvom digitalizacijom dokazali smo da srpsko bankarstvo ide u korak sa svetskim trendovima. Svakako da će i dalje unapređenje regulative u oblasti ne samo elektronskog bankarstva, već i elektronskog poslovanja generalno, doneti i mogućnost za uvođenje još naprednijih rešenja.

Redovi su prošlost, ne i saveti službenika

Iako e-banking nije novost u Srbiji, često se dešava da građani imaju tehnička pitanja vezana za plaćanje, ili jednostavno ne znaju koja je usluga najbolja za njih. U tim trenucima oni moraju posetiti banku i porazgovarati sa službenikom, no kako to često biva, odlazak u banku podudara se sa radnim vremenom građana rezultujući odlaganjem posete ili slabom komunikacijom između klijenta i banke.

video1
Novi servis već danas pruža mogućnost e-konsultacija sa vašim bankarskim savetnikom (Foto: Societe Generale)

Pored upotrebe digitalnog potpisa, svakako najveća inovacija koja dolazi sa online ekspoziturom Societe Generale banke jeste i mogućnost video razgovora sa finansijskim savetnikom. Iz banke kažu da su uvođenjem digitalnog sertifikata i video razgovora građanima dali dvostruku udobnost: omogućeno im je da zaista više ne moraju da posećuju banku, a pritom je sačuvana mogućnost razgovora „oči u oči“ sa stručnim osobljem.

Takođe, kako je radno vreme online ekspoziture od 8 do 22 časa radnim danima, kao i od 10 do 19 časova vikendima, poseta banci, pa čak i ona virtuelna, ne iziskuje više od klijenata izlazak sa posla i putovanje do obližnje poslovnice. Savetovanje sa finansijskim stručnjacima Societe Generale banke od sada je moguće i do kasnih večernjih časova, ali i vikendima.

Bankarstvo u 2016. – iz fotelje

Iz Societe Generale napominju da je u toku promotivna akcija koja traje do 31. januara 2016. godina, a u okviru koje svi korisnici navedenih usluga besplatno dobijaju digitalni potpis koji izdaje Privredna komora Srbije, odnosno – Societe Generale refundira trošak nabavke kvalifikovanog elektronskog sertifikata na USB stiku koji košta 3.000 dinara + PDV.

Vašu posetu prvoj online ekspozituri možete obaviti već danas, i to na adresi ebanking.societegenerale.rs gde se ujedno i nalazi više informacija o novoj usluzi koja je već uveliko dostupna građanima širom Srbije. Neka vaše bankarstvo u 2016. godini bude iz fotelje – a poseta banci, isključivo virtuelna!

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Internet marketing

Budžeti za digitalno oglašavanje u najvećoj meri stopirani – ali se brendovi polako vraćaju u igru

Kako brendovi treba da se postave za vreme pandemije i trebaju li više da ulažu u digitalne kanale?

Startapi i poslovanje

Pitali smo IT kompanije kako su organizovale rad na daljinu i koje savete imaju za svoje kolege

Sa kojim se to izazovima susreću IT kompanije sada kada svi njihovi zaposleni rade od kuće?

Intervju

Šta radi Chief Revenue Officer i zašto je baš ova osoba potrebna vašem biznisu?

Relativno mlada profesija naziva 'Chief Revenue Officera' nastala je u Silicijumskoj dolini i polako se širi među kompanijama širom sveta. O njenoj ulozi i važnosti u IT industriji razgovaramo sa Vedranom Rašićem.

Novost

‘Korona’ zabeležila 750.000 spominjanja širom ex-Yu Interneta

Korona virus, trenutno najpopularnija svetska tema, okupirao nas je u potpunosti - i online i offline. Zahvaljujući analizi Mediatoolkita saznali smo koliko smo, u poslednjih mesec i po dana, na Internetu pretraživali o ovom virusu i u regionu i u Srbiji.