Ne volite odlazak u banku i velike redove?

Prvi put u Srbiji: Uz digitalni potpis odlazak u banku više nije potreban

Pogledamo li danas stanje Internet bankarstva u Srbiji, videćemo značajne pomake koji nam jasno govore da čitav sektor beleži rast. Sve je više građana koji koriste e-banking, mobilno bankarstvo je u porastu. Ipak, veliki broj operativnih stvari poput podnošenja zahteva za kredit ili konsultacije sa službenikom donedavno je zahtevalo odlazak u banku. Uvođenjem prve 'online' ekspoziture u Srbiji to se značajno menja.

societe_main_2

Societe Generale banka predstavila je u decembru prošle godine prvu online ekspozituru u okviru unapređenog servisa elektronskog bankarstva. U prevodu, više ne morate odlaziti u banku kako biste završili složenije bankarske radnje. Dobijanje gotovinskog kredita, pokretanje štednje kao i kreiranje trajnih naloga – sve to od sada je moguće putem Interneta i bez čekanja u redu.

Štaviše, u okviru ove digitalne poslovnice klijenti kroz video razgovor mogu dobiti savete od bankarskih službenika, pa čak i van standardnog radnog vremena banke, kao i vikendima. Sve ovo moguće je zahvaljujući primeni kvalifikovanog elektronskog sertifikata poznatijeg kao digitalni potpis koji sve do sada nije nailazio na širu upotrebu u bankarskom sektoru u Srbiji, a koji je izuzetno značajan za dalji razvoj e-poslovanja.

Digitalni potpis – šta to beše?

Vratimo se par koraka unatrag. Zakon o elektronskom potpisu donet je još 2004. godine. U pitanju je primena tehnologije koja na odvojenom mediumu (najčešće USB stiku ili kartici) skladišti token, tj. one podatke koji softveru govore da ste vi, u ovom slučaju naručilac usluge, zaista vi. Digitalni sertifikat pruža vam mogućnost za sklapanje ugovora na daljinu, budući da softver prepoznaje jedinstveni token dodeljen samo vama i tako registruje da ste složni sa uslovima korišćenja.

Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, gotovinski krediti sada su doslovno udaljeni nekoliko klikova.
Aktiviranjem besplatnog digitalnog potpisa u okviru Societe Generale banke, različite usluge sada su zaista udaljene svega par klikova.

Pri kreiranju online ekspoziture Societe Generale implementirao je upravo ovu tehnologiju, čime je banka svojim korisnicima ponudila širok spektar usluga – direktno putem Interneta. Lakoća korišćenja digitalnog potpisa možda se i najbolje ogleda u sektoru izdavanja kredita. Iako je pre bilo moguće naručiti kredit online, finalno potpisivanje podrazumevalo je odlazak u ekspozituru banke. Sve to sada je prošlost zahvaljujući prvoj potpuno online banci u Srbiji.

Vuk Kosovac, izvršni direktor strategije i marketinga Societe Generale Srbija i predsednik Odbora za digitalno bankarstvo Udruženja banaka Srbije, prokomentarisao je značaj jedne ovakve inovacije za domaći bankarski sektor.

Elektronsko bankarstvo je najrasprostranjeniji vid elektronskog poslovanja u našoj zemlji i ima mnogobrojne benefite za građane i ekonomiju – od uštede vremena i novca do smanjene upotrebe gotovine.

Budući da je online ekspozitura novina ne samo na našem tržištu već i u širem regionu, ovakvom digitalizacijom dokazali smo da srpsko bankarstvo ide u korak sa svetskim trendovima. Svakako da će i dalje unapređenje regulative u oblasti ne samo elektronskog bankarstva, već i elektronskog poslovanja generalno, doneti i mogućnost za uvođenje još naprednijih rešenja.

Redovi su prošlost, ne i saveti službenika

Iako e-banking nije novost u Srbiji, često se dešava da građani imaju tehnička pitanja vezana za plaćanje, ili jednostavno ne znaju koja je usluga najbolja za njih. U tim trenucima oni moraju posetiti banku i porazgovarati sa službenikom, no kako to često biva, odlazak u banku podudara se sa radnim vremenom građana rezultujući odlaganjem posete ili slabom komunikacijom između klijenta i banke.

video1
Novi servis već danas pruža mogućnost e-konsultacija sa vašim bankarskim savetnikom (Foto: Societe Generale)

Pored upotrebe digitalnog potpisa, svakako najveća inovacija koja dolazi sa online ekspoziturom Societe Generale banke jeste i mogućnost video razgovora sa finansijskim savetnikom. Iz banke kažu da su uvođenjem digitalnog sertifikata i video razgovora građanima dali dvostruku udobnost: omogućeno im je da zaista više ne moraju da posećuju banku, a pritom je sačuvana mogućnost razgovora „oči u oči“ sa stručnim osobljem.

Takođe, kako je radno vreme online ekspoziture od 8 do 22 časa radnim danima, kao i od 10 do 19 časova vikendima, poseta banci, pa čak i ona virtuelna, ne iziskuje više od klijenata izlazak sa posla i putovanje do obližnje poslovnice. Savetovanje sa finansijskim stručnjacima Societe Generale banke od sada je moguće i do kasnih večernjih časova, ali i vikendima.

Bankarstvo u 2016. – iz fotelje

Iz Societe Generale napominju da je u toku promotivna akcija koja traje do 31. januara 2016. godina, a u okviru koje svi korisnici navedenih usluga besplatno dobijaju digitalni potpis koji izdaje Privredna komora Srbije, odnosno – Societe Generale refundira trošak nabavke kvalifikovanog elektronskog sertifikata na USB stiku koji košta 3.000 dinara + PDV.

Vašu posetu prvoj online ekspozituri možete obaviti već danas, i to na adresi ebanking.societegenerale.rs gde se ujedno i nalazi više informacija o novoj usluzi koja je već uveliko dostupna građanima širom Srbije. Neka vaše bankarstvo u 2016. godini bude iz fotelje – a poseta banci, isključivo virtuelna!

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.