Serbia Ventures: €15 miliona vredan program obezbeđuje sufinansiranje domaćim startapima i investitorima

Serbia Ventures: €15 miliona vredan program obezbeđuje sufinansiranje domaćim startapima i investitorima

Fond za inovacionu delatnost otvorio je javni poziv za zajedničko investiranje u fondove preduzetničkog kapitala kroz novi program Serbia Ventures. Cilj je ubrzavanje rasta startap ekosistema u Srbiji sa podsticanjem privatnih investitora da ulažu u startape.

Kroz ovaj program biće obezbeđena sredstva u iznosu od 15 milona evra iz nacionalnog budžeta, kojima Vlada Republike Srbije želi da podstakne osnivanje srpskih fondova preduzetničkog kapitala, od kojih je do 5 miliona evra namenjeno za osnivanje pojedinačnog fonda.

Štaviše, iz Fonda za inovacionu delatnost napominju da očekuju odziv privatnih investitora sa udruženim sredstvima, izgrađenim poslovnim veštinama i stečenim investicionim iskustvom da registruju fondove preduzetničkog kapitala u Srbiji, kako bi zajedničkim ulaganjem ubrzali razvoj domaćeg startap ekosistema.

Cilj programa jeste da motiviše kvalifikovane institucije i pojedince koji imaju kapacitete da se bave investiranjem u startape, da strukturiraju svoje poslovanje u konvencionalne fondove preduzetničkog kapitala osnovane u Srbiji i započnu intenzivnije ulaganje u mlada preduzeća.

Kroz ovaj javni poziv, Fond za inovacionu delatnost očekuje prijave od postojećih kompanija koje se bave upravljanjem fondovima, kao i timova čija je ambicija uspostavljanje i rukovođenje fondom preduzetničkog kapitala u Srbiji. Nakon nezavisne i vrednosno zasnovane evaluacije svih podobnih prijava, Fond će investirati u najbolje predloge (tj. u najperspektivniji fond preduzetničkog kapitala registrovan u Srbiji).

Kada je reč o načinu finansiranja, maksimalni iznos koji fond može investirati u svaki pojedinačni fond preduzetničkog kapitala je pet miliona evra, uz ograničenje da Fondova investicija ne može premašiti 50% prikupljenog kapitala. Fondovi preduzetničkog kapitala koji se prijavljuju za ovaj program treba da planiraju desetogodišnji period poslovanja koji uključuje petogodišnji period ulaganja i petogodišnji period izlaska iz investicije.

Na šta treba obratiti pažnju kada je reč o uslovima konkurisanja?

Podobni podnosioci prijave su pravna lica registrovana u APR-u (DOO ili akcionarsko društvo) u većinskom privatnom vlasništvu, a u kojima će učešće upravljačkog društva iznositi najmanje 1% prikupljenog kapitala. U trenutku prijavljivanja za program, podnosilac prijave nije u obavezi da bude licenciran od strane Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Ukoliko finansiranje bude odobreno od strane Fonda, neophodno je da dobije odgovarajuću licencu u skladu sa zahtevima propisanim od strane Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije i drugim važećim zakonskim zahtevima, registruje se u APR-u kao društvo za upravljanje alternativnim investicionom fondovima i registruje fond preduzetničkog kapitala u Srbiji.

Ono što je takođe bitno napomenuti, jeste da će se same prijave ocenjivati na osnovu sledećih kriterijuma: rukovodeći tim, segmentacija tržišta i analiza mogućih investicionih prilika, investitorska teza/strategija alokacije kapitala, sastav fonda i baza ograničenih partnera i predloženi uslovi i ekonomika fonda.

Za ovaj javni poziv sredstva su obezbeđena iz nacionalnog budžeta, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a dizajn programa kreiran je od strane Inicijative Digitalna Srbija kroz program podrške Vlade Švajcarske. Neophodna dokumentacija za prijavu nalazi se na portalu Fonda, a prijava je dostupna online takođe putem sajta do 15. juna 2022. godine do 15 časova.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.